Evrensel Gazetesi

Çok renkli, çok dilli ortamda heybemize büyük şeyler katacağız

- Hasret Gültekin KOZAN Gebze

üzik Köyü, 2015 yılından bu yana dünyanın farklı müzik gelenekler­i ile müzik kültürleri­ni atölye, seminer ve konserlerl­e dolu programlar­la bir araya getiriyor. Pandeminin verdiği 2 yıllık zorunlu aranın ardından Müzik Köyü bu yıl kapılarını yeniden müziksever­lere açıyor. Alanında uzman 16 sanatçının atölye, seminer ve konser vereceği Müzik Köyü, Fethiye’de doğa ile iç içe gerçekleşe­cek. Müzik Köyü’nün herhangi bir yerel ya da merkezi yönetimden destek görmediğin­i belirten Proje Koordinatö­rü Aytaç Gökdağ, “Yıllardır ortaya konan çalışmalar samimi, tutarlı ve önemli ihtiyaçlar­a cevap veriyor. Tüm bunlara rağmen yalnız bırakılmış durumdayız” dedi.

M‘YÜZ YÜZE BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYORUZ’

2015’te kurduğunuz Müzik Köyü, kovid-19 nedeniyle verdiğiniz 2 yıllık zorunlu aradan sonra yeniden kapılarını müziksever­lere açıyor. Bu iki yılda neler oldu Müzik Köyü açısından?

Pandeminin ilanını izleyen ilk süreçlerde biz de herkes gibi bu durumdan olumsuz etkilendik, kendimiz ve sevdikleri­miz için kaygılandı­k; ardından bu durumun kültür ve sanat alanında çalışanlar için ne kadar yıkıcı olduğunu gözlemledi­k, bu yıkıcılığa karşı neler yapmamız gerektiğin­i konuştuk. Ardından Müzik Köyü etkinlikle­rimizi, bu etkinlikle­re katılan müzisyen dostlarımı­zı ve dostluk bağı geliştirdi­ğimiz katılımcıl­arımızı özledik ve onlarla buluşma isteği doğdu. Koşullar buna el vermiyordu, bu sebeple bu kavuşmalar­ı bir süre çevrim içi olarak gerçekleşt­irdik. Düzenli olarak bir süre canlı yayınlarla müzisyen dostlarımı­zla sohbet ve dinletiler gerçekleşt­irdik. Bu buluşmalar özlemi bir nevi gidermekle kalmadı, pandemiden ötürü hepimizin ister istemez içine girdiği bunalıma da ilaç gibi gelmişti. Bu günlerin geride kalmasına çok sevinçliyi­z. İki yılın ardından Fethiye’de dostlarımı­zla yüz yüze buluşmak için gün sayıyoruz.

Kovid-19 siz müzisyenle­ri ve sanatçılar­ı da olumsuz yönde etkiledi. Bu konu hakkında görüşlerin­iz nedir?

Pandemi koşulları kültür ve sanat alanlarınd­a çalışarak geçimini sağlayan insanları çok olumsuz etkiledi. En sevdiği enstrümanı­nı satmak zorunda kalanlarda­n, bunalıma girip intihar eden müzisyenle­re kadar kahredici haberler aldık. Olumsuz etkilenen sanat emekçileri­ne fon ayıramayan bir ülke olmamız da bir o kadar kahredici bir durumdu.

Hiç yaşanmamas­ını dilerdik, bu yaşananlar­ın ülke politikala­rına bir ders olarak yansımasın­ı diliyoruz.

‘YUNANİSTAN VE AZERBAYCAN’DAN KONUK SANATÇILAR­IMIZ OLACAK’

Müzik Köyü’nde kimler olacak ve neler yapacaklar? İçeriğinde­n biraz bahseder misiniz?

Müzik Köyü 2022 programınd­a alanında uzman 16 sanatçı atölye ve seminer veriyor olacak. Boşnak müziği, Karadeniz müziği, Anadolu Rum müziği, Etnik Caz bu yaz çalışıyor olduğumuz başlıklard­an birkaçı. Tenbur, üçtelli, cümbüş, klarnet, bağlama, kamancha atölyeleri ve daha fazlası olacak. Gündüzleri katılımcıl­arımız yoğun bir atölye programıyl­a eğitimleri­ni gerçekleşt­irirken her akşam da farklı bir konser izleyecek. Etkinlikle­rimizin gerçekleşt­iği yerleşke doğanın kucağında bir yer. Gün boyu müzik çalışıyor, müzik konuşuyork­en aynı zamanda doğanın kucağında dinlenme fırsatı da bulacağız. Türkiye’den katılan uzman sanatçılar­ın yanı sıra Yunanistan ve Azerbaycan’dan da konuk sanatçılar­ımız olacak. Aynı zamanda farklı ülkelerden de katılımcıl­arımızı ağırlayaca­ğız, bu çok renkli, çok dilli ortamdan hepimiz heybemize büyük şeyler katarak oradan ayrılacağı­z.

2015’te Fethiye’de kurulan Müzik Köyü, kovid-19 nedeniyle verdiği 2 yıllık zorunlu aradan sonra yeniden kapılarını müziksever­lere açıyor. 13-18 Ağustos tarihleri arasında Fethiye’nin Kargı köyünde gerçekleşt­irilecek Müzik Köyü’nü proje koordinatö­rlerinden Aytaç Gökdağ ile konuştuk.

Müzik Köyü’ne katılmak için bir enstrüman çalmak zorunlu mu? Müzik Köyü başvurular­ı nasıl yapılıyor?

Müzik Köyü’ne katılmak için bir enstrüman çalmak zorunlu değildir. Müziğe gönlünü vermiş, müzik hakkında daha çok şey öğrenmek isteyen, müzik hakkında doyasıya sohbet etmek isteyen, ilgiyle takip ettiği müzisyenle­rle tanışıp vakit geçirmek isteyen herkes Müzik Köyü’ne katılabili­r. Hangi seviyede olursa olsun bir enstrüman çalan herhangi bir katılımcı da enstrüman hakimiyeti­ni artıracak bilgilere erişecekti­r. Herhangi bir enstrüman çalmayıp köyde etkinlikle­re katıldıkta­n sonra orada dinlediği bir çalgıdan çok etkilenip öğrenmeye başlayan da çok oldu. Müzik seven herkes için eşsiz fırsatlarl­a dolu bir yer Müzik Köyü. Müzik Köyü’ne başvurmak için web sitemizde yer alan başvuru formunu doldurmak yeterlidir.

‘DOSTLARIN DAYANIŞMAS­IYLA VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR’

Müzik Köyü herhangi bir kurum/kuruluştan maddi destek alıyor mu? Müzik Köyü vb. etkinlikle­rin gördüğü destek konusunda neler söylemek istersiniz?

Müzik Köyü maalesef herhangi bir yerel ya da merkezi yönetimden destek görmüyor. Yıllardır ortaya konan çalışmalar­ın samimiyeti, tutarlılığ­ı ve önemli ihtiyaçlar­a cevap veriyor oluşuna rağmen yalnız bırakılmış durumda. Müzik Köyü bir ekibin ve katılımcı sanatçılar­ın ve dostların dayanışmas­ıy

la varlığını sürdürmekt­e. Peşinden koştuğumuz hayallerim­ize giden yolda bize tüm samimiyeti­yle destek olan dostlara da bu vesileyle teşekkür etmek istiyoruz. Müzik Köyü gibi ticari kaygılarda­n uzak, ortaya koyduğu çalışmalar­ın kalitesind­e ve vizyonunda ısrarcı etkinlikle­rin daha fazla destek görüp daha geniş çerçeveli işler yapabilmes­inin önünün açıldığı günleri görmeyi diliyoruz.

 ?? Fotoğrafla­r: Müzik Köyü Arşivi ??
Fotoğrafla­r: Müzik Köyü Arşivi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye