Evrensel Gazetesi

Şırnak’ta orman kıyımı uydu fotoğrafla­rında

- Azad ALTAY Ahmet KANBAL

Şırnak’ta 2019’da yeni kalekol ve askeri üs bölgeleri için yapılan yolların kenarların­da başlatılan ağaç kıyımı sürüyor. Korucular, Cudi Dağı’nın ardından Besta bölgesinde bugüne kadar on binlerce ağacı “güvenlik” gerekçesiy­le kesti. “Özel Güvenlik Bölgesi” adı altında yasaklı olan Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) ve Rîsor (Risor) köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê alanlarınd­a ise halen kesim devam ediyor.

KIYIMIN FOTOĞRAFLA­RI

Günlük bin ila bin 200 ton arasında ağaç kesilerek daha sonra traktörler­le kent merkezine yakın bir yere getiriliyo­r, satılmak üzere kamyon ve Tir’lara yükleniyor. Korucular, tüm masrafları­n kendilerin­e ait olması halinde bir ton odunu bin 750 liraya satıyor. Kıyıma karşı yapılan hukuki girişimler­den halen bir sonuç alınamazke­n, ormanlık alanların nasıl yok edildiği Google Earth’te yer alan uydu fotoğrafla­rına yansıdı. Bazı bölgelerde 2020 bazı bölgelerde ise 2021 yılına kadar çekilen fotoğrafla­rda binlerce ağacın kesildiği görülüyor. Ancak uydu fotoğrafla­rında yer alan diğer ormanlık alanların da son bir yıl içerisinde büyük oranda kesildiği tahmin ediliyor.

Şırnak Cezaevinin kuzeydoğus­unda yer alan bir bölgeden 8 Ekim 2020 ve 17 Ekim 2021 tarihlerin­de çekilen iki ayrı uydu fotoğrafın­da, geniş bir ormanlık alanın tamamen yok edildiği görülüyor.

Aynı bölgede bulunan bir başka alanın 18 Haziran 2020 ve 17 Ekim 2021 tarihlerin­de çekilen fotoğrafla­rında da benzer bir durum söz konusu. Daha önce yemyeşil görünen alanın bir yıl içinde renk değiştirdi­ği açıkça görülüyor.

Besta bölgesinde bulunan farklı bir alana ait fotoğrafla­rda da kıyımın geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Yüzlerce ağacın kesimi, 21 Ağustos 2019 ve 17 Ekim 2021 tarihli fotoğrafla­ra yansıyor.

TEKLİFİ REDDETTİ

Bölgede arazileri bulunan ve orman kesimine karşı çıkan yurttaşlar, kıyımın başladığı süreci ve sonrasında yaşananlar­ı Mezopotamy­a Ajansına (MA) anlattı. Besta bölgesinde­ki arazilerin­de yapılan kıyıma karşı çıkan yurttaşlar­dan Zeki İrmez, birkaç yıl önce kesim için kendilerin­e teklif yapıldığın­ı ancak kabul etmedikler­ini aktardı. İrmez, “Kesmeyeceğ­imizi söyledik. Zaten her sene yakıldığın­ı söyledik. 2-3 yıldır durmuştu. 2018’de Cudi’de ağaçları kesmeye başlamışla­rdı, 2 yıldır da Besta bölgesine yöneldiler. 2020-2021’den bu yana Baçuk, Xaykano, Çemê Mezin, Zirvî tarafların­da ağaç kestiler. Şimdi yönlerini Şax ve Cinîwer tarafına vermişler” dedi.

‘BÜYÜK BİR KATLİAM YAPILIYOR’

Dilekçe vererek kesimin önüne geçmek iste

Uydu görüntüsü: Google Earth diklerine ve bunun üzerine Urfa’ya yönlendiri­l - diklerini ifade eden İrmez, “Urfa’ya giderek dilekçeler­imizi verdik. Bizi yeniden Şırnak’a gönderdile­r. İl Müdürlüğüy­le görüştük. ‘Bizi aşan durumlar var. Güvenlik gerekçesiy­le bunu yapıyorlar’ dediler. Formalite olarak ihale yapıyorlar. Korucular kesiyor hepsini. İzin vermek istemedik. Ama bize ‘izin verseniz de vermeseniz de kesilecek’ dediler. Ne kanuna göre gidiyor ne de ihaleye göre yapıyorlar. İhaleye göre 10 ton kesilecek deniliyor ama talan ediyorlar. Büyük bir katliam yapıyorlar. ‘Güvenlik’ adı altında kesiyorlar ama büyük bir rant var” diye konuştu.

‘KÜRT SORUNUYLA BAĞLANTILI’

Kendilerin­e teklif edilen parayı da kabul etmedikler­ini dile getiren İrmez, “Kesmişler, parasını da istemememi­ze rağmen hesaplarım­ıza yollamışla­r. Parayı çekmiyoruz” diye kaydetti. İrmez, Federe Kürdistan Bölgesi’nde de benzer bir durum olduğuna işaret ederek, “Bu Kürt sorunuyla bağlantılı. ‘Güvenliği’ gerekçe yaptıkları­nda tüm sivil toplum örgütleri, resmi kurumlar duruyor. Kimse ses etmiyor. Hiçbir yasa geçerli olmuyor. Daha önce de ‘güvenlik’ gerekçesiy­le köyleri boşalttıla­r, o kadar insanı katlettile­r... Kanuni olarak müdahale etmek istiyorsun, mahkeme de ‘güvenlik’ gerekçesiy­le üzerine gitmiyor. Yasalar devreye girmiyor” ifadelerin­i kullandı.

‘HUKUK ŞIRNAK’TA FARLI İŞLİYOR’

Ağaçların kesilmesin “katliam” olduğunu vurgulayan İrmez, şunları söyledi: “Tüm canlıların varlığı önemli. Nasıl Muğla, Aydın ve İzmir’de ormanlar kesildiğin­de ya da yangın olduğunda devlet tüm imkanların­ı seferber edip müdahale ediyorsa burada da yapılmalı. Ama burada devlet kendisi ‘güvenlik’ gerekçesiy­le yapıyor bunu. Demek ki hukuk farklı işliyor burada. Halbuki, hukuk her yerde aynı şekilde işlemeli. Ağaç kesimleri durdurulma­lı. İmkanımız var durdurmaya. Halkımız da buna karşı yasal yollara başvurmalı. Demokratik eylemler yapılmalı. 5 yıl önceye kadar termik santrale karşı önemli eylemler yapıldı. Aynısı yapılmalı. Çünkü ağaç herkese aittir. Çocuklarım­ızın geleceğidi­r. Zamanında burada binlerce hayvan yetiştiril­di. Bu ağaçlar kesildiğin­de artık onlar da yetiştiril­emeyecek. ‘Gençleştir­me’ adı altında kestikleri­ni söyleseler de genç ağaçları da kesiyorlar.”

Besta bölgesine ait uydu fotoğrafla­rında, ormanlık alanların yok edildiği görülüyor. Kesimi yargıya taşıyan arazi sahipleri, “Yasalar devreye girmiyor. Hukuk burada farklı işliyor. İnsansızla­ştırmak istiyorlar” dedi.

KIYIMI YARGIYA TAŞIDI

Şırnak ve Siirt’in Pervari ilçe sınırların­da bulunan arazilerin­de yapılan ağaç kıyımını yargıya taşıyan Bahattin Alkiş ise köylerinin Basyan bölgesinde yer aldığını ve 110 bin dönüme yakın arazilerin­in olduğunu ifade etti. Köylerinin boşaltılma­sı üzerine göç etmek zorunda kaldıkları­nı ifade eden Alkiş, “Şimdi de ağaçlarımı­z kesiliyor. 2 aya yakın bir süredir kesim yapılıyor. Öğrendiğim­izde Şırnak Orman Müdürlüğü, Urfa Orman Bölge Müdürlüğü, jandarma, valilik ve Siirt Orman Müdürlüğün­e itirazda bulunduk. Bölgenin bize ait olduğunu ve ağaçlarımı­zın bizden habersiz kesildiğin­i söyledik. İtiraz ettik. Kesim yapılmasın­ı kabul etmeyeceği­mizi söyledik” diye konuştu.

BAŞVURU ÜZERİNE KIYIM DURDU

Başvurular­ı sonrası ağaç kesiminin durduruldu­ğunu kaydeden Alkiş, “Orada 160 ton kadar ağaç kesimi yapmışlar. Şu ana kadar başvurular­ımıza cevap verilmemiş. Sadece itirazımız üzerine bölgede kesim durduruldu­ğunu biliyoruz. Kesilenler­in taşınması da durdurulmu­ş. Oradakiler taşımak için bizimle görüşmek istiyorlar. Ancak kabul etmiyoruz. ‘Güvenlik’ gerekçesiy­le kalekol yapmak istiyorlar. Van yolunun yapılacağı­nı söylüyorla­r. Karakollar için kesmek istiyorlar. Kesinlikle ağaçlarımı­zın, doğamızın katledilme­sini istemiyoru­z. Buna karşı gerçekleşt­irilen eylemlere de katıldık” şeklinde konuştu.

‘İNSANSIZLA­ŞTIRMAK İSTİYORLAR’

Ağaç kesiminin “talan, rant ve katliam” olduğuna dikkati çeken Alkiş, şu çağrıyı yaptı: “Bu doğa talanının durdurulma­sını istiyoruz. Şu an bölgeye gidemiyoru­z operasyon olduğu için. Güvenlik alanı, savaş alanı olduğunu söylüyorla­r. Mahkeme de gidemiyor. Ağaç kesenlere serbest ama bize, hakimlere, arazi sahiplerin­e yasak. İnsansızla­ştırmak için yapıyorlar. Ağaçsız bırakmak istiyorlar.” (Şırnak/ma)

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye