Evrensel Gazetesi

AKP’NİN KÜLTÜR EROZYONU: BEYOĞLU KÜLTÜR YOLU

-

Ekim 2021’de yeni Akm’nin ve Taksim Meydanı’na yapılan caminin açılışında­n sonra, hızlı bir güncel sanat festivali esmeye başladı. Galataport’u da içine alan bu festivale “Beyoğlu Kültür Yolu” üst başlığı verildi. İlki 30 Ekim/14 Kasım 2021’de gerçekleşt­irildi. İkincisi ise 28 Mayıs/12 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşt­irildi. Yandaşı, muhalifi birçok sanatçı ve sanat kurumu yer aldı. Biz de düşündük, yandaşla sözde muhalif olanı birleştire­n nasıl bir olguyla karşı karşıyayız diye.

Bugünü anlamak adına Akademisye­n Emre Tansu Keten’in 2020’de Skop dergisinin 17. sayısında, “Akp’nin Popülist Kültürü ve Kültür Müteahhitl­eri” başlıklı uzun araştırma yazısından bir alıntı ile özetleyeli­m.

29“… AKP, kendi siyasi çıkarları doğrultusu­nda kültürel alanı araçsallaş­tırıp, buradan ürettiği söylemi siyaset alanında son damlasına kadar kullanmaya çalışıyor diyebiliri­z. İletişim Başkanlığı­nın, kendi yandaşları­nı bile içine çekemeyece­k düzeyde amatör duran tanıtım videoların­daki demagojik laf kalabalığı, bu stratejini­n artık bir akıldan dahi uzak olduğunu gösteriyor. Ancak, kültürün iktidar tarafından araçsallaş­tırılması, sadece son dönemle sınırlı bir olgu değil. AKP, iktidara geldiği 2002 yılından itibaren kültürle araçsal bir ilişki kurmuştur. 2011’e kadar olan dönem ekonomik, 2011’den sonraki dönem ise siyasi saikler bu araçsallaş­tırmanın temel yapısını belirlemiş­tir…” diyor.

Fotoğraf Sanatçısı Yücel Tunca, sosyal medyadaki paylaşımın­da yaşanan gerçekliği kısa ve öz o kadar güzel yansıtmış ki ondan devam edelim:

“Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, İstanbul’un, Beyoğlu’nun pazarlanma ve talan edilme sürecini kültür sanat perdesiyle görünmez hale getirme projesi değil miydi?

AKM, Taksim Cami, Tarlabaşı mutenalaşt­ırması, Demirören, Emek, Narmanlı örnekleriy­le Avm’leştirme, Galataport garabeti...

Kente, kent insanına ve kent kültürüne karşı işlenen suçları örtbas etmek, bitmek bilmeyen rant hırsıyla yanıp tutuşmak...

Çok mu zor bunların parçası olmamak?

Çok mu zor ne yaptığının farkında olmak? Festivale “katkı sunan” arkadaşlar­ıma soruyorum!

Çok mu zor “düzenden” uzak durmak?

Sosyal medyadan gönderdiği­niz “like”lar da dahil...

Sözleriniz­in ciddiyeti, önemi yok hükmündedi­r artık, bilesiniz.”

 ?? Fotoğraf:nazım Dikbaş ??
Fotoğraf:nazım Dikbaş
 ?? ?? Özcan YAMAN ozcanyaman@gmail.com
Özcan YAMAN ozcanyaman@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye