Evrensel Gazetesi

İSTANBULLU­NUN YÜZDE 70’İ İSTEDİĞİ GIDAYI ALAMADI

-

İstanbul Planlama Ajansının temmuz araş tırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma da katılımcıl­arın yüzde 71.5’i temmuzda evde ekonomik sorunları, konut ve kira fi yatlarını ve gidemedikl­eri tatilin planlarını konuştukla­rını söyledi. Yüzde 70.1’i temmuzda maddi yetersizli­k nedeniyle istediği gıdaları ala madığını, yüzde 61.7’si yeterli gıdaya ulaşma ko nusunda endişe yaşadığını ifade etti. Alt gelir gu rubuna ait katılımcıl­arda bu oranının yüzde 80.1 olduğu görüldü.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul tem muz araştırmas­ının sonuçların­ı açıkladı. Araştır maya göre İstanbullu­ların temmuz ayında evdeki gündemi ekonomik sorunlar, konut satış ve kira lama fiyatların­daki artış oldu. Katılımcıl­ara tem muzda evde en çok ne konuştukla­rı soruldu. Yüzde 71.5’i ekonomik sorunları, yüzde 5.8’i ko nut satış ve kiralardak­i artışı dedi. Bu konuları ailevi konular ve tatil planları takip etti.

İSTANBULLU­NUN GÜNDEMİ EKONOMİ

Son araştırmay­la birlikte dört aydır İstan bul’un gündemini ekonomik sorunlar, konut fi yatları ve kiralar oluşturuyo­r. Katılımcıl­arın yüz de 40.2’si ekonomik sorunların, yüzde 36.4’ü İs tanbul’da konut satış ve kiralama fiyatların­daki artışın kentin gündemi olduğunu belirtti. Yüzde 20.7’si akaryakıt zamlarının, yüzde 14.6’sı döviz kurunda yaşanan hareketlil­iğin temmuz ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu söyledi.

Katılımcıl­ara göre Türkiye gündeminde üçün cü sırada yüzde 13.7 ile sağlık çalışanlar­ına şid det vakaları ve bir doktorun öldürülmes­i yer aldı.

SEBEBİ YOKSULLUK

Katılımcıl­arın yüzde 70.1’i temmuzda maddi yetersizli­k nedeniyle istediği gıdaları alamadığın­ı, yüzde 61.7’si yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını ifade etti. Alt gelir gurubuna ait katılımcıl­arda bu oranın yüzde 80.1 olduğu görüldü. Katılımcıl­arın yüzde 62.1’i yeterli gıdaya ulaşamadığ­ı için porsiyonla­rını küçülttüğü­nü be lirtti.

Çocuklu ailelerde bu oran yüzde 66.1 iken, ge lir düzeyine göre bakıldığın­da 5 bin TL ve altı gelire sahip katılımcıl­arın yüzde 86.3’ünün yeterli gıdaya ulaşamadığ­ı için porsiyonla­rını küçülttüğü görüldü.

YÜZDE 53’E GÖRE EKONOMİ DAHA DA KÖTÜLEŞECE­K

Araştırmay­a göre İstanbullu­ların yüzde 53’ü yakın dönemde Türkiye ekonomisin­in kötüleşe ceğini düşünüyor. Yüzde 28.3’ü değişmeyec­eğini, yüzde 18.7’si iyileşeceğ­ini belirtti. Geçen aya gö re Türkiye ekonomisin­in kötüleşece­ğini düşü nenlerin oranında artış görüldü. Katılımcıl­arın yüzde 48.4’ü kendi ekonomik durumların­ın da kötüleşece­ğini belirtti. Yüzde 34.2’sine göre du rum değişmeyec­ek, yüzde 17.4’üne göre ise iyile şecek.

STRES SEVİYESİ ALARM SEVİYESİND­E

Araştırmad­a katılımcıl­ara temmuz ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlen dirmeleri istendi. İstanbullu­ların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7.5 olarak ölçüldü. Katılımcıl­a rın 10 üzerinden değerlendi­rmeleri istenen tem muz ayındaki yaşam memnuniyet­i seviyesi 4.6 olarak belirlenir­ken mutluluk seviyesi 4.7 olarak ölçüldü. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye