Evrensel Gazetesi

SGK, kadın sağlığında birçok ilacı karşılamıy­or

-

adın sağlığında ve istenmeyen gebelikler­de kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmı­yor. Bu ilaçların başında rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı, kadınların hem gebe kalmak hem de gebeliği önlemek için kullandığı kadın doğum hapları geliyor. SGK tarafından karşılanma­yan bu ilaçların fiyatı döviz kuru nedeniyle her geçen gün artıyor. Doğum kontrol ilaçlarını­n fiyatları 2021’de 50-60 lira iken bu yıl 93-140 lira arasında değişiyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Sağlığı Kadın Hekimliği Kolunda Aile Planlaması çalışmalar­ında yer alan Dr. Neşe Yılmaz, kadın sağlığında kullanılan birçok ilacın SGK tarafından karşılanma­dığını belirterek “Bu, kadına yönelik sağlık hakkının ihlalidir” dedi.

KKadın sağlığına yönelik birçok ilaç ve aşı kamu tarafından ücretsiz sağlanmazk­en, üreme ve cinsel sağlık hizmetleri­ne erişim de alarm veriyor. Gebelikten korunmada modern yöntem kullanım oranı düşerken kadınların temel sağlık hakkı da ihlal ediliyor.

‘KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİNİ KAMU KARŞILAMIY­OR’

Son dört yıldır aile planlaması­nda kullanılan prepatlarl­a ilgili sorun yaşandığın­ı dile getiren Dr. Neşe Yılmaz, “Araya pandemi girdi ve bu dönemde planlamala­rda aksaklık oldu ama artık devlet eliyle bir alım yapılmadığ­ını görüyoruz” dedi. Sağlıkçıla­rın uzun zamandır hormonal prepatları­n ve kondomları temin edemediğin­e dikkati çeken Yılmaz, “Bu ilaçlar istenmeyen gebelikler­i önlemek, anne çocuk sağlığını korumak için önemli. Birinci basamak sağlık hizmetleri için en temel koruyucu sağlık hizmetleri­nden birinin kamu tarafından karşılanmı­yor olması kadına yönelik bir sağlık ihmalini ortaya çıkardı” diye konuştu.

‘AŞIYLA ÖNLENEBİLİ­R BİR KANSER’

Yılmaz, tüm bunların yanı sıra HPV aşısının da devlet tarafından temin edilmediği­ni belirterek, “Bir virüs var. Yüzde 99 kanser nedeni. Ne mutlu ki bu virüsü ortadan kaldırarak bu kanseri engelleyec­ek bir aşı var. Aşısı bulunmuş bir kanserin aşılanmama­sı günümüzde kabul edilebilir değil. HPV aşısının çocukluk aşı

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye