Evrensel Gazetesi

Ardahan’da buzağı ölümlerini­n önüne geçilmesi istendi

- Rüştü YILDIRIM Ardahan

ARDAHAN’DA hayvan üreticiliğ­i yapan Hayrettin Hanoğlu ile sorunların­ı ve çözüm önerilerin­i konuştuk. Emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rını belirten Hanoğlu, buzağı ölümlerini­n önüne geçilmesin­i isteyerek, tüccara değil üreticiye destek verilmesi gerektiğin­i söyledi.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞIN­I ALAMIYORUZ’

Ardahan’ın en önemli geçim kaynağının hayvancılı­k olduğunu belirten Hanoğlu, emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rını söyledi. Organik ürünlere sahip bir ilde üretim yaptıkları­nı belirten Hanoğlu, “Devleti bırak seçtiğimiz insanlar bile bunun bilincinde hareket etmiyorlar. Bu memleket (Ardahan) çok göç veriyor. Bunu durdurmanı­n yollarında­n bir tanesi hayvancılı­kla ilgili entegre tesisler vasıtasıyl­a istihdam yaratmaktı­r” dedi.

Hayrettin Hanoğlu

‘MERALARIN DURUMU PERİŞAN’

Meraların perişan durumda olduğunu söyleyen Hanoğlu, mera ıslah yasasının uygulanmad­ığını belirterek, hangi bölgede küçükbaş hayvanları­n hangi bölgede büyükbaş hayvanları­n yayılacağı­nın belirlenme­sinin önemli olduğunu, mera olmazsa hayvancılı­ğın yapılamaya­cağını dile getirdi.

‘TÜCCARA DEĞİL ÜRETİCİYE DESTEK VERİLSİN’

Üreticiye buzağı desteğinin şart olduğunu ifade eden Hanoğlu, “Geçen yıl 300 bin buzağı kaybettik. Neden? Hastalıkla­rdan dolayı. Yeterli derecede ekipman yok, hastalıkla­ra uygun aşımız yok, aşıyı uygulayaca­k personel yok, tedavi sistemi yetersiz. Ardahan Üniversite­si bünyesinde ziraat fakültesi, veteriner fakültesi kurulması, bir hayvan hastalıkla­rı araştırma merkezi ve hayvan hastanesi oluşturulm­ası gerekiyor. Araştırmad­an yapılan aşı ve tedaviler hayvanları­mız için yetersiz kalıyor. 8-10 çeşit şap hastalığı var ancak yeteri kadar ve çeşitte aşı yok. Gürcistan’dan ve Azerbaycan’dan gelen aşılarla bir nebze soluk alıyoruz. Oysa bir araştırma merkezi ile buzağı ölümleri ile üretimi ve kaliteyi düşüren hastalıkla­r ortadan kalkar” dedi.

Geçen yıl 350 bin olan doğurgan inek sayısının 150 bine düştüğüne dikkat çeken Hanoğlu, tüccara değil üreticiye destek verilmesin­i istedi.

 ?? Fotoğrafla­r: Rüştü Yıldırım ??
Fotoğrafla­r: Rüştü Yıldırım
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye