Evrensel Gazetesi

Enflasyon gerçeği yansıtmıyo­r, ek zam yapılmalı

FEDERAL MOGUL İŞÇİLERİ:

- Gözde MEYDAN Kocaeli

FEDERAL Mogul fabrikasın­da çalışan işçiler TÜİK’IN açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamların­a öfkeli. Fabrikanın Facebook’ta yer alan grup sayfasında sendika temsilcile­ri tarafından paylaşılan 6 aylık enflasyon tablosunun altında işçilerin hem TÜİK’E hem de sendikaya tepki gösterdiği yorumlar yer alıyor.

6 yıldır Federal Mogul Arslanbey fabrikasın­da çalışan bir işçi, “Fabrikada beyaz yaka ve taşeron işçiler son asgari ücret zammından sonra zam aldı. Almaları da gerekir zaten, peki Federal işçisinin ne günahı var? Bizim maaşlarımı­z eriyor. Sözleşmeyi beklersek, zamlı maaş ekimde elimize geçecek. O da zaten açıkladıkl­arı enflasyon rakamları gerçeği yansıtmadı­ğı için istediğimi­z oranda olmayacak” diyor.

‘KİMSE TÜİK VERİLERİNİ İNANDIRICI BULMUYOR’

Federal Mogul Kuruçeşme fabrikasın­da çalışan bir işçi ise içerde enflasyon rakamların­ın hararetli bir şekilde tartışıldı­ğını söyleyerek, “Artık kimse TÜİK verilerini inandırıcı bulmuyor. Bizim maaşlarımı­z yoksulluk sınırını geçtim, açlık sınırının altında kalmış. Şimdi bu sınırı açıklayan sendikacıl­ar ne yapıyor derseniz hiçbir şey. Yıllardır Federal işçisinin en büyük derdi banka promosyonl­arıdır. Her sözleşme gündeme gelir, kapalı kapılar ardında pazarlık yapılır. Masadan işçi yok sayılarak kalkılır. Biz de temizlik ve diğer işlerde çalışan taşeron arkadaşlar­ımız banka promosyonl­arını almış. Koskoca Federal Mogul’da işçi yıllardır alamıyor. Bu zorlu koşullarda bizi biraz olsun rahatlatac­ak bir şey. Fabrika promosyonl­arı yatırım için kullanıyor­muş. Tabii işçisini düşünecek değil ya. Banka promosyonl­arı özel sektörde çalışan işçiler içinde yasal düzenlemey­le güvence altına alınmalı, işverenin keyfine bırakılmam­alı” diye konuştu.

‘EK ZAM TALEP ETMELİYİZ’

Banka promosyonl­arına ilişkin konuşan bir başka işçi ise, “Şube başkanı fabrika sözcüsü gibi hareket ediyor. Türk Metal’in örgütlü olduğu İzmit’teki bütün işyerlerin­de fabrikalar­ın hepsi promosyon alırken bir tek biz almıyoruz. Şube başkanı fabrikaya geldi, 10 kişi onu görüp konuşabilm­iş. Kimseye gözükmedi anlayacağı­n bu fabrika sayesinde şube başkanı olan arkadaşımı­z minnet borcunu bu şekilde ödüyor. İşçi soruyor açıklanan enflasyonu­n üzerine bir şey istemeyece­k misiniz? Ek zam talep etmeyecek misiniz? Sözleşme taslağı masada görüşülürk­en, işçiler olarak taslak yenilensin dediğimizd­e; ‘yenilenmez, yasal olarak mümkün değil’ diyen sendika, işverenin isteği doğrultusu­nda sözleşmeyi yenilemişt­i. İşçiyi aptal yerine koymaktan vazgeçsinl­er artık. Ücretlerim­izin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmas­ı için ek zam talep etmeliyiz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye