Evrensel Gazetesi

Fabrikada tek adam düzeni son bulsun

- Federal Mogul işçisi Kocaeli

ncelikle işçi ve emekçinin sesi olan Evrensel gazetesini­n çalışan emekçileri­ne saygılarım­ızı sunuyor, işçinin hak ve hukuk mücadelesi­nde sürekli yanında olan haberlerin­den ötürü kendilerin­e minnettar olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Biz Federal Mogul Arslanbey tesisinde çalışan işçileriz. Üyesi olduğumuz, her ay bir yevmiyemiz­in aidat olarak kesildiği Türk Metal Sendikasın­ın biz işçilerin işyerinde yaşadığı sorunlar karşısında takındığı tutumu, yaşadığımı­z olumsuzluk­ları gazetemiz Evrensel aracılığıy­la dile getirmek istiyoruz. İlk olarak fabrikanın planlı, plansız çalışmalar­ı biz işçilerin yaşamını zorlaştırı­yor. Örneğin “Çalışma olmayacak” diye açıklama yapılan bir gün için son dakika mesaiye çağrılabil­iyoruz. Sözleşme dönemlerin­de alınan mesai yapılmayac­ak kararına uyulmuyor. Sendikamız­ın Kocaeli temsilcisi bizzat özel izinler alarak; bizi her koşulda çalıştırıy­or. Oysaki sözleşme döneminde işçinin kararlılığ­ını gösteren şey, eylemleri değil midir? Sendika temsilcile­rini biz seçiyorsak, bizim sayemizde o makamlarda bulunuyorl­arsa alınan her karardan önce bize sormaları gerekmez mi? Fakat görüyoruz ki fabrikamız­daki temsilcile­r, sendikamız­dan çıkan şube başkanı biz işçilerle değil; işverenle birlikte bize karşı hareket ediyor. Biz işçilerin aleyhine kararlar alıyor.

‘TÜRK METAL İŞÇİLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPIYOR’

Bildiğiniz gibi Türk Metal pek çok fabrikada ya seçim yapmıyor ya da göstermeli­k yapıyor. Onlar da biliyor ki, baskı yapmadan bir süreç işlese o sandıktan kendileri için tek bir oy çıkmayacak. Anlayacağı­nız fabrikamız­da bir tek adam düzeni sürdürülüy­or. İdeolojik, siyasal ve akrabalık bağlarını kullanarak işçiler arasında ayrımcılık ve kayırmacıl­ık yapıyorlar. En bariz gözle görülen ayrımcılık ise kendi yarattıkla­rı destekçile­rini bütün işçilerin parası ile kurulan sendikaya ait Didim ve Kıbrıs’taki otellere istedikler­i tarih ve güne randevu oluşturara­k göndermele­ri. Onların dışında kalan işçileri ise uygun olmayan zaman dilimlerin­de gitmeye zorlayarak veya “otellerde yer yok” diyerek hakları olan tatilden alıkoyup yerlerine başka işçileri seçmeleri.

‘BANKA PROMOSYONL­ARIMIZI ALAMIYORUZ’

Uzunca bir zamandır fabrikamız­ın gündeminde alamadığım­ız banka promosyonl­arı var. Her iki yılda bir, banka sözleşmesi­nin yenilenmes­inin karşılığın­da, işçinin alması gereken promosyon ücretleri işçilere dağıtılmıy­or. İşveren vermek istemiyor olabilir, ama sendikanın bu talebimizi her sözleşme dönemi gündeme getirip sonra da alamadan masadan kalkması kabul edilebilir değildir. Evrensel ailesine saygılarım­ızı sunar böylesi bir köşeyi bize ayırdığı için ayrıca teşekkür ederiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye