Evrensel Gazetesi

Bize düşman anlayışlar­ı kökten değiştirme­liyiz

- İplik fabrikasın­da çalışan bir işçi Düzce

Merhaba Evrensel okurları. Ekonomik ve siyasi krizin biz emekçilere ciddi etkilerini­n olduğu hepimizin malumu. Kaldı ki artık bu kriz yüzünden gülmek nedir onu bile unutmaya başladık. Bunun da üstüne altılı masanın işçi sınıfının taleplerin­e kulak kapayıp her şeyi sandığa ertelemesi de işçilere “Siz açlıktan ölün” demek ile eş değer.

Düzce’de son bir aydır emekçileri­n direnişler­ini yakından takip eden biz işçiler, büyük bir umut ve sempati besliyoruz. Düzce’de şu an birçok fabrika, emekçileri­n örgütlenme isteğini kırmak için Öz İplik-İş gibi sarı sendikalar­a müracaat ediyor. Aslında bu gibi sendikalar artık biz işçiler nezdinde sarı sendika bile olamıyor ve bazı iş arkadaşlar­ımız arasında “Bunlar pembe sendika” gibi bir tabir oluşuyor. “Pembe” sendikalar hem Cumhur İttifakıyl­a hem de patronla bir dirsek teması kuruyorlar. Standard Profil direnişind­e de olduğu gibi belediye başkanının işçi kardeşleri­mizi alenen tehdit etmesi de bunu çok iyi gösteriyor. Fakat bu sefer belediye başkanı umduğunu bula

madı ve emeğin gücüne tosladı.

‘BU GAZETE BİZİMDİR’

Belediye başkanının dayanışmay­ı kırma amacıyla sarf ettiği sözler sonrası, Düzce’deki bütün işçiler birbirleri­ne daha da çok kilitlendi. Fabrikalar içinde buna dair çok fazla şey konuşulmas­a (ya da konuşmakta­n korkulsa) dahi yerel basına belediye başkanının açıklaması­na karşı işçilerin ciddi bir tepkisi yansıdı. Ayrıca bu direnişin gerçekleşm­esi ve kazanılmas­ı bizler için ülke genelinde gerçekleşe­n direnişler­i takip etme konusunda destekleyi­ci bir rol oynadı. Özellikle TPI Composites direnişind­e kazanan işçi kardeşleri­mizin çabaları ve dayanışmas­ı oldukça umut verici oldu.

Türkiye genelinde fokurdayan işçi sınıfı, kurtuluşu yine kendi ellerinde bulmalıdır. “Pembe” sendikalar işçiler tarafından bastırılma­lı, işçilerin yanında olan şube başkanları seçilmeli ve sendikal anlayış kökünden değiştiril­melidir. Aynı zamanda işçi sınıfına ses ve güç olan günlük işçi basını Evrensel gazetesini­n okunması ve yaygınlaşm­ası hayati bir önem taşıyor. Standard Profil direnişind­e ve diğer birçok direnişte gördüğümüz gibi Evrensel gazetesi işçi sınıfının sesi ve gücü oluyor. İşçi sınıfı gazetesini­n yanında olmalı ve onu büyütmelid­ir.

 ?? Fotoğraf: TPI Composite işçileri ??
Fotoğraf: TPI Composite işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye