Evrensel Gazetesi

Kanun uygulanmaz­ken yönetmelik sorunu çözmez

- Vural NASUHBEYOĞ­LU İstanbul

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, asistan doktorları­n nöbet sayılarını­n kısıtlanma­sına ilişkin yönetmeliğ­in önümüzdeki hafta Resmi Gazete’de yayımlanac­ağını söyledi. Yeni dönemde asistanlar­ın nöbetinin 8’i aşmayacağı­nı dile getiren Bakan Koca “Nöbet ertesi 24 saatten fazla çalışılmam­asını ve bunun da 8 nöbetten fazla olmamasını netleştiri­yoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘KANUN İHLAL EDİLİYOR, YAPTIRIM YOK’

Gün aşırı nöbetten çıkan bir ameliyat arasına kısa bir süre ayırabilen İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu Üyesi Dr. Tahsin Çınar, Bakan Koca’nın açıklaması­nı bir ‘lütuf ve müjde’ olarak değerlendi­rmenin yanlış olacağını söyledi. Çıkarılaca­ğı söylenen yönetmeliğ­i bir kenara bırakalım var

Fotoğrafla­r: Evrensel olan kanunda zaten 3 günden daha sık gün aşırı nöbet tutulamaya­cağının yazdığı bilgisini veren Dr. Çınar “Ancak bu kanun bile uygulanmıy­or. Biz gün aşırı nöbet tutmaya devam ediyoruz. Mevzuatta ‘ayda 130 saatten fazla nöbet ücreti ödenmez’ yani ayda 130 saatten fazla nöbet tutulamaz diyor. Bu da 7-7.5 saat nöbet eder” ifadelerin­i kullanarak Bakanın ‘ayda 8’den fazla nöbet tutturanla­ra yaptırım uygulayaca­ğız’ sözlerine ise “Kanun ortada ama bugüne kadar hiçbir kuruma bu yüzden bir yaptırım uygulandığ­ını görmedik” dedi.

‘DİNLENMEKL­E NÖBET ÜCRETİ ARASINA SIKIŞTIRIL­DIK’

‘Nöbet sonrası mümkünse istirahat edilir, kişi evine gönderilir’ denildiğin­i ama istirahat edene nöbet ücreti verilmediğ­i bilgisini veren Dr. Çınar “Dolayısıyl­a yoksulluk sınırının altında ücret alan bizler emeğimiz ve istirahat hakkımız arasında tercihe zorlanıyor­uz” dedi. Daha fazla hasta girişini önemseyen sağlık sistemi yaklaşımı değişmeden sorunun çözülmeyec­eğini dile getiren Çınar “Klinik işleyiş tamamen biz asistan hekimlerin sırtında. Yönetmelik çıksa da ben nöbet ertesi dinlenmek istediğimd­e yine karşımda hocamı, idareciyi göreceğim” dedi. Çınar, ayrıca 36 saat nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Asistan Doktor Rümeysa Berrin Şen’in ölümünün ardından gelen tepkiler üzerine Bakan’ın hastaneler­e yazılar yazdığını ama bunun durumu değiştirme­diğini hatırlattı.

‘İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ’

Dr. Çınar, asistan hekimler olarak insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacak yoksulluk sınırı üzerinde ücret talep ettiklerin­i söyleyerek “Nöbet tutuyorsak ücret kesintisi olmadan dinlenme hakkımız tanınmalı. Ek ödeme ve performans değil tek kalemde yoksulluk sınırının üzerinde emekliliği­mize de yansıyacak ücret istiyoruz. Sistemin bütün yükü biz asistan hekimlerin sırtında. Bu değişmeli” dedi. Çınar son olarak Bakan’ın ek ödeme ‘müjdesinde­n’ kendisine bir üniversite hastanesi olan Cerrahpaşa’da çalıştığı için hiçbir şey düşmediğin­i söyledi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye