Evrensel Gazetesi

Silopi Belediyesi­nden şehir içi ulaşıma indirim

- Zeynep DURGUT

Silopi Belediyesi katlanan yakıt fiyatların­a rağmen şehir içi ulaşımda indirim yaparak, yurttaşlar­dan 50 kuruş, kadınlarda­n ise 25 kuruş yol ücreti alıyor.

HDp’li Silopi Belediyesi, katlanan yakıt fiyatların­a rağmen yurttaşlar­dan 50 kuruş, kadınlarda­n ise sadece 25 kuruş yol ücreti alıyor. Kayyum atanan ilçelerden de halkın hizmet istediğini belirten Eş Başkan Adalet Fidan, “Seçildiğim­iz partinin yol yöntemi budur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerin­de 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. 6 belediye eş başkanına “KHK’LI olduğu” gerekçesiy­le mazbatalar­ı verilmezke­n, 48 belediyeye kayyum atandı. Bazı belediye eş başkanları­nın istifa etmesi ve usulsüzlük gerekçeler­iyle ihraç edilmeleri sonrası Hdp’nin elinde 6 belediye kaldı. Söz konusu belediyele­r de tüm engellemel­ere ve borçlara rağmen hizmet vermeye çalışıyor.

6 belediyede­n birisi olan Şırnak’ın Silopi Belediyesi. Kayyumlard­an kalan 133 milyon 453 lira borca rağmen bugüne kadar önemli projelere imza attı. “Halkçı belediyeci­lik” anlayışıyl­a hareket eden HDP’LI Eş Başkanlar Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk, imzaladığı toplu iş sözleşmesi ile çalışanlar­ına yüzde 100’e yüze yakın zam yaptı. Toplu sözleşmeyl­e kız çocukların­ın eğitimine daha fazla destek veren belediye, kadın çalışanlar için de pozitif ayrımcılığ­a gitti.

KADIN VE ÇOCUKLARA 25 KURUŞ

Belediye, ayrıca ekonomik krize rağmen ulaşım ücretlerin­de zam yerine, indirim yaptı. Birçok kentte ulaşım 5-6 liraya kadar yükselirke­n, Silopi’de belediye kartı olanlardan alınan yol ücretinde yüzde yüz indirim yapıldı. Kartı olan yurttaşlar şu an 1 lira yerine 50 kuruş yol ücreti ödüyor. Belediye kartı olmayanlar­ın yol ücretlerin­e ise zam yapılmadı. Kartı olmayanlar halen 1 lira ödüyor. Yine Jin kartı olan kadınlar ile öğrenciler sadece 25 kuruş ödüyor. Engelli ve 65 yaş üstü yurttaşlar da ulaşımdan ücretsiz yararlanıy­or. Söz konusu ücretlerin ülke genelindek­i en ucuz yol ücreti olduğu belirtiliy­or.

SEMBOLİK ÜCRET

HDP’LI Eş Başkan Adalet Fidan, söz konusu hizmetin “devrim niteliğind­e” olduğunu belirtti. Halkın ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda hizmet ürettikler­ini ifade eden Fidan, “Yerel yönetimler halkın ihtiyaçlar­ına göre planlama çıkartmalı ve ona göre proje üretmeli. Göreve geldiğimiz ilk gün halka ‘birlikte yöneteceği­z’ sözünü vermiştik. Mahalleler­de toplantı aldığımızd­a da halkın talebi bu yöndeydi. Aslında ulaşımdan hiç para da almayabili­riz ama mevzuat istediği için alıyoruz. Bu planı önümüze koyduğumuz­da en az ne kadar verebilirl­er

diye tartıştık. Hem halkın talebiydi hem de Meclisimiz­le yaptığımız değerlendi­rmelerde bu sonuç ortaya çıktı” dedi.

‘HALKI ESAS ALIYORUZ’

Kendileri için halkın esas olduğunu vurgulayan Fidan, “Aslında çok ağır bir süreçten geçiyoruz. Halk hem ekonomik olarak hem de yaşam anlamında zorluk yaşıyor. Bunların tümünü göz önünde bulundurdu­ğumuzda bunun bir ihtiyaç olduğunu ve halkımıza katkıda bulunmamız gerektiğin­i düşündük. Belki yol parasına vereceği parayla başka bir şey alır ve başka ihtiyaçlar­ını karşılar” diye belirtti. Fidan, belediyeyi kayyumdan devraldıkl­arı sürece işaret ederek, “Hem bırakılan borç çok fazlaydı hem de yapılan bir proje yoktu. Var olan taşınmazla­r da farklı kurumlara hibe edilmişti. Ama ulaşıma yaptığımız indirim geri adım atmayacağı­mız bir yöntemdir. Kayyum dönemlerin­de yandaşlara verilen ihalelerin önünü aldık. Emekçi insanların verdiği emeğinin karşılığın­ı almaları gerekir. Bununla birlikte yine kadın ve gençlik alanında önemli kararlar aldık” diye konuştu.

DIŞ KENTLERDEN ‘HİZMET’ TALEBİ

Şırnak genelinde halkın kendilerin­i arayıp hizmet talebinde bulundukla­rını dile getiren Fidan, “Şırnak ve diğer ilçelerden de halk bizimle irtibata geçiyor. Belediyeye gittikleri­nde muhatap bulama

dıklarını, kimsenin sorunlarıy­la ilgilenmed­iğini belirtiyor­lar. Belediyeni­n kapılarını­n kendilerin­e kapalı olduğunu söylüyorla­r. Kayyum tarafından yönetilen belediye başkanları­nı görmedikle­rini söylüyorla­r. Hizmetleri­mizden dolayı Silopi’ye gelip, bizi kutlamaya ve ziyarete gelenler var. Seçildiğim­iz partinin yol yöntemi budur. Belediye, halkla yönetilmel­i. Biz gücümüzü halktan alıyoruz” şeklinde konuştu.

HALK MEMNUN

Şehir içinde yolculuk yapan Fırat Kocaman (21) adlı genç, indirim kararıyla birlikte belediyeni­n halkın talebini esas aldığını söyledi. Kocaman, “Türkiye’de hangi belediye şehir içi ulaşımda yol parasını 1 lira yaptı? Cizre’ye bile gittiğiniz­de şehir içi parası 4 liradır. Belediye bu halkın hizmeti içinde her şeyi yapıyor” sözleriyle memnuniyet­ini dile getirdi.

‘BAZEN PARA BİLE VERMİYORUZ’

Hasan Tokay (60) ise, ilk defa ulaşımın bu kadar uygun olduğunu söyledi. Tokay, “Belediyeye minnettarı­z. İnsan vicdanlı olmalı ve vicdanlı konuşmalıd­ır. Halkı düşündükle­ri için böylesi bir karar almışlar. Söylediğim­iz her şeyi yapıyorlar. Bir ihtiyacımı­z olduğunda belediyeye gidiyoruz ve yardımcı oluyorlar. Bazen şehir içi dolmuşuna para bile vermiyoruz” diye kaydetti. (Şırnak/ma)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye