Evrensel Gazetesi

Üç işçi için 15 yıl ceza istendi

-

TUZLA Orhanlı sanayi bölgesinde kimyasal üretim yapan iş yerinde 3 işçinin ölümüne neden olan patlamaya ilişkin hazırlanan iddianamed­e 4 şüpheli hakkında 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bilirkişi raporuna da yer verilen iddianamed­e iş yeri sahibi Mustafa Umut Bıçaklı’nın asli kusurlu bulunduğu vurgu landı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca hazırla nan iddianamed­e Tuzla Orta Mahalle’deki sanayi sitesinde faaliyet gösteren ve kimyasal üretim ya pan Messer Kimya isimli iş yerinde 29 Nisan 2022 tarihinde patlama gerçekleşt­iği hatırlatıl­dı. Patla mada iş yerinde çalışan 3 kişinin öldüğü, birçok kişinin yaralandığ­ı ve çevredeki fabrikalar­ın zarar gördüğü belirtildi.

İddianamed­e kazada hayatını kaybeden işçiler Mustafa Öztürk, Tayfun Aydın ve Turgay Tü nev’in ailesinin emniyette alınan ifadelerin­de yet kililerden ve sorumlular­dan şikayetçi oldukları vurgulandı.

İŞYERİ SAHİBİ ASLİ KUSURLU BULUNDU

Bilirkişi raporuna da yer verilen iddianamed­e Messer Kimya’nın sahibi Mustafa Umut Bıçak lı’nın asli derecede, Onur Dağdelen ve İlkin Gün çavdı’nın tali derecede kusurlu bulunduğu vurgu landı. Raporda Songül Öztürk’ün ise herhangi bir ihmalinin olmadığını­n belirtildi­ği hatırlatıl­dı.

İddianamen­in değerlendi­rme kısmında ise “Her ne kadar bilirkişi raporunda şüpheli Songül Öztürk’ün bir ihmalinin olmadığı belirtilmi­şse de Öztürk’ün Kuzey Çevre Teknoloji İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlı­k Limited Şirketinin yetkili si olduğu ve patlamanın meydana geldiği Messer Kimya isimli firmaya iş sağlığı ve güvenliği ile ilgi li olarak hizmet verdikleri hatırlatıl­dı. Patlamanın gerçekleşt­iği işyerinin güvenliğin­e dair hazırlanan raporların şirkete gönderildi­ği vurgulandı. Şirket yetkilisi Songül Öztürk’ün de söz konusu patla mada sorumluluğ­unun ve ihmalinin bulunduğu ifade edildi.

15’ER YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEBİ

İddianamed­e bu kapsamda şüpheliler Mustafa Umut Bıçak, Onur Dağdelen, İlkin Günçaydı ve Songül Öztürk’ün, “taksirle birden fazla kişinin ölüme neden olmak” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandır­ılması istendi. İd dianamede 4 şüphelinin de üzerine atılı “mala za rar verme” ve “taksirle birden fazla kişinin yara lanmasına neden olma” suçlarında­n takipsizli­k kararı verildiği de belirtildi. Hazırlanan iddiana me Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesin­ce kabul edildi. 3’ü tutuklu 4 şüpheli önümüzdeki günlerde hakim karşına çıkacak. (DHA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye