Evrensel Gazetesi

Yeni e’den Arkadaş dosyası

-

YENI e dergisinin ağustos sayısı çıktı. Dergi yeni sayısında Arkadaş Zekâi Öz ger’i kapağa taşıyor. “Arkadaş Z. Özger: Bir Gün Değişir Elbet...” başlıklı dosya Hüseyin Peker’in Arkadaş’ı anlattığı ya zıyla açılıyor. “Gecikmiş Bir Tanışma İçin Merhaba Canım” başlıklı filmin yönetme ni Ulaş Tosun ile gerçekleşt­irilen söyleşiy le filmin derdine ve Arkadaş’a dair tartış malara yer veriliyor. Arkadaş ile ilgili aka demik bir çalışma da yapmış olan Onur Özdil ise “Sakalsız Bir Oğlanın Afili Tra gedyası” başlıklı yazısında Arkadaş’ın şii rini, yazdığı dönemin edebiyat ortamı içinde değerlendi­rerek, aradığı yeni şiiri anlatıyor. Rojhat Turgut’un kaleme aldığı, dosyanın son yazısı ise İsmet Tokgöz’ün “Çoklar Sokağında Bir Yalnız Arkadaşım Zekâi” adlı kitabına dair bazı notlar ve iti razlardan oluşuyor. Dosya ve dergi kapak larındaki Arkadaş Zekâi Özger çizimleri ise Emin Dersim Tanlı’ya ait.

ÖNE ÇIKAN MAKALELER

Bu sayıda Elif Nur Aybaş “Beden Olumlama Ritüelleri­ne Sıkıştırıl­mış Bir Engelli Aktivizmi” başlıklı yazısında son zamanlarda büyüyen engelli aktivizmin­e hakim olan liberal etkiye ve onun eksikle rine değiniyor. Hazan İlik “Okul Tıraşı” filmine dair yazısıyla, Fı rat Karadaş ise “Kanlı Ni gâr Oyunun da Cinsiyet Etiketleri­ni Bozan Güçlü ve Fettan Kadın Tiple mesi” başlık lı inceleme siyle dergide yer alıyor. Bir diğer in celeme ise David Mcnally’nin kale me aldığı ve Tarık Bilir’in çevirdiği Remb randt’ın meşhur “Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomisi” tablosu üzerine. Ekim Deniz Akarslan, Timur Selçuk üzerine Mercan Selçuk ile söyleştikl­eri bir röportajla; Ulaş Töre Sivrioğlu ise “Bizans Felsefesi” baş lığı ile dergi sayfaların­da yer alıyor. Geçti ğimiz ay Sennur Sezer ödül töreninde “Poetik ve Politik Olarak Sennur Sezer Şi iri” başlığıyla gerçekleşt­irilen ve Deniz Durukan, İsmail Afacan ve Nilüfer Altun kaya’nın konuşmacı Nükhet Eren’in ise moderatör olarak katıldığı panelin içeriği ni, okuyucular­ın ilgisine sunuyor.

ŞIIR VE ÖYKÜLER

Serdar Koçak, Önder Karataş, A. Nail Deniz, Nazan Şahin, Bahtiyar Kaymak, Osman Akbulut, Nur Karagöz, Medakse (Çev. Ohannes Şaşkal) ve A. Zekâi Özger şiirleriyl­e; Rafik Schami (Çev. Mehmet Salim), Fatih Parlak, Metin Turan, Popi Firtinidu (Çev. Lale Alatlı) ise öyküleriyl­e derginin sayfaların­da yer alıyor.

(KÜLTÜR SERVISI)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye