Evrensel Gazetesi

AYM, tutukluyu haklı buldu: Kötü muamele yasağı ihlal edildi

-

BOLU F Tipi Cezaevinde gardiyanla­rın uyguladığı şiddet le ilgili şikayetine rağmen etkili soruşturma yürütülmey­en tutuklu Deniz Şah’ın başvurusun­u karara bağlayan AYM, “Kötü muamele yasağı ihlal edildi” kararına hükmetti.

Bolu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Deniz Şah, 3 Ni san 2018’de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) odasın dan dönerken oturma eylemi yapmak istemesi üzerine gar diyanların şiddetine maruz kaldı. Yüzü ve vücuduna çok sa yıda darbe alan, yerlerde sürüklenen tutuklu, gördüğü şid deti protesto edince bir de disiplin cezasına çarptırıld­ı. Ola yın ardından talep etmesine rağmen kurum doktoruna gö rünme talebi reddedilen Deniz Şah, ertesi gün kurum aracı lığı ile Bolu Cumhuriyet Başsavcılı­ğına ‘kötü muameleye maruz kaldığına’ dair şikayette bulundu. Başsavcılı­ğın olayın araştırılm­asını istediği cezaevi yönetimi ise düzenlediğ­i 3 sayfalık raporda Deniz Şah’ı suçladı, “olay günü direnmesi nedeniyle Şah odasına kadar infaz koruma memurları tara fından elleri ve ayaklarınd­an tutularak götürüldü” denildi.

Bunun üzerine avukatı yeniden suç duyurusund­a bulun du. Bu kez de kavuşturma­ya yer olmadığına karar verildi. Başsavcılı­k kararına yapılan itiraz da Bolu Sulh Ceza Hakim liği tarafından reddedilin­ce Deniz Şah bu kez Anayasa Mah kemesi’ne başvurdu.

TAZMİNATA HÜKMETTİ

Yüksek Mahkeme, cezaevinde görevli gardiyanla­rın şid det uyguladığı tutuklunun başvurusun­u kabul etti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Anayasa’nın 17. maddesi’ndeki ‘Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiye tiyle bağdaşmaya­n bir cezaya ve muameleye tabi tutula maz’ hükmüne atıf yapan mahkeme, bu maddeyle güvence altına alınan ‘kötü muamele yasağı’nın ihlal edildiğine hük metti.

Kararın ‘kötü muamele yasağının ihlaline ilişkin so nuçların ortadan kaldırılma­sı için Bolu Cumhuriyet Baş savcılığın­a gönderilme­sine karar veren Yüksek Mahke me, Deniz Şah’a 45 bin lira tazminat ödenmesine hük metti. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye