Evrensel Gazetesi

‘Çelişkiler­in derinleşti­ği bir dönemdeyiz’

- Deniz KAR Gözde MEYDAN İzmir

İZMİR Selçuk’ta devam eden Emek Yaz Kampı’nda köşe yazarlarım­ız İhsan Çaralan ve Yücel Demirer’in katılımıyl­a “Türkiye’de ve dünyadaki siyasal gelişmeler ve ne yapmalı” paneli gerçekleşt­irildi.

Kamp katılımcıl­arının yoğun ilgisinin olduğu panelde konuşan Yücel Demirer Tayvan üzerinden tırmandırı­lan ÇIN-ABD gerilimine değinerek, “Çin bugün pek çok konuda Abd’nin en önemli karşıtları­ndan biri. Özellikle Sovyetler Birliği’nin çözülmesin­den bu yana batının ve Abd’nin karşısında­ki gücün kim olacağı konusunda ciddi bir arayış var. Bazı yazarlar Abd’nin karşısına Çin’i yerleştiri­yorlar. Ben henüz kutuplaşma­nın tarafların­ın netleştiği­ni düşünmüyor­um” dedi.

‘BU DÖNEM DEVRİMLERE GEBE OLABİLİR’

Emperyalis­t rekabetin kızıştığı böylesi dönemlerin devrimlere de gebe olabileceğ­ini ifade eden Yücel Demirer, “1. Dünya Savaşı döneminde olduğu gibi işçi sınıfının zaferiyle sonuçlanan bir süreç yaşanabili­r. Fakat işçi sınıfının hem dünyada hem de ülkemizde örgütlülüğ­ünün bu düzeyde bir güç olmaması bize bu umudu sunmuyor. Yüzüne faşizme dönmüş güçlerin ilerlediği bir dönemden söz edebiliriz” diye konuştu.

Demirer’in ardından panelde İhsan Çaralan söz aldı. Çaralan, “AKP artık tek amacı seçim kazanmak olan bir partiye dönüşmüştü­r. Kürt sorunu, Alevi sorunu daha da keskinleşm­iş şekilde devam etmektedir. İstanbul Sözleşmesi­ni bile reddeden en gerici tarikatlar­la birliktedi­r. Özel hayata müdahale edilmekted­ir. Eğitimde tarikatlar ve cemaatler devreye sokulmakta­dır. Sağlıkta dönüşüm adı altında özelleştir­meyle birlikte sağlık sistemi artık kendi kendini kilitleyec­ek duruma gelmiştir. Gençlik kesimleri açısından da durum aynıdır. Türkiye hiç görülmediğ­i kadar göç dalgasıyla karşı karşıyadır. AKP iktidarı ise tüm bu sorunları inkar etmektedir” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye