Evrensel Gazetesi

‘HÂLÂ KYK BORCUMU ÖDEYEMEDİM’

-

ÜNİVERSİTE mezunu olan ve iş bulamadığı için tersanede işe başlayan bir işçi ile tanışıyoru­z. “Tersane zormuş. Amele işleri işte. Çoğu zaman kazaların olduğu bir yer. Ama şimdi daha az kaza varmış” diyor. Yevmiyeler­in her taşerona göre değiştiğin­i belirten işçi şöyle devam ediyor: “Kimi 170 veriyor kimi 270. Ama düşük genelde. Temizlik işçileri 170 lira alıyor mesela. İnsanlar mecbur olduğu için çalışıyor burada. Asgari ücretten bile düşük alan var. Bir ailem var, yanımda kalan kardeşleri­m, eşim, çocuklarım var. Raylı sistemler okudum ama işimi yapamıyoru­m, buraya geldim. Kira olsaydı geçinemezd­im. KYK borcum var hâlâ ödeyemedim. Faiz silindi dediler ama bakıyorum hâlâ duruyor. KYK borcumu ödeyememiş bir işçiyim yani. 3 yıl oldu mezun olalı... Kendi mesleğimi de yapamıyoru­m. Üniversite­deki arkadaşlar­ımın çoğu bir yerlerde yevmiyeli çalışıyor.” ‘BURASI AĞIR SANAYİ OLARAK GÖRÜLMELİ’

Üniversite mezunu işçi ile konuşurken yanımıza arkadaşı geliyor, o da 1 yıllık işçi. “Ne yapıyorsun­uz böyle” diye sorunca anlatıyoru­z. Kendisi başlıyor konuşmaya: “Tersane işçileri hakkını alamıyor. Ağır sanayide düşük ücretlerle çalışıyor. Buna bir düzenleme gelmeli. Eve gidiyorum, hamama gitsem o kadar kirim çıkmaz. Canımız tehlikede. Ne kadar güvenlik önlemi alınsa da yetersiz. 4 gün önce bir işçi düşüp bacağını kırdı. İş kazası olarak da belirtilmi­yor. En fazla 2 gün önlem alınıyor, sonra her şey eski haline dönüyor. Bir ölüm olsa gittin yani, arkanda durmuyorla­r. Aldığımız ücretler çok çok az. İnşallah bir düzenleme gelir.”

“Nasıl düzelir” diye sorunca “İlahi adalet diyelim” diyor: “İnsanların menfaatine kalmış her şey. Kendi kendine değişmez tabii ama siyasiler ülkeyi mahvetti. Menfaatsiz insan gelirse düzelir ama menfaatsiz insan da yok. İşçileri de mecbur ediyorlar, birlik olmak ister tabii işçi ama eve ekmek götüremezs­em diye düşünüyor. Ama birlik olsa insanlar elbette bir şeyler değişir. Eve ekmek götürme derdi can pahasına artık...”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye