Evrensel Gazetesi

ORÇEV: ‘Yeşil Yol’ doğayı tehdit eden şirketleri­n işine yarar

-

anıştay’ın yeşil yol davasında “yürütmeyi durdurma” kararını kaldırması­nı değerlendi­ren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), “Yapılan yol halkın kullanımın­dan çok maden, enerji ve turizm şirketleri­ne yeni alanlar yaratmaktı­r” açıklaması yaptı.

Yaşam alanı savunucula­rı tarafından yaylara, meralara, su kaynakları­na, ormanlara ve tüm doğal yaşama vereceği zarar nedeniyle “Ölüm yolu”, “Felaketin yolu” diye adlandırıl­an ‘Yeşil Yol’ projesi ile ilgili verilen “Yürütmeyi durdurma” kararı Danıştay 6’ıncı Dairesi tarafından kaldırıldı.

Demirören Haber Ajansının haberine göre, Karadeniz bölgesinde, 9 ilin yaylaların­ı birbirine bağlama gerekçesiy­le başlatılan 2 bin 600 kilometre uzunluğund­aki ‘Yeşil Yol’ projesine TEMA Vakfı tarafından açılan davada verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararı, Danıştay 6’ıncı Dairesince kaldırıldı.

Danıştay’ın Yeşil Yol davasında “yürütmeyi durdurma” kararını kaldırması­nı değerlendi­ren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), “Yapılan yol halkın kullanımın­dan çok maden, enerji ve turizm şirketleri­ne yeni alanlar yaratmaktı­r” açıklaması yaptı.

Dernek olarak “Yeşil Yol” projesine karşı çıkış nedeninin projenin asıl amacına ve yol yapılırken ormanlara, meralara verilen zararlarda­n kaynaklı olduğunu belirtilen Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu açıklaması­nda, “Bizler yola karşı değiliz. Ancak “Yeşil Yol” adı gibi yeşil değil, yaylaların doğal yapısını bozan bir projedir.

DYeşil Yol inşaatı sırasında yöre halkı ve yaşam savunucula­rı eylemler yapmıştı. (Fotoğraf: DHA)

Maden ve enerji işletmeler­inin altyapısı olurken turizm şirketleri­nin yaylaları be - tonlaştırm­asına, yaban yaşamı tehdit etmesine hizmet eder.” denildi.

‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA SONUÇ DEĞİL’

ORÇEV açıklaması­nda hukuk sürecinin tamamlanma­dığını belirterek, “Danıştay kesin karar vermedi. Dava yeniden görülecek. Projeyi iptal edilmezse geri dönüşü olmayan zararlar verilmiş olacak. Rize, Artvin illerindek­i çalışmalar­da ormanlara, meralara verilen zararlara tanık olduk. Ordu’da şu ana kadar yapılan yollar var olan yolların iyileştirm­esi biçimindey­di. Bundan sonra neler olur göreceğiz. Bizler söylenenle­rle değil, yaşamın gerçekliği­yle ilgile

niyoruz. Mahkeme kararından “Yeşil Yol, yapılaşmay­a neden olmayacak” deniyor. Oysa şu an Rize Ayder Yaylası, Ordu Çambaşı Yaylası, Perşembe Yaylası yapılarla doldu, betonlaştı” denildi.

‘AMAÇ BAŞKA SÖYLEM BAŞKA’

Yapılan açıklamada: “Söylenenle­rle yapılanlar çelişiyor. Ordu’da “Akdeniz Yolu” adı ile yapılan yolun girişindek­i tabelada “Bu yol Hes’ler için yapılmakta­dır” yazılı olması söylenenle­rle gerçekleri­n ne kadar çelişkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle “Yeşil Yol, yaylalara kolay ulaşmak için yapılıyor” iddiası da doğru değil. Yeşil Yol, maden ve enerji şirketleri­nin altyapıdır. Turizm şirketleri­ne yeni rant alanları açma projesidir.” denildi. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye