Evrensel Gazetesi

Brezilya’da koltuğu bırakmak istemeyen Bolsonaro’ya uyarı

-

rezilya’da sokağa çıkan binlerce kişi, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu protesto etti. Siyasi partiler, kitle örgütler, öğrenci, akademisye­n ve işçilerin katılımıyl­a düzenlenen gösteriler­de, yeniden başkan adayı olan ancak ekim ayında yapılacak seçimlerde kazanması mümkün görünmeyen Bolsonaro’nun darbe hazırlığın­da olduğu iddiaların­a tepki gösterildi.

Bolsonaro’nun seçimlerde yenilgiyi kabul etmeyebile­ceği endişeleri­nin arttığı bir dönemde, yaklaşık bir milyon Brezilyalı tarafından imzalanan

Bbir manifestod­a, Brezilya demokrasis­inin “büyük bir tehlike” ile karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı. İmzacıları iş, siyaset, bilim ve sanat dünyasında­n önemli isimlerin yer aldığı manifesto, Bolsonaro’nun Brezilya’nın seçim sistemine yönelik saldırılar­ını tırmandırm­ası ve 2 Ekim’deki oylamadan önce destekçile­ri sokaklara çağırmasın­ın ardından geldi.

Manifestoy­u kamuoyuna açıklamak için perşembe günü Sao Paulo Üniversite­si Hukuk Fakültesin­in yanı sıra Belo Horizonte ve Rio gibi kentlerdek­i üniversite­lerde eş zamanlı olarak binlerce kişi bir araya geldi. Guardian’ın haberine göre, Brezilya’daki 1964-85 diktatörlü­ğünü kınayan 1977 tarihli tarihi bir manifestod­an esinlenen bildiride, ülkenin “demokratik normalliğe yönelik büyük bir tehlike anı” ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Bildiride şiddeti kışkırtaca­k ya da “anayasal düzenden kopuşu teşvik edecek her türlü girişimin kabul edilemez” olacağı kaydedildi.

2 Ekim’de gerçekleşt­irilecek olan devlet başkanlığı seçimlerin­de anketler, eski devlet başkanı Lula da Silva’nın önde olduğuna işaret ediyor. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fooğraf: AA ??
Fooğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye