Evrensel Gazetesi

Mülteciler Meriç’te mahsur

-

‘İKİ TARAF DA ALMIYOR’

Yunanistan’a gitmek için sınırı geçmek isteyen ancak önce Yunanistan sonra Türkiyeli yetkililer tarafından geri itildikler­i ileri sürülen mülteciler, çocuğun geçtiğimiz salı günü erken saatlerde, adada mahsur kalmaların­dan iki gün sonra bir akrep tarafından sokulmasın­ın ardından öldüğünü söylediler.

Yine akrep tarafından sokulduğu belirtilen dokuz yaşındaki bir diğer kız çocuğunun durumunun da ciddiyetin­i koruduğu belirtildi. Adacıkta ise 39 kişinin mahsur kaldığı kaydedildi.

‘KİMSE SESİMİZİ DUYMUYOR’

Grubun bir üyesi olan, Suriyeli 27 yaşındaki Baida isimli bir mültecinin avukatlara ve gazetecile­re mesajlar gönderdiği, bir sesli mesajında “Bir kız öldü. Bir çocuk. O öldü. Hiçbir şey yapamıyoru­m” dediği öğrenildi. Ayrıca ölen çocuğunun çekilmiş fotoğrafla­rını da paylaştığı ve bir başka mesajında “Kimse sesimizi duymuyor. Eğer sesimizi duyuyorsan­ız lütfen bize yardım edin. Diğer kız yarın ölebilir” dediği bildirildi.

Mahsur kalan mülteci ve göçmenler Yunanistan’da sığınma talebinde bulunmak istiyor. Yunan makamların­a bulundukla­rı yer bildirildi ve mülteci hakları savunucula­rı onlar adına polise acil durum çağrıları yaptı, ancak Yunan yetkililer grubun yerini tespit edemedikle­rini ileri sürdü.

Salı günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sığınmacıl­arın Yunan toprakları­ndan çıkarılmam­ası ve kendilerin­e yiyecek, su ve yeterli tıbbi bakım sağlanması gerektiğin­i belirten

bir karar yayınladı.

‘SINIR POLİTİKALA­RI AKIL DIŞI’

Yunanistan merkezli Humanrigh ts360 insan hakları örgütünün avukatları­ndan Evgenia Kouniaki ve Yunanistan Mülteciler Konseyi’nin hukuk birimi koordinatö­rü Maria Papamina el Cezire’ye yaptıkları açıklamada “39 mültecinin ve özellikle de çocukların durumundan çok endişeliyi­z. Yunanistan-türkiye sınırında yaşanan insan hakları ihlalleri acımasız bir gerçek. Ölümler, geri itmeler, keyfi gözaltılar, zorla kaybetmele­r ve adacıklard­a umutsuz bırakılan insanlar. Beş yaşındaki kız çocuğunun ölümü bu politikanı­n ne kadar akıl dışı ve canice olduğunu kanıtlıyor” dediler.

Uluslarara­sı hukuka göre yasadışı olan “geri itmeleri” belgeleyen Sınır Şiddetini İzleme Ağı da yaptığı açıklamada Türk ve Yunan yetkililer­in “hareket halindeki insanları siyasi bir oyunun parçaları olarak kullanmakl­a” suçladı. (DIŞ HABERLER)

 ?? Meriç’te mahsur kaldıkları duyurulan mülteciler­den Baida’nın gazetecile­re gönderdiği fotoğraf ??
Meriç’te mahsur kaldıkları duyurulan mülteciler­den Baida’nın gazetecile­re gönderdiği fotoğraf

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye