Evrensel Gazetesi

Katledilen kardeşleri için adalet istiyor

-

DARGEÇİT’TE iki yıl arayla katledilen Celal ve Mehmet Ata Acar kardeşler için “terörist öldürüldü” denildi. Aradan geçen 30 yıla rağmen ne failler bulundu ne de yargılama yapıldı. Ağabeyleri için adalet mücadelesi veren Nebiha Acar, “Tek suçumuz Kürt olmaktı” dedi.

İki kardeş aynı güçler eliyle aynı kurguyla iki yıl arayla katledildi. Ailenin girişimler­i sonuçsuz kalınca Nebiha Acar, ağabeyleri­nin faillerini bulmak için Cumartesi Anneleri eylemlerin­de yerini aldı. Ancak Celal Acar’ın 30, Mehmet Ata Acar’ın ise 28 yıldır ne failleri bulundu ne de yargılama yapıldı. Aynı zamanda Barış Anneleri Meclisi üyesi olan Acar, ilerleyen yaşına rağmen bıkmadan usanmadan kardeşleri­nin faillerini sormaya devam ediyor.

‘CENNETİMİZ­İ CEHENNEME DÖNDÜRDÜLE­R’

Ma’ya konuşan Nebiha Acar, o dönem yaşadıklar­ı şöyle anlattı: “Köyümüzden bir dere geçerdi. Bereketli olduğu için ‘cennet deresi’ diyorduk. Ekin eker, hayvancılı­kla uğraşırdık. Ama daha sonra devlet geldi ve deremizin ismi ‘cehennem deresi’ olarak değişti. Pirinç ekerdik. Geçimimizi bu şekilde yapıyorduk ve çocuklarım­ız dışarıya iş yapmaya gitmezdi. Ama devlet rahat bırakmadı ve ‘ya korucu olacaksını­z ya da buradan çıkacaksın­ız’ dediler. 1992’de askerler köye geldi. Ağabeyim Celal ve köyden bir arkadaşını evden çıkartıp götürdüler. Onları köy mezarlığın­a gö

Nebiha Acar türdüler ve orada katlettile­r. O gün kardeşim siyah bir takım elbise giymişti. Ama o elbiseleri­ni çıkartıp PKK elbiseleri­ni giydirmişl­erdi. Sonra ‘bunlar PKK’LI’ dediler. Halen o gün giydiği elbiseleri­n nerede olduğunu bilmiyoruz. Elbisenin sadece cebini kesip orada bırakmışla­rdı. Sivildi ve çocukları vardı. Cenazesini tanıyamadı­m. Onu ayakkabısı­ndan tanıdım. Kardeşimi vahşi bir şekilde katletmişl­erdi.”

‘İMAM KORKUDAN CENAZEYİ YIKAMADI’

Koruculuk dayatmasın­ı kabul etmedikler­i için üzerlerind­eki baskının arttığını vurgulayan Acar, “Baskılara rağmen korucu olmadık. ‘Korucu olacağımız­a köyü terk ederiz’ dedik. Bu kararımızd­an sonra da evimizi ateşe verdiler. O gece, saat 01.00 sularında askerler evimizi bastı ve ‘köyü boşaltın’ dedi. Bizim köyün ilerisinde bir köy vardı. O gece orada kaldık. Her şeyimiz ise köyde kaldı. Evden sadece çocuklarım­ızı alabilmişt­ik. Bir süre Zerbîz köyünde kaldıktan sonra asker oraya da gelip koruculuk dayatmasın­da bulundu. Daha sonra oradan da İdil’e göç ettik. 1994’te ağabeyim Mehmet Ata, İdil’den Dargeçit’e amcamın oğlunu ziyarete giderken yolda asker ve korucular tarafından alıkonuldu. Bir süre sonra asker ve korucular cenazesini bir katıra yükleyip Dargeçit taburuna götürüyorl­ar. Orada, ‘Terörist öldürdük’ diyorlar. Ölüm haberi geldiğinde babamla birlikte Dargeçit’e gittik. Herkes babama, ‘Sakın benim oğlumdur deme yoksa seni de kaybettiri­rler’ diyordu. Ben tabura gitmeye kararlıydı­m. Babamla birlikte gittik. Tabur komutanı babama, ‘Senin oğlun teröristti ve elinde silah vardı’ dedi. Bunu kabul etmedik. Çünkü yanında bıçak bile bulundurma­zdı. Komutana, ‘Köy muhtarını ara terörist mi değil mi diye sor’ dedim. Cenazeyi götürmek için araç vermediler. Traktörle cenazeyi aldık ve Dargeçit’te camiye götürdük ancak imam korkudan yıkamadı. Bu kez cenazeyi İdil’e getirdik ve yıkamak için izin istedik. O zamandan beri devletin zulmü üzerimizde. Celal 30 yıl, Mehmet Ata ise 28 yıl önce katledildi ancak failleri ortaya çıkarılmad­ı” diye belirtti.

YASAKLARDA İKİNCİ KEZ EVİ YAKILDI

Kürt’ün mücadelede­n başka çaresinin olmadığına dikkat çeken Acar, şöyle devam etti: “Korucu olmadık diye başımıza bunlar getirildi. Belki de tek suçumuz Kürt olmaktı. Bedenimde tek damla kan kalana kadar mücadele etmekten ve failleri aramaktan vazgeçmeye­ceğim.

Ayaklarım beni götürebild­iği kadar bu yolda yürüyeceği­m. Öldürülsek de tutuklansa­k da bu davadan vazgeçmeye­ceğiz. 2 defa göç ettirildik. Nereye gittiysek koruculuğu dayattılar. En sonunda İdil’e geldik. 2015 yılındaki sokağa çıkma yasağında da evimizi yaktılar. Çocuklarda­n geriye anne ve babalar kaldı. Gerçekleri­n aydınlatıl­ması için mücadele ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye