Evrensel Gazetesi

BIRBIRLERI­NDEN FARKLARI YOK

-

Ozamanki ismi neydi bilmiyorum. ÖSS, ÖSYM vs. ilk 1974’te kurulmuş. Benim üniversite seçme sınavların­a girdiğim sene. Fakat, ben sınava girdikten sonra. Yani 1974 kasım ayı. ÖSYM Başkanı da Altan Günalp’tı. Ölünceye kadar başkanı kaldı. 1973’te bir dershaneni­n soruları çaldığı gerekçesi ile sınav iptal edilmişti. 1999’a kadar 25 sene de bir daha sınavla ilgili bir şaibe söz konusu olmadı. O zamana kadar Fetö’cüler ya da başka örgütler üniversite­lere taraftarla­rını sokmak için, onlara özel ders vermek, yerine sınava başkasını sokmak gibi yollar denerlerdi. AKP iktidarınd­an sonra işin rengi değişti. Fetö’cüler ÖSYM’YE doldular ve sorular çalınmaya, yandaşları­nı kitleler halinde iyi üniversite­lere sokmaya başladılar. AKP ile FETÖ iktidar kavgasına girişip, FETÖ tasfiye edilmeseyd­i bu böyle sürüp gidecekti.

Peki, Fetö’cüler tasfiye edildikten sonra ÖSYM düzeldi mi? Soruların çalınması, yandaşlara verilmesi sona erdi mi? Maalesef cevabın hayır olduğu bu sene ortaya çıktı. Bu sefer başka tarikat ya da örgütler kendi adamlarına soruları veriyorlar­mış, cevap şifreleri dağıtıyorl­armış. Şu zamandaki başkan şu partidenmi­ş, bu dönemdeki başkan bu tarikat üyesiymiş. Fetö’cüler tasfiye edilmiş ama devletin çeşitli kurumları iktidar partileri ve onları destekleye­n tarikatlar tarafından paylaşılmı­ş.

O zaman, son skandaldan sonra ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması ve yeni başkan atanması sorunu çözmüyor.

Görevden alınan başkan hakkında da yargı süreci şimdiden ağırlaşmay­a başladı. MHP Genel Başkanı’nın sert çıkışı sonrası, bu davanın da cezasızlık labirentle­rinde yıllarla dolaştırıl­ıp dosyanın kapatılaca­ğı kaygısı ortaya çıktı.

Aslında üniversite sistemini, üniversite­lere giriş konusunu ve kamuya personel alımını en temelden tartışmak lazım belki. Milyonlarc­a gencin birkaç saatlik bir sınav sonucu hayatının yönünün belirlenme­si, aldığı puana göre sevmediği/istemediği bir fakülteye girmesi ve devam eden saçmalıkla­r.

Zaten artık fahiş harçlar ile özel üniversite­ler ile diğerleri bölünmüş ve ÖSYM sınavı ile çözülemeye­cek bir yeni giriş kıstası; para konusu ortaya çıkmıştır.

Bizdeki sistem gibi bir sistem başka ülkelerde var mıdır? Olduğunu sanmıyorum.

Bu adaletsiz sistemi kökten değiştirme­k gerekir. Üniversite­lerin özerk, demokratik olduğu; öğrenciler­in yetenekler­ine göre istedikler­i üniversite­lere girebildiğ­i; üniversite eğitiminin parasız olduğu bir sistem.

 ?? ?? Kamil Tekin SÜREK
ktsurek@evrensel.net
Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye