Evrensel Gazetesi

HAMİD NOURİ MAHKEMESİN­DE NE OLDU?

-

DAVANIN görüldüğü 60 davacı ve tanık, İslam hukuku ve ulusla rarası hukuk alanında faaliyet gösteren 12 uzman dava hakkında konuştu. İnfaz Komiteleri ve diğer ismiyle “Ölüm Komiteleri” belirli il lerde ve özellikle Tahran’da 2 ay içinde idamları gerçekleşt­irdi. Uluslarara­sı Af Örgütü öldürülen lerin sayısını yaklaşık 5 bin olarak yayımlarke­n Halk Mücahitler­i Ör gütü infazların sayısının 30 bin ol duğunu söylüyor. 14 Haziran 2022’de İsveç mahkemesi, Gohar dasht Hapishanes­i Savcı Yardım cısı Hamid Nuri’yi ömür boyu hap se mahkûm etti.

İran rejimi, İsveç mahkemesi nin Hamid Nuri hakkındaki kararı nı “çarpıtılmı­ş ve kabul edilemez” olarak nitelendir­di ve İsveç’i İran ile ikili ilişkilere verilen zararlarda­n sorumlu tuttuğu konusunda uyar dı. Bu hüküm, İsveç yasalarına göre yargıçları­n Hamid Nuri’ye ve rebileceği en ağır cezaydı. Mahke me yargıçları, 1988’de siyasi tutuk luların öldürülmes­i sırasında bü yük suçların işlendiğin­i ve infazla rın haksız ve kabul edilmiş yargı ilkelerine aykırı olarak gerçekleş tirildiğin­i söylüyor.

Öte yandan İran rejimi İsrail adına casusluk yapmak ve İranlı nükleer fizikçiler­e ait bilgileri İsrail ile paylaşma suçlaması ile yargıla nan İsveç-İran vatandaşı akade misyen Ahmet Rıza Celali’nin idam edilebilec­eğini duyurdu. Bu habe rin açıklaması­nın; Hamid Nuri’nin yargılandı­ğı davanın son gününe denk gelmesi ise İran rejiminin bunu kullanmak niyetinde olduğu nu gündeme getirdi. Ancak her ne olursa olsun bu süreçte gece gündüz mücadele edenler “Sonuç nasıl değişirse değişsin biz kazan dık” diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye