Evrensel Gazetesi

‘AŞI KARŞITLIĞI TOPLUMSAL BİR TEHDİT’

-

TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, okul çağı aşılarının Asm’lere dev redilmesiy­le kendilerin­e yeni bir iş yükü yüklen diğini söyleyerek “Kanser taraması, tansiyon takibi ve kovid aşısı da yapı yoruz. Hepsi bir araya geldiğinde mil yonlarca kalem iş oluyor. Ama hepi topu 25 bin aile hekimiyiz” dedi. Pan demiyle birlikte aşı karşıtı söylemle rin arttığına dikkat çeken Kırımlı “Bu aşı karşıtlığı söylemi diğer aşılara da yansıdı. Aşı karşıtlığı, toplumsal bir tehdit. Aşı karşıtı birine aşının öne mini anlatmaya çalışmak tehlikeli olabiliyor. Bundan dolayı şiddete uğ rayan arkadaşlar­ımız da var” dedi.

‘BAKANLIK AŞI KARŞITLARI­NA SES ÇIKARMIYOR’

Aşı karşıtlığı konusunda Sağlık Bakanlığın­ın bir yaptırımda bulunmadığ­ına, Sağlık Bakanlığı nın ‘Aşı çocuğun üstün hakkıdır’ demediğine işaret eden Kırımlı “Bakanlık, aşı karşıtı anne babaya ‘sen çocuğunun sağlık hakkını da en gelliyorsu­n’ demiyor” dedi. Konya’da Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmes­inin ardından hemen yayın yasağı getirildiğ­ini hatırlatan Kırımlı “Ama RTÜK, aşı karşıtı yayınlara hiçbir yaptırımda bu lunmadı. Ne yazık ki aşı karşıtlığı­yla ilgili bir ya

yın düzenlemes­i de yok” dedi.

‘AŞI ÇOCUĞUN ÜSTÜN HAKKIDIR’

Birinci basamak sağlık hizmet lerinin güçlendiri­lmesi gerektiğin­e vurgu yapan Kırımlı “Aşı karşıtlığı nın ve çocuk sayısının yoğun ol duğu bölgelere özel eğilmek ge rekiyor. Yoksa 5-10 yıl sonra 40 yıl önce gördüğümüz salgınları tekrar görebiliri­z” dedi. İnsanla rın kızamığın nasıl bir hastalık olduğunu unuttuklar­ını dile ge tiren Kırımlı “Korkutmak istemem ama me zarlığa gidip bebeklerin hangi yıllarda öldük lerine baksınlar. Seksenli yıllarda çok çocuk öldü. Çocuk felci aşıyla bitti. Ama tekrar gel me riski mevcut. Aşıyla ilgili yasal düzenleme talep ediyoruz. Bakanlık bir türlü aşıyla ilgili bu ‘çocuğun hakkıdır’ demiyor. Aşı çocuğun üstün hakkıdır. Kendi karar veremez bir yaşındaki çocuk. Anne babanın sorumluluğ­una bırakıla maz” diye konuştu.

 ?? Emrah Kırımlı (Fotoğraf: Kişisel arşiv) ??
Emrah Kırımlı (Fotoğraf: Kişisel arşiv)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye