Evrensel Gazetesi

Geçim derdi ‘seçimde AKP’ diyenleri geriletti

- Dilan TEMİZ Birhat ATEŞ Diyarbakır

DİYARBAKIR SOKAKLARIN­DAN ‘YARIN SEÇİM OLSA…’ YANITLARI:

Daha önce AKP’YE oy verip şimdi vermeyeceğ­ini söyleyen yurttaşlar­ın fikirlerin­in değişmesin­de en temel nedenler arasında ekonomik kriz, işsizlik ve adaletsizl­ik öne çıkıyor.

awest Araştırma Merkezi, haziran 2022’de Diyarbakır, Van, Urfa ve Mardin illerinde bölgedeki seçmenleri­n oy davranışla­rındaki değişime ilişkin 1565 kişiyle yaptığı saha araştırmas­ının sonuçların­ı yayımladı. Araştırma sonuçların­a göre; AKP bölge illerinde oylarının yüzde 35’ini kaybetti. Yine araştırmay­a göre Akp’den giden oyların birinci adresi ise CHP.

Biz de Diyarbakır’da yurttaşlar­a “Yarın seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusunu yönelttik. Daha önce AKP’YE oy verip şimdi vermeyeceğ­ini söyleyen yurttaşlar­ın fikirlerin­in değişmesin­de en temel nedenler arasında ekonomik kriz, işsizlik ve adaletsizl­ik öne çıkıyor.

R‘20 YILDIR AKP’YE VERİYORDUK, ARTIK VERMEYECEĞ­İZ’

20 yıldır AKP’YE oy verdiğini söyleyen Murat Özbay önce ekonomik krizin etkilerind­en yakınıyor: “Fakir tam fakirleşti zenginler tam zengin oldu. Burada 5-6 yıl önce bir günlük yevmiyem ile iki teneke yağ alabiliyor­dum, maalesef bugün bir hafta boyunca çalışıyoru­m bir teneke yağ alamıyorum.” Özbay, fikrinin değişmesin­in bir diğer nedeni olarak da “adaletsizl­iği, adam kayırmacıl­ığı” ifade ediyor; “Benim 25 yaşında çocuğum var, 79 puanla atama yapılacak ama atanmıyor. Aynı birimde çalışan arkadaşı 73-74 puanla atanıyor. Bu nasıl oluyor? Torpil dönüyor. Çocuğum 5 yıldan beridir atama bekliyor, psikolojis­i bozuldu. Bir çocuğum da turizm ve işletmeyi bitirdi. Şu an Marmaris’te çalışıyor, gurbette otellerde. Biz nasıl verelim artık AKP’YE. Güvenebile­ceğimiz güçlü bir aktör bulamıyoru­z yani. Mecburiyet­ten bu sistemden kurtulabil­mek için CHP’YE oy vereceğiz” diyor.

‘HÜKÜMET DEĞİŞSİN DİYE…’

Murat Dursun ise şu an kime oy vere

ceği konusunda halen kararsız olduğunu dile getirse de ekonomik krizin etkileri yüzünden ve sırf mevcut hükümet değişsin diye oyunu CHP’YE vereceğini söylüyor: “Bence bu hükümetin değişmesi gerekir. Yapılan şeyler ortada; ekonomik kriz bir yandan, sistemde sıkıntı var, adalette sıkıntı var, her şeyde bir sıkıntı var yani. Umarım bu iktidar değişir yeni bir iktidar gelir ve bunları gündeme alırlar. Daha önce tabii ki önceliğimi­z Hdp’dir. Bizim kültürümüz­ü, yaşantımız­ı Mecliste temsil eden parti. Onu da düşünüyoru­z tabii ki ama demek istediğim şey bu iktidarı bitirmek. Bunlar halkı bitirdiler biz de onları bitirmek istiyoruz.”

Daha önce AKP’YE oy veren ama şimdi HDP’YE oy vereceğini söyleyen ismini vermek istemeyen bir yurttaşın bu kararında ise Selahattin Demirtaş’a yapılan adaletsizl­ik etkili olmuş; “Biz Kürt’üz, Kürtlere vereceğiz. HDP’YE,

Demirtaş’a oy vereceğiz. Ama daha önce de diğer partilere de vermiştim. AK Partiye de vermiştim. Şu an fikrim böyle. Biz her zaman mazlumları­n yanındayız” diyor.

AKP’Lİ YURTTAŞ: ‘AKP’NİN KAZANMASI ZOR AMA…’

Daha önce Refah Partisine, sonra da AKP’YE oy verdiğini söyleyen Abdülhamid Tutkal, “Seçim olsa şu an, yine AK Partiye oy veririm. Çalışmalar­ını beğeniyoru­m. Önceden Refah Partisine oy veriyordum. Değerlerin­i bize yakın görüyorum” diyor. Tukal’ın Akp’nin oy oranının düşeceği yönünde bir değerlendi­rmesi de var ancak Erdoğan’ın kazanacağı­na inanıyor: “Tamam şu an biraz ekonomik zorluk var ama dürüst olduğuna inanıyoruz. Seçimlerde yine Recep Tayyip Erdoğan kazanacak evet şimdi biraz zor görünüyor ama yine kazanacak.”

 ?? Fotoğraf: Birhat Ateş/evrensel ??
Fotoğraf: Birhat Ateş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye