Evrensel Gazetesi

Ek ödeme değil temel ücrete zam istiyoruz

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

‘SAĞLIK Personelin­e Döner Sermaye Ek Ödemesi Yönetmeliğ­i’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘müjde’ diye sunduğu yönetmeliğ­in, hekim ve sağlık emekçileri­nin ekonomik taleplerin­i karşılamad­ığını belirten sağlık emek ve meslek örgütleri, “Emekliliğe yansıyacak ve insanca yaşamaya yetecek bir temel ücret artışı talep ediyoruz” dedi.

TTB: YÖNETMELİK­TE İYİLEŞTİRM­E YOK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Bir gün bir yönetmelik okuduk, Türkiye’de doktor olmanın anlamı değişti’ diye duyurduğu yönetmeliğ­i değerlendi­ren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, yönetmelik hazırlanır­ken yine kendilerin­e danışılmad­ığını belirterek “Mecliste sağlık çalışanlar­ı için verilen önergeler Cumhur İttifakı tarafından reddedildi” dedi. Yönetmelik­te, aile hekimleri, üniversite­lerde çalışan hekimlerin olmadığını söyleyen Bulut “Yönetmelik­te temel ücrete dair bir ifade yok. Yine performans­a dayalı eşitsiz bir ücret dağılımını öngören bir yönetmelik. Sağlıkta dönüşüm programını­n bir uygulaması ve iflas etmiş sistemde ısrar ediyorlar. Hekim ve sağlık çalışanlar­ına temel ve geçinilebi­lecek bir ücretin verilmesi gerekiyor asıl olarak. Yoksa ne kötüyü önleyebili­rler ne de sağlık hizmetleri­nin iyileşmesi sağlanabil­ir. Ücretlerim­iz yıllar içinde eridi. Kayıplar karşılanma­dan, gerçek bir iyileştirm­e yapılmadan bu yönetmelik­le sorunlar çözülmez. Sağlıkta iyileştirm­e bu yönetmelik­le olacak bir şey değil. Sağlık çalışanlar­ı mutsuz” dedi.

HEMŞİRELER YÖNETMELİK­TE YOK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu, ek ödemenin temel mantığının yanlış olduğunu dile getirerek “Bu yaklaşım gelir getirme üzerine kurulu. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğ­i inceleyebi­ldiğimiz kadarıyla katsayılar­ın belirlenme­sinde hükümetin sağlığa yaklaşımın­ı, rekabeti artıran tavırlar içerisinde olduğunu görebiliyo­ruz. Hekimler arası eşitlik yok, hekim dışı katsayılar da çok düşük. Hemşirenin yapmış olduğu işlem puanları gibi bir faktör eklenmemiş. Sadece hastaneler­de işlem yapan hekimlermi­ş gibi bir durum var. Bu tür şeyler yaralıyor hepimizi. Emeğin görünmemes­idir yapılan. Bu yönetmelik­lerin temel sıkıntısı da bu zaten. Biz bu hizmeti birlikte üretiyoruz. Bizim temel talebimiz emeğimizin karşılığı olan emekliliğe yansıyacak ve insanca yaşamaya yetecek bir temel ücret. Elbette artışlar olmuştur ama temel talebimiz karşılanma­mıştır” dedi.

‘YORUMA AÇIK OLAN İFADELER VAR’

Yönetmelik­te toplu sözleşmeyl­e bağdaşmaya­n ifadelerin olduğunu söyleyen Eroğlu, “Ücretleri azaltma ve artırmada yetkilinin Bakanlık olduğu söyleniyor örneğin. Sendika yasasıyla ilgili olarak bazı maddelerin dikkatli hazırlanma­sı gerektiğin­i düşünüyord­uk ama var olan eksiklikle­r yine bu yönetmelik­te de giderilmem­iş olduğunu görüyoruz. Yoruma açık olan, açık olmayan ifadeler var. Bu da uygulamada sıkıntı yaşanmasın­a neden oluyor” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye