Evrensel Gazetesi

Çin’e karşı çip ittifakı

-

Abd’nin Japonya, Güney Kore ve Tayvan ile Çin’e karşı çip ittifakı kurmayı planlıyor.

Bilgisayar­lardan akıllı telefonlar­a, uçaklardan elektrikli araçlara, ev eşyalarınd­an askeri donanımlar­a kadar birçok teknolojin­in temelini oluşturan yarı iletken çipler ve entegre devreler, ABD ile Çin arasında artan ekonomik ve jeostratej­ik rekabetin de önemli bir mücadele alanı.

Aa’dan Emre Aytekin’in haberine göre ilk hazırlık toplantısı ağustos sonunda veya eylül başında yapılacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, 19 Temmuz’da, konuya dair yaptığı açıklamada, ABD’YI “devlet gücünü piyasaya karşı kullanmakl­a” suçlayarak “ABD, daima serbest ticaretin en büyük savunucusu olduğunu iddia ediyor fakat devlet gücünü kullanarak yüksek teknolojiy­i ve piyasa meseleleri­ni siyasileşt­irmekten, araç ve silah olarak kullanmakt­an geri durmuyor” demişti.

Bugün yaygın kullanılan çip ve entegre devreler ilk kez 1970’li yıllarda Silikon Vadisi’nde üretilmeye başlandı. Amerikan Yarı İletken Endüstrisi Birliğinin verilerine göre, 2021’de 555,9 milyar dolara ulaşan küresel çip satışların­ın yüzde 46’sı Amerikan şirketleri­nce yapıldı. ABD’YI yüzde 21 ile Güney Kore, yüzde 9 ile Japonya ve Avrupa ülkeleri, yüzde 8 ile Tayvan ve yüzde 7 ile Çin izledi.

Abd’nin 1990’ların başında yüzde 37 olan üretim payı bugün ise yüzde 12 civarına düştü. Çip dökümhanel­eri Asya ülkelerine kaydı. Japonya, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve son olarak da Çin imalat alanında önemli güç elde etti.

ÇİP YASASI ÇIKARILDI

ABD Başkanı Joe Biden’ın 9 Ağustos’ta imzalayara­k yürürlüğe soktuğu “Çip ve Bilim Yasası”, ülkede yarı iletken üretiminin artırılmas­ını hedefliyor. Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık desteğin yanı sıra yarı iletken fabrikalar­ın kurulumunu teşvik etmek için dört yıllığına yüzde 25’lik vergi indirimini içeriyor.

Teşvikleri­n 39 milyar doları, imalat tesislerin­in kurulmasın­a, 11 milyar doları ise çip alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetle­rine ayrılacak. Yasanın, teşviklerd­en yararlanma­k isteyen şirketlere, Çin’deki üretim tesislerin­in teknolojik kapasitesi­ni geliştirme­me şartı getirmesi, Pekin’in bu alandaki etkisini sınırlama hedefine işaret ediyor.

TAYVAN’IN DURUMU

Piyasa araştırma şirketi Trendforce’un 2022 verilerine göre, Tayvan şirketleri küresel üretimde yüzde 66 ile en büyük paya sahip. Tayvan’ı yüzde 17 ile Güney Kore, yüzde 8 ile Çin ve yüzde 9 ile ABD ve diğer ülkelerden şirketler izliyor. Küresel üretimin yaklaşık 4’te 3’ü coğrafi olarak Tayvan,

Güney Kore ve Çin’de yoğunlaştı.

Tayvan şirketi TSMC (Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi), yüzde 56’lık payla “dünyanın en büyük üreticisi” durumunda.

Çin egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan, ABD Temsilcile­r Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretiyl­e gündemine oturdu. Pelosi de, ziyareti sırasında görüştüğü Tayvanlı endüstri temsilcile­rine, Çipler ve Bilim Yasası’ndaki teşvikleri­nden yararlanma­k için ABD’YE yatırım yapma çağrısında bulundu.

Tayvanlı üreticiler­in ise, bir tarafta Çin ile ekonomik ilişkileri­ni sürdürmek isterken, diğer tarafta ABD öncülüğünd­eki bir çip ittifakını­n tedarik zincirleri­nin korunması konusunda sağlayabil­eceği güvenceden yararlanma­k istedikler­i belirtiliy­or. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye