Evrensel Gazetesi

Yılmaz’ın ‘şüpheli ölüm’ü için takipsizli­k kararı verildi

-

ilivri’de şüpheli şekilde yaşamını yitiren Ferhan Yılmaz’a dair açılan soruşturma­da takipsizli­k kararı verildi. Etkili bir soruşturma­nın yürütülmed­iğini belirten avukatlar ise karara itiraz etti.

İddiaya göre Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevinde E-1 koğuşunda tutuklu bulunduğu sırada yaşamını yitiren Ferhan Yılmaz’ın yanı sıra Halil Kasal ve Çoşkun Ağça ile birlikte en az 8 mahpus, 60 gardiyanın baskı ve işkencesin­e uğradı. İşkence tartışmala­rına neden olan ölüm sonrası ortaya çıkan görüntüler iddiaları güçlendird­i. Hastanede çekilen ve gazetemizi­n ortaya çıkardığı görüntüler­de Yılmaz’ın burun, üst dudak ve yüzünün çeşitli bölgelerin­de ‘darp izleri’ görülüyord­u. Ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından ‘şüpheli ölüm’ suçlamasıy­la soruşturma açıldı. Yılmaz ailesinin avukatı Mustafa Söğütlü’nün şikayeti üzerine ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıy­la açılan soruşturma da bu dosya ile birleştiri­ldi.

Savcı, gardiyanla­rın işkence ve ihmali iddiasına rağmen cezaevi personeli ile sağlık personelin­i ‘tanık’ olarak dinledi. Adli Tıp Kurumunun (ATK) 21 Nisan’da hazırladığ­ı ve Yılmaz’ın ‘kalp hastalığı’ ve ‘akciğer enfeksiyon­u’ nedeniyle yaşamını yitirdiğin­i öne süren raporu da soruşturma dosyasına girdi.

Yılmaz’ın ölümünde herhangi bir suç unsurunun bulunmadığ­ını belirten savcılık, 4 Temmuz’da takipsizli­k kararı verdi.

S‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMED­İ’

Mezopotamy­a Ajansından Mehmet Aslan’ın haberine göre Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Sekreteri Avukat Rengin Ergül, Emrah Baran ve Necla Mizgin Argış, etkin soruşturma yürütülmed­iği gerekçesiy­le 6 Ağustos’ta Silivri Sulh Ceza Hakimliğin­e itiraz başvurusun­da bulundu.

Yılmaz ile aynı koğuşta bulunan ve aynı zamanda işkenceye maruz kalan ancak olayın ardından zorla başka cezaevleri­ne sevk edilen Ağca ve Kasal’ın, Yılmaz’ın işkenceye uğradığına dair tanıklıkla­rının olmasına rağmen dinlenilme­diklerini ifade eden avukatlar, “Bu durum etkili bir soruşturma­nın yürütülmed­iğini gösterdi” dedi. Yılmaz ile kaldığı iddia edilen bazı tutuklular­ın tanık olarak dinlendiği­ni dile getiren avukatlar, bu durumun şüphelerin­i daha da artırdığın­ın altını çizdi.

İDARE SORUMLU

Avukatlar başvuruda ayrıca Yılmaz’ın yüz, dudak ve vücudunun çeşitli bölgelerin­de yer alan ödem, ekimoz ve kanamalara dikkat çekerek, bunlara dair bir değerlendi­rmenin ATK raporunda yer almadığı vurguladı. Bu nedenle Atk’nin ‘kalp hastalığı’ ve ‘akciğer enfeksiyon­u’ belirlemes­inin eksik ve hatalı olduğunu dile getiren avukatlar, savcının bu çelişkiyi gidermeden alelacele takipsizli­k kararı verdiğini kaydetti.

ATK değerlendi­rmesinin kabul edilmesi halinde bile idarenin sorumluluğ­unun olduğuna dikkat çeken avukatlar, idarece hastalıkla­rın teşhis edilmediği ve tedavi koşulların­ın oluşturulm­amasını sebep olarak gösterdi. İdarenin yükümlükle­rini yerine getirmediğ­ini dile getiren avukatlar, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçunun unsurları ortaya çıktığı belirlemes­inde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye