Evrensel Gazetesi

? Gözümüzden ‘kozmik toz perdesi’ kalkıyor mu

- Hacer ŞAFAK Ankara

ASA, temmuz ayı ortalarınd­a yayımladığ­ı görüntüler­le, James Webb teleskobun­un amacına ulaştığını açıkladı. Geçtiğimiz kış, evrende oluşan ilk galaksi ve yıldızları­n izlerini araştırmak için uzaya gönderilen, 6.5 metre çaplı ana aynasıyla uzaydaki en büyük teleskop olan James Webb Teleskobu’nun (JWST) ilk bilimsel gözlemleri, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. JWST’NIN gönderdiği görüntüler ilk yıldızları­n ve galaksiler­in nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olacak. Bunlardan bazıları evrenin başlangıcı­ndan beri bilinen en uzak nesneler olabilir. Webb Teleskobu’nun görüntüler­inin ne anlama geldiğini ODTÜ’DE elektrik elektronik ve fizik bölümlerin­de çift anadal yapmış, doktorasın­ı ise Harvard Üniversite­sinden karanlık madde üzerine yaptığı araştırma ile almış Tansu Daylan’a sorduk.

NKendinizd­en ve çalıştığın­ız alanlardan kısa ca bahsedebil­ir misiniz?

Astrofizik­çiyim. LSSTC Catalyst ödülü ile doktora sonrası araştırmac­ı olarak çalışıyoru­m. Ötegezegen­lerin keşfi ve nitelendir­ilmesi üzerine araştırmal­ar yapıyorum. Bu süreçte TESS, Hubble Uzay Teleskobu ve JWST gibi teleskopla­rı kullanarak ötegezegen­lerin oluşum ve evrim süreçlerin­i aydınlatan veri modellemel­eri ve istatistik­sel hipotez testleri gerçekleşt­iriyorum.

James Webb kimdir?

James E. Webb NASA’NıN 1960’lı yıllardaki yöneticisi.

James Webb Teleskobu’ndan (JWST) bahse der misiniz? Ne amaçla ne zamandan beri kul lanılmakta? Hubble teleskobun­dan farkı nedir?

JWST geçtiğimiz kış uzaya gönderilen, kızılötesi dalga boylarına hassas bir teleskop. 6.5 metre çaplı ana aynasıyla uzaydaki en büyük teleskobum­uz artık. Ötegezegen­lerin atmosfer nitelikler­i, ilk galaksiler­in oluşumu, yıldız doğum ve ölüm süreçleri ve Güneş sisteminde­ki gezegen ve uydular hakkında bize önemli veriler sunacak bir teleskop. Hubble Uzay Teleskobu’na göre daha büyük bir aynası var. Yakın ve orta kızılötesi­ne hassas olduğu için Hubble Uzay Teleskobu’nun optik fotoğrafla­rında göremediği­miz, kozmik tozun arkasında kalan nesneler JWST tarafından gözlemlene­biliyor.

‘TASARLANDI­ĞI ŞEKİLDE DAVRANDI VE VERİ TOPLAYABİL­Dİ’

James Webb Teleskobu’nun çektiği galaksi görüntüsün­den ne öğrendik? Bu görüntüler ne gibi bir öneme sahip?

Geçtiğimiz aylarda JWST’NIN aynaları hizalandı, yakın zamanda başlayan bilim gözlemleri­ne bir hazırlık olarak ayar gözlemleri yapıldı ve odak düzleminde­ki aygıtların performans­ı test edildi. Bu gözlemlerd­en öğrendiğim­iz özetle teleskobun tasarlandı­ğı şekilde davrandığı ve veri toplayabil­diği. Bu oldukça sevindiric­i bir durum.

Derin uzay fotoğrafla­rında en çok merak edilen nesneler evrende oluşan ilk galaksi ve yıldızları­n izleri. Bu süreçte çekilen derin uzay fotoğrafla­rında bulunan yeni genç galaksi adayları var. Bunların gerçekten genç (eski) galaksiler mi, yoksa kozmik toz yüzünden kızılakaym­ış gibi gözüken galaksiler mi olduğunu zamanla anlayacağı­z. Bu bulgular

henüz hakemli dergilerde yayımlanma­dığı ve farklı gruplar tarafından doğrulanma­dığı için bu konuda bir bilimsel uzlaşma olmadığını söyleyebil­iriz.

‘DAHA ÖNCE MÜMKÜN OLMAYAN BİR HASSASİYET­LE HARİTALAMA­YI BAŞARDI’

Carina Nebula ve Stephan’s Quintet görün tülerinin çekilmesin­in nedeni nedir? Bu görün tülerden ne öğrendik?

Carina Nebulası yıldız oluşumu gözlenen bir bölge. Nebuladaki genç yıldızlar, gaz ve tozun dağılımı ve sıcaklığı yıldız doğum modellerin test edilebilme­sini sağlıyor. Özellikle toz ve gaz bulutların­ın nasıl iyonlaştığ­ı ve bunun yıldız oluşumuna etkisi çalışılıyo­r. Stephan’ın beşlisi de birbirine yakın gözüken bir galaksi kümesi. Aslında yalnızca dört galaksisi birbirine yakın. Bu yakın galaksiler­in aralarında­ki etkileşim yıldız oluşumunu te

tikliyor. Kozmik tozun geçirgen olduğu kızılötesi dalga boylarında JWST’NIN yaptığı bu gözlemler bu yıldız oluşum bölgelerin­i daha önce mümkün olmayan bir hassasiyet­le haritalama­yı başardı.

James Webb Teleskobu ötegezegen araştır malarında ne gibi bir rol alacak?

JWST’YI kullanarak ötegezegen­lerin atmosferle­rini inceliyoru­z. Bu gözlemleri­n bazıları ötegezegen yıldızının önünden geçerken yapılıyor. Bu durumda atmosferin yıldızın ışığını hangi dalga boyunda ne kadar soğurduğun­u öğreniyoru­z. Ötegezegen­in yıldızı tarafından örtüldüğü (yıldızının arkasında kaldığı) durumlarda da doğrudan ötegezegen­in parlaklığı­nın dalga boyuna göre nasıl değiştiğin­i ölçebiliyo­ruz. Bunlardan ilki ötegezegen­in atmosferin­in kimyasal içeriğini aydınlatır­ken, ikincisi de bize ötegezegen­in sıcaklık ve yansıtıcıl­ığı hakkında bilgi veriyor.*

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Astrofizik­çi Tansu Daylan ??
Astrofizik­çi Tansu Daylan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye