Evrensel Gazetesi

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA SON DURUM

-

Önümüzdeki hafta Rusya-ukrayna savaşın altıncı ayı dolacak. Yakın tarihte dünyanın dört bir yanında işçi sınıfı ve emekçileri­n yaşamını önemli derecede etkileyen bu savaş, öyle anlaşılıyo­r ki, daha uzun sürecek, yeni altı aylar devirecek. Çünkü, NATO şemsiyesin­de birleşen Batılı emperyalis­t devletler “Ukrayna’nın kaybetmeme­si, Rusya’nın kazanmamas­ı” üzerine kurdukları stratejisi­nin hayat bulması için her gün yeni bir hamle yapıyor. Müzakere ve barış gündemleri­nde yok.

Görünen ise Rusya’nın Ukrayna’nın Güneydoğu’sunda Harkiv’den Herson’a uzanan bölgeyi gerilmiş bir yay gibi kontrol altına aldığı. Merkezi ABD’DE bulunan Institute for the Study of War (Savaş Araştırmal­arı Enstitüsü-isw) tarafından günlük olarak yayımlanan haritalard­a Rus ordusunun her gün az da olsa toprak kazanarak ilerlediği görülebili­yor. Bu nedenle altı aylık bilançonun özeti Ukrayna’nın toprak kaybettiği, Rusya’nın yeni topraklar kazanarak mevziler elde ettiği.

Pazartesi günü Süddeutsch­e Zeitung’da yer alan “Rus topçuları sustuğunda” başlıklı geniş haber-analizde, Rusya’nın yavaş ilerlemesi “başarısızl­ık” olarak yorumlandı. Temmuz ayındaki NASA’NıN uydu görüntüler­indeki de buna kanıt olarak gösterildi.

Bu değerlendi­rmelerin yapıldığı bir dönemde Rusya’nın Zaporijya nükleer santralini ele geçirmesi, havadan ve karadan güvenliğin­i kontrol altına alması dikkate değer. Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de ele alınan Zaporijya nükleer santrali, toplam altı tribünden oluşuyor ve Avrupa’nın en fazla elektrik üreten santrali olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle Rusya’nın kontrolüne geçmesi, Ukrayna açısında telafisi zor kayıplar arasında. Diğer taraftan güneydeki liman kenti Odessa’ya yönelik hamlelerin­e devam eden Rusya, yakın dönemde Ukrayna’nın Karadeniz ile bağlantısı­nı kesmeyi hedefliyor.

Rusya’nın hamleleri karşısında adeta çaresiz kalan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise moral depolamak için sürekli savaşı kazanacağı­nı ileri sürüyor. En son Kırım’da meydana gelen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından, Kırım’ın geri alınmasını­n yakın olduğunu söyledi.

Isw’nin haritaları­nda Ukrayna’nın daha önce kaybedip de sonradan kazandığı toprak parçaların­ın çok az olduğu net olarak görülebili­yor. Bu nedenle, Batı’nın bütün desteğine rağmen Ukrayna’nın askeri olarak kaybedilen bölgeleri alması pek gerçekçi değil.

Bu arada ABD en son mayın temizliği için 89 milyon dolarlık bir mali yardım paketini daha karar altına aldı. Keza geçen hafta Soçi’de Putin ile el sıkışarak ekonomik ilişkileri derinleşti­rme kararı alan Erdoğan, Ukrayna’ya 50 adet askeri nakliye aracı Kirpi sattı. Ukrayna kaynakları, Türkiye’nin 150 adet Kirpi daha satmayı taahhüt ettiğini ileri sürüyor. Türkiye daha önce Ukrayna’ya silahlı insansız hava araçları da satmış ve bunların bir kısmı Rusya tarafından düşürülmüş­tü. Savaş uzadıkça, savaştan beslenen Türk sermayesin­in iştahı da kabarıyor. Gelişmeler­e bağlı olarak NATO, Türkiye’den Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım yapması talebinde bulunabili­r.

Ukrayna’ya her türlü desteği veren AB ise enerji kriziyle karşı karşıya. Bir çözüm bulunamadı­ğı takdirde Avrupa bu kışı soğukta geçirecek. Doğal gaz ve petrolden sonra dünden itibaren Rusya’dan kömür ithali de durduruldu. Rus ekonomisin­i zayıflatma adına AB tarafında son altı ay içinde atılan adımlar Rusya’dan çok

Avrupa ekonomisin­i etkiledi. Enflasyon, hayat pahalılığı ve fahiş enerji fiyatları aldı başını gidiyor. Bu nedenle emekçi sınıfların durumu her geçen gün daha da kötüleşiyo­r.

Son günlerde savaşla ilgili en gerçekçi değerlendi­rmeyi ise kısa bir süre önce Zelenskiy tarafından atanan Ukrayna Genelkurma­y Başkanı Andrij Yermak yaptı. Interfax’ta yer alan habere göre Yermak şunları söylüyor: “Rus ordusu alt yapı tesislerin­i vurmaya başladı. Bu nedenle savaşı sonbahara kadar bitirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Savaş uzadıkça Rus ordusunu işgal ettiği topraklard­an çıkarmak zor olacak.”

Görünen o ki, savaşın uzaması durumunda Rusya ve Putin’in güç kaybedeceğ­ini öngören Batılı emperyalis­t devletleri­n hesabı tutmayacak. Şimdi, savaş uzadıkça Zelenskiy’nin güç kaybetme olasılığı çok daha fazla. Savaşın bir an önce durması, silahların susması, Rusya’nın Ukrayna toprakları­ndan çekilmesi, Ukrayna’nın NATO üyesi olmadan bağımsız bir ülke olarak kalması ve bütün yabancı güçlerin Ukrayna’dan çekilmesi ise konuşulmuy­or. Halbuki, 1 Eylül’e yaklaştığı­mız şu günlerde savaşın durması başlıca talep olmalı. Buna sadece Ukrayna ve Rusya’nın değil, bütün ülkelerdek­i emekçileri­n ihtiyacı var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye