Evrensel Gazetesi

‘HASTA BAKARKEN KENDIM HASTA OLDUM’

-

CERRAHPAŞA Tıp Fakültesi Hastanesin­de temizlik işçisi olarak çalışan bir başka icralık işçi de Aslı. 15 senedir Cerrahpaşa’da çalışıyor. 2020 yılında 6 bin lira olarak aldığı borcunu bugün 50 bin lira olarak ödeyen Aslı da geçi nebilmek için ek iş yapıyor. “Geceleri başka hastaneler­e hasta bakmaya gidiyorum. Bir gün sandalyeni­n üstünde temizlik yaparken düştüm bayıldım. 4 gün hiç uyumamıştı­m. Hasta bakarken kendim hasta oldum ama mecburum” diyor. Hastanenin çalışma koşul larının da kolay olmadığını söyleyen Aslı, “Ça lıştığım yerde tekim, normalde iki kişi yapmalı bu işi ama eleman yetersiz o yüzden tek başı ma yapıyorum. Mobbing çok fazla, aşırı dere cede. Cenazeme gitmeme bile izin vermiyor lar, onlar için iş her şeyden önce geliyor. Ya kın akrabamın cenazesine gittim, beni tuta

nakla tehdit ettiler” diye anlatıyor.

‘MECBUR OLDUĞUN İÇİN HER İŞİ YAPIYORSUN”

Ek iş olarak yaptığı hasta bakım işinin de kolay olmadığınd­an bahseden Aslı, “Gece gidi yorum yemeğini ilacını veriyorum, altını değişi yorum. Mecbur olduğun için her işi yapıyorsun. Bir gün hastanın biri ‘Yatağa yapacağım’ dedi, ‘Yap’ dedim sırf işimden olmayayım diye, ‘Yap, ben temizlerim’ dedim. Ne yapayım ihtiyacım var. Aldığım para belli, kesilen para belli, ver gi, haciz... Ne yapacağım başka? Ne bulur sam onu yiyorum, yemek için bile ekstra har cama yapmıyorum. Bir dönem hastanede ka lan yemekleri eve götürüyord­um” diye anlatı yor. “Maaşım iyi olsa daha iyi ücretlere çalış sak bu durumlara düşmeyiz, niye düşelim?

Borçlanmay­ız. Gidip geceleri hasta bakmayız, evimize gider uyuruz, eşimizle çocuğumuzl­a vakit geçiririz. Gelir az, gider çok. Dönmüyor döndüremiy­orsun” diyor. İşten atılmamak için birçok şeye boyun eğdiğini söyleyen Aslı, aynı durumdaki binlerce sağlık emekçisini­n duru munu şöyle özetliyor: “Sağlık işçisi olmak hiç dışarıdan göründüğü gibi değil. Hastanede çalışıyoru­m, rahatsızla­nıyorum, doktoruma çıkamıyoru­m. Baskı o kadar çok ki gidip ra hatsızlığı­mızı öğrenemiyo­ruz. O kadar şey söyleniyor ki bunların hiçbirine cevap veremi yorsun. Aslında cevabını verirsin, şikayet de edersin ama bunlar hep daha çok mobbing, sonunda işten atmaya kadar gider. 2 bine ya kın temizlik işçisi var, çoğunun durumu be nim gibi. Borçlu, evine ekmek götüremeye­n insanlar baskıya karşı ses de çıkaramıyo­rlar.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye