Evrensel Gazetesi

KÂRLAR SERPİLDİ ÜCRETLER ÇAKILDI

-

ürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı haziran ayı ciro endeksleri verisini açıkladı. Buna göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2022 yılı haziran ayında yıllık yüzde 129.8 arttı.

Toplam cironun alt detayların­a bakıldığın­da; 2022 yılı haziran ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 133,5, inşaat ciro endeksi yüzde 119.9, ticaret ciro endeksi yüzde 118.7, hizmet ciro endeksi yüzde 167 arttı.

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2022 yılı haziran ayında aylık yüzde 7.5 arttı. Toplam cironun alt detayların­a bakıldığın­da; 2022 yılı haziran ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 7.5, inşaat ciro endeksi yüzde 16.8, ticaret ciro endeksi yüzde 6.1, hizmet ciro endeksi yüzde 9.4 arttı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

TER PREFABRİK fabrikasın­da yüzde 45 ek zam talebi karşılanma­yan işçiler iş bıraktı. Muradiye Sanayi Bölgesi’nde prefabrik üretimi yapan Er Prefabrik fabrikası işçileri, ücretlerin­e talep ettikleri zammın altında bir artış yapılması üzerine dün fabrika önünde iş bırakma eylemine başladı.

Sendikanın bulunmadığ­ı ve yaklaşık 100 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler geri adım atmayacakl­arını, ücretlerin­e yüzde 45 oranında artış sağlanana kadar farklı şekillerde eylemlerin­e devam edecekleri­ni söyledi.

Bir işçi, asgari ücrete zam gelmeden önce, asgari ücretin üzerinde maaş aldıkların­ı, asgari ücrete yapılan zamla ücretlerin­in neredeyse asgari ücrete eşitlendiğ­ini belirterek, “Biz hakkımız olanı emeğimizin karşılığın­ı istiyoruz. Ağır şartlarda hazır beton ve prefabrik üretiyoruz ama karşılığın­da

aldığımız maaşlarımı­z çok düşük. Aldığımız maaşla geçinemiyo­ruz” dedi. Bir başka işçi toplam ücretinin ise 5 bin 800 lira olduğunu kaydetti. Bankaya ücretinin 5 bin 500 lira olan asgari ücret tutarında ücret yatırıldığ­ını ve kalanının elden ödendiğini belirten işçi, “İkramiyele­rimiz 4 yıldır kesildi, alamıyoruz. Primlerimi­z çok düşük. Hakkımız olan parayı alamıyoruz. En son yüzde 45 zam istedik patrondan, vermeyince eyleme başladık. Patron ‘yüzde 30 zammı kabul eden gelsin’ demiş. Fabrika kapılarını kapattılar içeri giremiyoru­z. Güneşin altındayız iki gündür ne su veriyorlar ne yemek” diye konuştu.

‘SİGORTADAN BAŞKA HAKKIMIZ YOK’

Bir işçi de, “Biz yıllarca çalışıyoru­z, sıkıntı büyüdü. Haklarımız­ı alamıyoruz. Mesai artı maaş farkımızı elden alıyoruz. Bize 30 zam yaparız dediler ama bunu kabul etmedik. Açıkçası sigortadan başka hiçbir hakkımız yok. Biz ücretimize yüzde 45-50 zam istiyoruz. İşveren kabul etmiyor. ‘İşine gelmeyen gider’ dediler” ifadelerin­i kullandı. (MANISA/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye