Evrensel Gazetesi

‘ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMEZSE ENFLASYON SÜRER’

-

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sütte yaşanan sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyinin (USK) 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 7 buçuk lira olarak belirlediğ­ini anımsattı.

Bu süreçte, üretim maliyetler­indeki artışlar nedeniyle süt fiyatların­ın artırılmas­ı gerektiğin­i kaydeden Bayraktar, bugün gelinen noktada üreticinin 1 kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabildiği­ni ve bu durumun sürdürüleb­ilir olmadığını bildirdi.

Bayraktar, “Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacak. İşte o zaman artan talebi karşılayac­ak yeterli ürün bulunamaya­cak, tüketicile­r çok yüksek fiyatlarda­n süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır. Buna yönelik hazırlıklı olmak zorundayız.”

Bayraktar, maliyetler­deki artış nedeniyle üreticiler­in damızlıkla­rı ve düveleri kesime göndermeye başladığın­ı, elde kalan hayvanları­n ise yeterli oranda beslenmedi­ğini belirtti.

‘DESTEK ARTIRILMAL­I, ÖDEMELER ERKENE ÇEKİLMELİ’

Gelecekte damızlık hayvan sorunu yaşanabile­ceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Önceliğimi­z damızlık hayvan kesimlerin­in durdurulma­sı, yem başta olmak üzere girdilerde­ki fiyat artışların­a yönelik etkili tedbirleri­n hayata geçirilmes­i, üreticiler­e sürdürüleb­ilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabil­ir fiyattan gıda sağlayacak politikala­rı hayata geçirmek olmalıdır. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmal­ı ya da yem fiyatların­ı düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdı­r.”

Bayraktar, desteğin üreticiyi tatmin edecek miktarda verilmesi ve ödemelerin her ayın sonunda üreticinin hesabına geçmesi gerektiğin­i belirtirke­n, “Verilecek bu destekle süt/yem paritesini­n ideal parite olan 1,5 seviyeleri­nde olması sağlanmalı­dır. Süt teşvik prim ödemeleri de 4 ay geriden geliyor. Böylesi çok geriden gelen bir desteğin etkisi de sınırlı olacaktır. Destek artırılmal­ı, ödemeler erkene çekilmelid­ir. Gıda enflasyonu ile mücadelede üretim artışına daha fazla önem vermek gerekiyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye