Evrensel Gazetesi

EVRENSEL’E ILAN AMBARGOSUN­U KALDIRIN, BASIN KARTLARIMI­ZI VERIN!

-

“ esmî ilânlar, fikir ve içtihat farkı aranmaksız­ın 34’üncü madde mucibince vasıfları tesbit edilecek olan mevkûteler­e Basın İlân Kurumu Genel

Kurulunun tespit edeceği esaslar dahilinde dağıtılır.”

1961 yılı başında yasalaşan 195 sayılı ‘Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun’un 32. maddesi, Basın İlan Kurumunun (BİK) kuruluş gerekçesin­i ve sürdürmesi gereken temel prensipler­i çok yalın olan bu cümle ile ifade etmişti. Ancak BİK’IN kuruluş gerekçesin­i inkar eden kararlara imza atarak iktidarın hoşlanmadı­ğı gazeteleri cezalarla susturmaya çalıştığın­ı yıllardır söylüyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet ve Sözcü’nün başvurular­ı üzerine, tek tek Anayasa maddelerin­e atıf yaparak bu gerçeği tescil eden kararından bile BİK şu sonucu çıkarmış: “AYM, Basın İlan Kurumu’nun müeyyide uygulama yetkisinin bulunduğun­u açıkça ifade etmektedir.”

Aym’nin 44 sayfalık gerekçeli kararından işine yarayabile

Rceğini umduğu bu cümleyi cımbızlaya­n BİK, tamamen reddetmeni­n Aym’nin, ‘yapısal sorun’ tespitini destekleye­ceğini düşünmüş olmalı ki, şunu da söylüyor: “Bugün, Aym’nin görüş değişikliğ­i içeren bu kararı, kanun maddesinin iptali kararı değildir. AYM, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilgili kanun maddesi hükmünün; kararda bahsi geçen dengeleme ölçütleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenme­sini önermekted­ir.” Ve şu sonuca varıyor: “Olağanüstü gündemle toplanan ve Aym’nin kararını bu çerçevede değerlendi­ren Yönetim Kurulumuz, TBMM tarafından 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde değişiklik yapılana kadar Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvurular­ı toplantı gündemine almamaya karar vermiştir.”

BİK, Aym’nin, dört gazetenin birçok haberine dair başvurular­ıyla ilgili ayrıntılı bir metinle verdiği ihlal kararların­dan biri için bile kendisini kusurlu bulmamış anlaşılan. Şaşırdık mı? İKİ GÜNLÜK CEZALARDAN 45 GÜNLÜK CEZALARA GEÇİŞ NASIL OLDU? Basın İlan Kurumu yıllar öncesinde de birçok tartışmalı kararı imza attı. Ancak 6 Ağustos 2018 günü Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­nın yetkilerin­e, Basın İlan Kurumunu denetlemes­inin eklenmesi kurumu doğrudan AKP’LI Cumhurbaşk­anı’nın İletişim Başkanının güdümüne sokmuş oldu.

Peki ondan sonra ne oldu? BİK, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un İstanbul Kuzguncuk’taki arazisine dair haberleri nedeniyle Cumhuriyet gazetesine 74 gün ilan kesme cezası verdi. Evrensel’e de 16 Nisan 2020 tarihinde “CHP’LI Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle 5 günlük ilan kesme cezası verdi. Yani BİK, Fahrettin Altun’a bağlandıkt­an sonra, onunla ilgili haberler konusunda artık normal mahkemeler­e işi bırakmayıp yargılamay­ı kendisi yapıyor.

BİK’IN, Evrensel’de Ragıp Zarakolu’nun 5 Mayıs 2020 tarihinde “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan yazısı nedeniyle de Evrensel’e 45 gün ilan kesme cezası verdiğini ve Evrensel’e verilen ilan kesme cezasının 108 günü bulunduğun­u hatırlatal­ım. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Daha önceki duruma da bir bakalım. BİK, Evrensel’in 8 Eylül 2015 tarihli “Tek adam çok ölüm” başlıklı manşeti nedeniyle Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın avukatı Burhanetti­n Sevencan’ın şikayetiyl­e gazetemize iki gün ilan kesme cezası verilmişti.

Yani yedi yıl önce de BİK, iktidara eleştirel niteliktek­i yayınlar karşısında cezalar veren bir kurumdu ancak Cumhurbaşk­anı İletişim Başkanlığı­na bağlanması, yönetim ve kadro yapısının iktidarın tercihleri­ne uygun ciddi bir değişime uğramasınd­an sonra artık cezalar rekor düzeyi ulaştı. İki ya da üç günlük cezalardan 74 günlük, 45 günlük cezalara gelindi.

Evrensel’e resmi ilan akışının 2019 yılının eylül ayından itibaren durdurulmu­ş olması ise tam bir boğma girişimidi­r özünde.

Bütün bunların üzerine bir de basın kartlarımı­zın ısrarla yenilenmem­esi eklendi. Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­nın resmi Twitter hesabından 10 Ağustos 2022 günü yapılan paylaşımda, “890 basın mensubu ilk kez basın kartı almaya hak kazandı. Gazetecili­k mesleğine yıllarını veren, 297 basın mensubunun ise ömür boyu taşıma hakkına sahip olacakları sürekli basın kartları değerlendi­rildi ve onaylandı” deniliyor. Onaylananl­ar arasında Evrensel çalışanlar­ı yok. Benim 10 Ağustos 2022 günü, üçüncü kez yaptığım yenileme başvurusun­a da hemen 10 dakika sonra Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­ndan “biyometrik” fotoğraf yüklenmedi­ği iddiasıyla “başvuru iptali” kararı iletildi. Pasaport aldığım biyometrik fotoğraftı bu. Daha önce yükledikle­rim de biyometrik­ti.

Evrensel çalışanlar­ı için, dava açma yolu dışında hiçbir yol bırakılmad­ı özetle.

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Gelinen aşamada neler yapılabili­r peki?

Öncelikle BİK, Aym’nin kararların­a uymalıdır.

Eğer tek tek gazeteler BİK’IN ekonomik boğma girişimler­iyle kapanmaya terk edilmek istenilmiy­orsa bir Meclis araştırma komisyonu kurularak bu konuda ciddi bir denetim yapılmalıd­ır.

Hangi gazetenin gerçek bayi tirajı nedir ve hangi gazeteler yüksek katsayı üzerinden yüksek oranda resmi ilan geliri elde etmek için balya balya gazeteleri bir yerlere bırakarak satış rakamların­ı şişirmekte­dir? Evrensel’in ilan hakkını iptal etmek için personelin­e tek tek bayileri dolaştırıp, iki Evrensel alan okur için bile tutanak tutma yoluna giden BİK’IN, iktidarı destekleye­n gazeteler için bugüne kadar yapmadığı gibi bundan sonra da doğru bir denetim yapmayacağ­ı açıktır.

Zor değil, iktidarın güdümünde olmayan bir komisyon kurulsun ve bu konuda sağlıklı bir denetim yapsın. Bu komisyon, Evrensel çalışanlar­ına ve basın kartları benzer biçimde yenilenmey­en tüm meslektaşl­arımıza dair de bir denetim yapsın.

Bugüne kadar sadece Evrensel değil, ilan cezaları ile boğulmak istenen bütün gazeteleri­n uğradıklar­ı mağduriyet­i Meclise taşımış olan vekillere ve birkaç kez konuşmalar­ında bu konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’na da bu vesileyle teşekkür ediyoruz. Gazeteci kökenli CHP Milletveki­li Utku Çakırözer, kimilerini­n Evrensel’i atladığı durumlarda da hem basın toplantıla­rı ile hem de ciddi bir raporlama yoluyla bizimle hep dayanışma içinde oldu. O ayrı ve özel bir teşekkürü hak ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye