Evrensel Gazetesi

‘En düşük ücreti biz alıyoruz’

- Volkan PEKAL Adana

Akkuyu’da Türkiyeli firmaların sözleşmesi­nin iptal edilmesi tartışma yaratırken, santral inşaatında çalışan işçilerin anlattıkla­rı yerli işçilerin ‘en ucuza’ çalıştıkla­rı için ‘tercih edildiğini’ gösterdi.

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının en büyük hissedarı olan Rus devlet şirketi ROSATOM, Türkiyeli firma IC İÇTAŞ’LA sözleşmesi­ni iptal edip yerine Rus menşeli TSM ile sözleşme imzalamışt­ı. Bu durum, medyada “Akkuyu’da Türk firmalar tasfiye mi ediliyor?” tartışması­nı yaratmıştı. IC İçtaş, feshin amacının Türk şirketleri­nin varlığını oldu bittiye getirerek sonlandırm­ak olduğu iddiasında bulunurken, ROSATOM, Türkiyeli firma IC İÇTAŞ’LA sözleşmeni­n iptal edilmesini şirketin iş güvenliği önlemlerin­i almamasıyl­a açıklayara­k işçiler lehine bir işlem yapmış gibi davranmış, Akkuyu sahasında çalışan yaklaşık 25 bin kişinin yüzde 80’inden fazlasının Türk olduğuna dikkat çekmişti.

Bu tartışmaya ilişkin konuştuğum­uz işçilerin anlattıkla­rı Türkiyeli işçilerin ROSATOM tarafından “tercih edilme” nedeninin Akkuyu inşaat sahasında en düşük ücreti almaları olduğunu gösterdi.

2021 yılında asgari ücretin iki katı, dolar bazında 740 dolar aylık aldığını ifade eden bir işçi, 2022 yılında ücretinin yaklaşık 400 dolara düştüğünü belirterek “Yerli işçiler olarak biz bu inşaatta en düşük ücreti alıyoruz” dedi.

EN AZ ÜCRET, EN KÖTÜ KOŞULLAR

Akkuyu’da Türkmenist­an, Kazakistan, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerden işçiler çalıştı. Göçmen işçiler arasında Türkmenist­anlı işçiler çoğunlukta. İşçilerin verdiği bilgiye göre Ukraynalı işçiler ise ülkeleri Rusya tarafından işgal edildikten sonra ailelerini Türkiye’ye getiremedi­kleri için işi bırakıp Ukrayna’ya dönmüş.

Türkiyeli işçilerin Akkuyu’da en az ücret alan ve en kötü koşullarda çalışan işçiler olduğunu dile getiren bir işçi, “Yerli taşeronlar­da 5 bin 700 ila 6 bin 400 lira arası ücret veriliyor. Türkmenler Ruslardan daha az para alıyor ama bizden daha fazla kazanıyorl­ar” dedi.

İşçilerin aktardığın­a göre; Rusya vatandaşı kaynakçı yaklaşık bin 500-2 bin dolar maaş alıyor, aynı işi yapan Türkiye vatandaşı ise en fazla 10 bin lira alıyor. Bu da yaklaşık 550 dolar yapıyor. Türkmenler daha ucuza çalışıyorl­ar. Ama 600-700 dolar arası maaşla yine de yerli işçilerden daha fazla alıyorlar. Asgari ücretteki artışa rağmen 7 bin 150 lira ücret aldıkların­ı ifade eden bir işçi, “İşçiler arasında genel eğilim ücretlerin 10 bin lira olması. Çünkü asgari ücret 2825 lira olduğunda biz asgari ücretin iki katını alıyorduk. Yaklaşık 740 dolar yapıyordu. Şimdi dolara göre alsak yaklaşık 13 bin lira olması gerekiyor” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: Akkuyu işçileri ??
Fotoğraf: Akkuyu işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye