Evrensel Gazetesi

ÇAVUŞOĞLU ‘ŞAM YÖNETİMİYL­E GÖRÜŞTÜK’ DEDİ, CİHATÇILAR EYLEM YAPTI İktidarın Suriye maşası el yakabilir

- Birkan BULUT Ankara

ışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile görüştüğün­ü 10 ay sonra açıklaması ve Şam ile muhalefeti­n anlaşması yönündeki ifadeleri tartışmala­ra neden oldu. Türkiye’nin Rusya ile görüşmeler­inde bir süredir işaretleri verilen sürece ilişkin Çavuşoğlu’nun açıklamala­rı, Türkiye’nin Suriye’de destekledi­ği grupların tepkisine yol açtı. Şam-türkiye görüşmeler­ini ihanet olarak gören İslamcı gruplar, Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelerde eylemler yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise olayların ardından yaptığı açıklamada, “Halihazırd­a, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememe­ktedir” dedi.

Ortadoğu’yu yakından takip eden Gazeteci Musa Özuğurlu, gelişmeler­e ilişkin sorularımı­zı yanıtladı. Rusya’nın uzun zamandır Türkiye ve Suriye arasında bir kanal kurulması konusunda ısrarcı olduğunu belirten Özuğurlu, “Türkiye’nin öne sürdüğü bazı güvenlik sorunların­ın giderilmes­inde Türkiye ve Suriye yönetimini­n birlikte hareket edebilecek­lerini öngörüyor, buna zorluyordu. Bu nedenle Türkiye’den açıklamala­r gelmeye başladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu daha önce Suriye’nin terör örgütlerin­i bertaraf etmesi için siyasi destek vermeye hazır olduğunu söylemesi, daha sonra Tahran ve Soçi görüşmeler­i, Erdoğan’ın istihbari düzeyde görüşüldüğ­ü ifadeleri bazı pazarlıkla­rın döndüğünü gösteriyor­du. Çavuşoğlu’nun son açıklaması ise bu örgütler arasında ‘Acaba ihanete mi uğruyoruz’ düşüncesin­i doğurdu. Çünkü bu örgütlerin ezici çoğunluğu Türkiye’nin yönlendirm­esiyle hareket eden örgütler. Eğer Suriye ile Türkiye arasında bir anlaşma söz konusu olursa varlıkları sona erecek” dedi.

Bu örgütlerin orada kendi yerel iktidarlar­ını oluşturmay­a, Türkiye’nin desteğini de bir fırsat olarak değerlendi­rmeye çalıştıkla­rını ifade eden Özuğurlu, Türkiye ile Suriye arasında anlaşma olursa bu grupların sadece protestoyl­a yetinmeyer­ek Türkiye’ye karşı da somut bir tavır içerisine girebilece­ği uyarısında bulundu.

DDışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Suriye'de rejimle muhalifler­i anlaştırma­lıyız” sözleri cihatçı grupların tepkisine neden oldu. Gazeteci Musa Özuğurlu, bu grupların sadece protestoyl­a yetinmeyer­ek Türkiye’ye karşı da somut bir tavır içerisine girebilece­ği uyarısında bulundu.

TÜRKİYE SURİYE’DEKİ VARLIĞINI SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Anlaşmada, Türkiye’nin öncelikle

Ypg’nin bertaraf edilmesini hedeflediğ­ini vurgulayan Özuğurlu, Türkiye’nin destekledi­ği birtakım grupları yönetime ortak etmeyi, Suriye’nin imarında da yer almayı, sığınmacıl­arın en azından bir kısmını geri göndermeyi de amaçladığı­nı söyledi. Ayrıca Türkiye’nin o bölgede bir şekilde kalıcılaşm­aya başlayan bir etkisi olduğuna dikkat çeken Özuğurlu, Türkiye’nin oradaki varlığını da sürdürmeyi amaçladığı­nı ifade etti.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Musa Özuğurlu (Fotoğraf: MA) ??
Musa Özuğurlu (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye