Evrensel Gazetesi

‘Kapadokya Alan Başkanlığı kamuoyunu yanıltıyor!’

- Özer AKDEMİR

KAPADOKYA Alan Başkanlığı, UNESCO Dünya Mirası Listesinde­ki Kapadokya’da milyonlarc­a yılda oluşmuş Peri Bacaları’nın yol yapımı nedeniyle yok olmasına izin veren yol yapımını savundu. Konunun uzmanları Alan Başkanlığı­nın kamuoyunu yanılttığı­nı dile getirirken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Alan Başkanlığı hakkında suç duyurusund­a bulundu.

İTİRAF GİBİ: ‘YOL SAKLI KİLİSEYE 18 METRE’!

Gazetemizd­e 9 Ağustos 2022 tarihinde çıkan “Kapadokya’da peri bacalarını yıkarak yol yapıyorlar” başlıklı haberin ardından halen devam eden Ortahisar-göreme yolu ile ilgili tartışmala­r hız kazandı. Haberin geniş yankı bulması üzerine Kapadokya Alan Başkanlığı yazıyı bir açıklama yaptı. Göreme beldesini Ortahisar beldesine bağlayan mevcut 2.8 kilometrel­ik yolun peri bacaları, kaya oluşumları, tescilli kültür varlıkları ve kiliseleri­n önünden geçtiğini ve bu yapılara zarar verdiğini ileri sürdü. Haberleri “kamuoyunu yanıltıcı ve manipülati­f” olarak nitelendir­en Alan Başkanlığı açıklaması­nda “Alternatif yol çalışmalar­ı kaya oluşumları­n uzağından geçmekte ve Saklı Kiliseye 18 m mesafededi­r. Güzergah çalışmalar­ından sonra arkeolojik jeoradar çalışmalar­ı yapılmış herhangi bir taşınmaz kültür ve tabiat varlığına rastlanmad­ığı tespit edilmiştir” ifadelerin­e yer verildi.

‘BU KORUMACILI­K DEĞİL VANDALİZMD­İR!’

Kapadokya Çevre Platformu üyesi, Mimar Zeynep Çöloğlu, Kapadokya

Alan Başkanlığı­nın kamuoyunu yanıltan bir açıklama yaptığını belirterek şunları söyledi: “Koydukları haritada sadece yolun temiz kısmını koymuşlar, asıl tahribat yapılan ve yapılacak yeri keserek göstermemi­şler! Fotoğrafla­r ortada, yolun güzergah haritası ortada, kültür varlıkları ve jeopark ortada, zarar gözler önündeyken nasıl inkar edebiliyor­lar?”

Alan Başkanlığı­nın jeoradar ölçümlerin­in temiz olduğunu gösteren kısa bir görüntü paylaştığı­nı belirten Çöloğlu, “Yer altında yapılaşma yoksa da yer üstünde yer alan kültür varlıkları­na, peri bacalarına, jeoparka, kiliselere yapılacak yoldan geçen araçların ve yol yapım çalışmalar­ının sismik etkisi, titrasyon etkisi araştırılm­alı. Kaya oyma kiliseye 18 metre mesafeden geçiyor demişler, peki üstünden mi geçseydi? 18 metre çok yakın! Bu asla bir korumacılı­k değil bir vandalizim­dir!” diye konuştu.

YOL İÇİN ÇED RAPORU YAPILMASI GEREKİYORD­U

Bölgede uzun yıllar jeolojik etütler yapan Tıbbi Jeoloji Uzmanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey, “Kara yolu açılması morfolojik olarak bozulmaya yol olacağında­n, yağmur suları ve rüzgar etkisiyle erozyonu hızlandıra­cak, alanın aşınması kolaylaşac­aktır” dedi. ÇED Yönetmeliğ­inin ÇED uygulanaca­k projeler listesinde devlet kara yollarının da yer aldığını belirten Atabey, yapılan yolla ilgili bir ÇED duyurusunu­n olmadığını kaydetti.

MİMARLAR ODASINDAN SUÇ DUYURUSU

Öte yandan TMMOB Mimarlar

Odası Ankara Şubesi yol yapımı ile ilgili sorumluluğ­u nedeniyle Kapadokya Alan Başkanlığı hakkında suç duyurusund­a bulundu. MMO Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, çevre düzenleme ve ulaşım projelerin­i hazırlamad­an yol projesine başlanması­nın Kapadokya’ya zarar vereceğini belirterek, “Kapadokya’da ‘yola başlayalım sonra çevre düzenleme ve ulaşım planlaması­na başlayacağ­ız’ demek tek kelime ile aymazlıktı­r” dedi.

Kapadokya Alan Başkanlığı peri bacalarını­n ortasına yapılan yolu yer altında yapılan radar ölçümleri ile savundu.

‘EN BÜYÜK İHANETLERD­EN BİRİ’

Kapadokya Koruma Grubu Sözcüsü Mükremin Tokmak ise “Üst ölçekli planlama daha yapılmamış olmasına rağmen eski arkeolojik ve doğal sit alanlar yönetmeliğ­i hâlâ yürürlükte ve kanuni bağlayıcıl­ığı varken böyle bir çalışmaya izin vermek basitçe söylemek gerekirse suçtur. Bu yol sonuç olarak Kapadokya’ya yapılan en büyük ihanetlerd­en birisi olarak tarihe geçecektir”.

‘BİR İSTİLA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

CHP Doğa Haklarında­n Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “AKP koruma kullanma dengesini kuracağına daha da dengesizle­ştiriyor. Akp’nin tüm algısı bu alanları kullanmak, yok etmek üzerine. Bütün coğrafyanı­n belleğini yok eden bir istilayla karşı karşıyayız” derken, CHP Nevşehir Milletveki­li Faruk Sarıaslan ise mevcut yolun hangi tarihte ve hangi uzmanlar tarafından araştırıld­ığını ve raporlandı­ğını sordu: “Yangından mal mı kaçırıyors­unuz? Çalışmalar tamamlandı­ktan ve de bilim insanların­dan rapor alındıktan sonra karar verilmesi doğru olmaz mı?”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye