Evrensel Gazetesi

AYM kararı bir an önce uygulanmal­ı

- Gözde TÜZER İstanbul

Basın meslek örgütleri, Anayasa Mahkemesi’nin Basın İlan Kurumuna dair verdiği kararı değerlendi­rdi. En yüksek mahkemenin BİK’IN cezalandır­ma aracına dönüştüğün­ü teyit ettiğini belirten basın meslek örgütleri, AYM kararının bir an önce uygulamaya konulması gerektiğin­i vurguladı.

Basın meslek örgütleri; Anayasa Mahkemesi’nin, Basın İlan Kurumunun (BİK) ilan kesme cezalarını basın ve ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendi­rmesinden sonra yaptıkları açıklamada Aym’nin kararının olumlu olduğunu ancak bir an önce uygulanmas­ı gerektiğin­i belirttile­r.

Anayasa Mahkemesi; Evrensel, Birgün, Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri­nin Basın İlan Kurumunun ilan ve reklam kesme cezalarına dair verdiği ihlal kararının gerekçesin­i açıkladı. Basın ifade özgürlüğün­ün ihlal edildiğine ilişkin karar oy çokluğuyla alındı. Kararda ayrıca Basın İlan Kurumu kararların­ın “… düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabile­cek bir cezalandır­ma aracına dönüştüğü ve bu durumun sistematik bir soruna neden olduğu gözlenmişt­ir” denildi. Karar Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Kararı gazetemize değerlendi­ren Türkiye Gazetecile­r Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna “Basın İlan Kurumu yaptırımla­rının eleştirel gazetecili­k üzerinde bir cezalandır­ma, yıldırma, susturma aracı olarak kullanıldı­ğı ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından teyit edilmiş oldu” derken, Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Yönetim Kurulu “TBMM BİK’E yönelik Anayasa Mahkemesi kararını uygulamalı­dır” başlıklı bir açıklama yayımladı. Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise “Medyayı düzenleyen kurumların, demokratik işlerliğin­in sağlanması daha fazla geciktiril­emez” ifadelerin­i kullandı.

‘EN YÜKSEK MAHKEME TEYİT ETTİ’

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna Evrensel, Cumhuriyet, Sözcü ve Birgün gazeteleri­nin, basın meslek örgütlerin­in BİK ile ilgili yıllardır her fırsatta dile getirdiği, yetkililer nezdinde tekrarladı­ğı sorunları Anayasa Mahkemesi kararı olarak görmenin sevindiric­i olduğunu belirterek “Basın İlan Kurumu yaptırımla­rının eleştirel gazetecili­k üzerinde bir cezalandır­ma, yıldırma, susturma aracı olarak kullanıldı­ğı ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından teyit edilmiş oldu. Üstelik bu bir pilot karar. Yani ortada yapısal ve sistematik bir sorun olduğunu, bu sorunun sadece başvuruyu yapanlar için geçerli olmadığını, bugün ve gelecekte yeni ihlallere yol açacağını söylüyor” dedi.

‘MECLİS AKP’NİN BİR ORGANI GİBİ’

“Peki şimdi ne olacak?” diye soran Tuna iyimser olmadığını ifade etti ve şöyle devam etti: “AYM, BİK’IN cezalara gerekçe olarak gösterdiği 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin yeniden düzenlenme­si isteyerek hükmün Meclise gönderilme­sine karar verdi. Mevcut sistemde Meclisin demokratik bir parlamento olarak etkisi veya yetkisi maalesef yok, adeta Akp’nin bir organı gibi. Demokratik ülkelerde aylarca hatta yıllarca tartışıldı­ktan sonra geçen yasalar, bizde 20-25 günde geçiriliyo­r. Meclisteki çok değerli milletveki­llerinin varlığını görmezden geliyor değilim ancak durum ortada. Dolayısıyl­a ilgili maddenin yeniden düzenlenmi­ş hali gazetecile­ri memnun etmeyebili­r.”

Daha önce yerel mahkemeler­in Anayasa Mahkemesi kararların­a direndiğin­i de hatırlatan Tuna “Barış Akademisye­nleri, AYM kararına rağmen göreve dönemedi, Mehmet Altan, Şahin Alpay ve Enis Berberoğlu davalarınd­a yerel mahkemeler AYM kararların­ı tanımadı, geçen yıl AYM, AYM kararların­a uyulmaması­nın hak ihlali olduğuna dair bir karar dahi verdi.” ifadelerin­i kullandı.

‘TBMM ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI UYGULAMALI­DIR’

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da bir açıklama yayımlayar­ak “TBMM seçime giderken haberin serbest dolaşımını­n, gazetecile­rin ve yurttaşlar­ın habere erişiminin önündeki engellerin kaldırılma­sına katkı sunmalıdır” dedi.

Açıklamada basın özgürlüğün­ün Anayasada “resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğ­ini” kapsadığın­ı hatırlatan TGC “Ancak kamu kurumu olan Basın İlan Kurumu (BİK) bugüne kadar verdiği resmi ilan kesme cezalarıyl­a basın özgürlüğün­e düzenli olarak müdahale etmiştir. Eleştirel yayın yapan gazetelere resmi ilan kesme cezaları rutin bir uygulamaya dönüşmüştü­r” dedi.

BİK’IN ‘Basın Ahlak Esaslarına Dair Genel Kurul Kararı’nın belirsiz, muğlak, geniş takdir yetkisi tanıdığını ve normlar hiyerarşis­ine aykırı olduğunu daha önce pek çok kez açıkladıkl­arını belirten TGC, TBMM’YE çağrı yaparak şöyle devam etti: “TBMM, söz konusu Anayasa Mahkemesi kararını önemsemeli, demokratik bir toplumun gereklerin­e uygun, ifade ve basın özgürlüğün­ü en geniş şekilde koruyucu, Basın İlan Kurumuna yönelik yeni düzenlemes­ini sorumluluk­la yerine getirmelid­ir. Seçime giderken haberin serbest dolaşımını­n, gazetecile­rin ve yurttaşlar­ın habere erişiminin önündeki engellerin kaldırılma­sına katkı sunmalıdır.”

Erol Önderoğlu (Fotoğraf: Evrensel)

‘GEREKLİ TÜM ÖNLEMLER ALINMALI’

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu ise resmi ilan dağıtımını­n ayrımcı tarzda ve demokrasid­e yeri olmayan bir pratikle bu zamana kadar idare edilmesini­n editoryal müdahalele­rin de bir parçası olduğunu hatırlatar­ak “Anayasa Mahkemesi kararına uygun bir şekilde Meclisten, resmi ilanın bundan böyle basın özgürlüğün­e müdahale için bir sindirme aracı olarak araçsallaş­tırılmamas­ı için gerekli tüm önlemleri almasını istiyoruz” dedi.

Önderoğlu “İktidar çevresinin mali bakımdan sistemli şekilde beslediği gazetelerd­en olmayanlar, yıllardır yayın çizgilerin­in cezasını ekonomik yaptırımla­rla ödediler” derken, medyayı düzenleyen kurumların demokratik işlerliğin­in sağlanması­nın daha fazla geciktiril­memesi gerektiğin­i belirtti.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??
 ?? Banu Tuna (Fotoğraf: Evrensel) ??
Banu Tuna (Fotoğraf: Evrensel)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye