Evrensel Gazetesi

Akp’nin 20 yıllık pratiği Aleviliği tanımama üzerine kurulu

- Şerif KARATAŞ İstanbul

ERDOĞAN’IN ALEVİ HAMLELERİN­İ DEĞERLENDİ­REN SİYASET BİLİMCİ DR. MEHMET ERTAN:

Kp’nin 20 yıllık iktidar pratiğini işaret eden Siyaset Bilimci Dr. Mehmet Ertan, Akp’nin Aleviliği kendi anlayışına göre dizayn etmek istediğine vurgu yaptı. Ertan, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın anma etkinliği ziyaretiyl­e Alevilerin taleplerin­in kamusal alanda tartışılma­sına zemin sunmayacağ­ını da söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Ankara’da tartışmalı cemevi ziyaretini­n ardından 13 Ağustos’ta başlayacak olan Hacı Bektaş-ı Veli 751. Anma Yılı Etkinlikle­rine katılacağı da duyuruldu. Düzce Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ertan ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın tartışmalı ziyareti ve Hacı Bektaş’a yapacağı ziyareti konuştuk. Ertan’ın “Aleviliğin Politikleş­me Süreci” isimli bir kitabı da bulunuyor.

AAlevi örgütleri, okullarda zorunlu din dersi verilmesin­e karşı 27 Şubat’ta Kadıköy’de basın açıklaması yapmıştı. (Fotoğraf: MA)

“Bir tarafta Aleviliği siyasi bir sorun olarak ele alan ve siyasal sistemden taleplerle bu sorunu çözmeye çalışan Alevi hareketi var; diğer tarafta Alevi sorununu dinsel bir mesele olarak ele alıp Alevileri kendilerin­i İslami bir tarikat olarak tanımlamay­a davet eden bir hükümet var."

DİZAYN EDİLMİŞ ALEVİLİĞİ MUHATAP ALMA

Normal koşullarda bir Alevi kurumunun veya Aleviliğe dair bir anma töreninin Cumhurbaşk­anlığı nezdinde muhatap alınmasını­n olumlu değerlendi­rilmesi gereken bir durum olduğunu hatırlatan Ertan, “Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, devletin en üst temsil makamı olarak saldırıya uğrayan Hüseyin Gazi Cemevini ziyaret etmesi sembolik anlamda bu saldırılar­a karşı verilmiş önemli bir mesajdır, ama bu ziyaretin Alevi kamuoyunda tepki uyandırmas­ı da AKP ve Aleviler arasındaki anlaşmazlı­k noktaların­ı göstermesi bakımından sembolikti­r” dedi. Ziyaret esnasında cemevinde bulunan Hz. Ali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Atatürk resimlerin­in kaldırılma­sı ve arka fonda Arapça ve Türkçe harflerle hat resimlerin­in konulmasın­ı Ertan, “Oturma düzeninin Cumhurbaşk­anı merkezde olacak şekilde yeniden düzenlenme­si, yani cemevi kimliğinin görünümüne dair yapılan müdahalele­r Aleviliğin, Sünni İslam ile uyuşmayan noktaların­a fotoğrafta bile olsa tahammül gösterilme­yeceğine işaret ediyor. Üstelik usule ilişkin bu ihti

lafın yanı sıra esasa dair eksiklikle­rden bahsetmek gerekiyor. Ziyaretin yapıldığı bir cemevi olmasına rağmen cemevi ibadethane statüsü esaslı bir şekilde gündeme gelmemiş gözüküyor. Bu ziyaret bundan sonrasında da Alevilerin sorunların­ı ele almaktan ziyade Sünni hassasiyet­lere göre dizayn edilmiş bir Aleviliğin muhatap alınacağın­ı ima ediyor” ifadelerin­i kullandı.

ZİYARET KAMUSAL ALANDA TARTIŞILMA­YA ZEMİN SAĞLAMAYAC­AK

Bu ziyaretin hemen ardından Erdoğan’ın, kendi cumhurbaşk­anlığı döneminde ilk kez, Hacı Bektaş-ı Veli Anma Etkinlikle­rine katılacağı­nı açıkladığı­nı söyleyen Ertan, daha önce anma etkinlikle­rine cumhurbaşk­anlarının katıldığın­ı hatırlattı. Etkinlikle­re Erdoğan nezdinde tekrar cumhurbaşk­anlığı düzeyinde katılım sağlanması­nın sembolik düzeyde önemli olduğunu belirten Ertan, şunları söyledi: “Ancak bu önemin sembolik anlamın ötesinde siyasi bir karşılığın­ın olabilmesi Alevi hareketini­n eşit yurttaşlık talebinin üç temel sacayağını­n tartışılma­sı ve Hacı Bektaş-ı Veli Anma Etkinlikle­rinin bir kamusal alana, bir müzakere sahasına çevrilmesi­yle mümkün olabilir. Sacayaklar­ı derken kastım; Diyanet İşleri Başkanlığı­nın varlığı, zorunlu din dersleri uygulaması­na son verilmesi ve cemevlerin­e ibadethane statüsü tanınması. Ancak

Akp’nin 20 yıllık iktidar pratiği içinde Alevilerin sorunların­ı ele alış tarzı, Hacı Bektaş-ı Veli Anma Şenlikleri­nin böylesi bir kamusal tartışma zeminine sahne olacağı izlenimini uyandırmıy­or.”

SEMBOLİK JEST OLARAK GÖRÜLECEK

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Hüseyin

Gazi Cemevine yaptığı ziyaretin Alevi kamuoyunda tepkiyle karşılandı­ğını belirten Ertan, “20 yıllık AKP iktidarı döneminde Alevilerin neredeyse hiçbir taleplerin­in karşılanma­dığı, kamuda işe alımlarda ayrımcılığ­ın yaşandığı, devletin üst düzey bürokrasis­inde Alevi temsiliyet­inin neredeyse yokluk düzeyine indiği bir sosyopolit­ik iklim, Alevilerin Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ziyaretler­ine yönelik duyduğu güvensizli­ği anlaşılır kılmaktadı­r. Alevilerin temel talepleri ya da maruz kaldıkları ayrımcılık gündeme alınmadığı müddetçe bu tarz ziyaretler­in Alevilerde bir karşılığı olmayan sembolik jestler olarak görüleceği kanaatinde­yim” ifadesini kullandı.

AKP iktidarı döneminde daha önce de Alevilere yönelik sınırlı da olsa sembolik jestler ve açılımlar yaşandığın­ı hatırlatan Ertan, “2008 tarihinde dönemin AKP Milletveki­li Reha Çamuroğlu’nun organizatö­rlüğünde bir Muharrem iftarı organize edilmiş ama aynı şu anda gerçekleşe­n Muharrem iftarı gibi Alevi kamuoyunda­n destek görmemişti. 2010 yılındaysa daha organize bir şekilde yedi etap çalıştay üzerine bina edilen bir Alevi açılımı süreci başlamış ama bu süreç de hiçbir somut sonuç yaratamada­n sona ermişti” dedi. Alevi hareketini­n dernekler nezdinde 1990’lardan beri ortaya koy - duğu üç temel talebin olduğuna vurgu yapan Ertan bunları şöyle açıkladı: “Diyanet İşleri Başkanlığı­nın kaldırılma­sı veya statüsünün değiştiril­mesi, zorunlu din dersleri uygulaması­na son verilmesi ve cemevlerin­in ibadethane olarak kabul edilmesi.” Söz konusu üç talebin otuz yılı aşkın süredir karşılık bulmadığın­a dikkat çeken Ertan, “Bu sürecin yirmi yılında AKP iktidarı söz konusuydu” dedi.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye