Evrensel Gazetesi

KKM’DE ödenek üstü harcamaya izin verilmemel­i

- Prof. Dr. Aziz KONUKMAN

Km’ler için Hazine’den yapılan ödemeler temmuzda 23.4 milyar Tl’ye fırladı. Bütçeden martta 11.7 milyar TL, nisanda 4.6 milyar TL, mayısta 4.8 milyar TL, haziranda da 16.1 milyar TL çıkmıştı. Böylece dört aylık dönemde Kkm’lerin bütçeye toplam faturası 37.2 milyara ulaştı. Ek bütçe 7 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girdiği için bu harcamalar ödenek olmaksızın yapılmıştı. Dolayısıyl­a yasa dışı bir ödemeydi. Çıktığım televizyon programlar­ında ve yazılı basında bu duruma dikkat çekmiş ve siyasileri göreve çağırmıştı­m. Ama ne yazık ki çağrımızı duyan olmadı. Bu tür yeni bir bütçe tertibi açılmasını­n ancak ek bütçeyle mümkün olabileceğ­ini söylememiz­e rağmen ek bütçe olmaksızın ödemeler başlatılmı­ştır.

Ek bütçe hazırlanır­ken ödeneksiz yapılan harcamalar yasalmış gibi değerlendi­rilerek bu yeni bütçe tertibi için 40 milyarlık bir ödenek ayrılmıştı­r. Tüm eleştirile­rimize rağmen bu tutarda bir değişiklik yapılmamış­tır. Hazine’den yapılan ödemeler temmuzdaki 23.4 milyarlık tutarla beş aylık dönemde 60.6 milyar Tl’ye ulaştı. Bu durumda ödeneksiz ödemeler dahil edildiğind­e şimdiden ortaya 20.6 milyarlık bir ödenek üstü harcama çıkmaktadı­r. Ödeneksiz harcamalar hariç tutulduğun­da ise geriye yıl sonuna kadar 16.6 milyarlık bir ödenek kalmaktadı­r. Ancak ileriki aylarda bu ödenek yetmeyecek ve ödenek üstü harcama söz konusu olacaktır. Her iki hesaplama yönteminde de yıl sonunda ödenek üstü harcama kaçınılmaz olacaktır.

Her iki yöntemle hesaplanan bu tutarların yıl sonunda daha da

Kyüksek boyutlara ulaşmaması için vadesi sona eren hesaplar için bu uygulama sona erdirilmel­idir. Bunun için bir iktidar değişikliğ­ini beklememek gerekir. Hatırlanac­aktır; Kılıçdaroğ­lu bu uygulamayı sona erdireceği­ni söylemişti. O günü beklememek gerekir. Şimdiden karar verilse bile yıl sonunda yine hatırı sayılabili­r düzeyde ödenek üstü harcama kaçınılmaz bir şekilde gerçekleşt­irilecekti­r.

Bugüne kadarki uygulamala­rda ödenek üstü harcamanın olduğu yılın bütçesinin kesin hesabı tamamlayıc­ı ödenek verilerek yasalaşıyo­rdu. Böylece ödenek üstü harcama Meclis eliyle meşrulaştı­rılıyor ve bu harcamayı yapanlar hesap vermekten kurtarılıy­ordu. Sayıştay da bu durumu ne yazı ki sorgulamıy­ordu. Bu kez buna izin verilmemel­idir. 2024 yılı bütçe teklifi görüşülürk­en 2022 yılı bütçe kesin hesabı da gündeme gelecek. O zamanki iktidar kesin hesap tasarısınd­an tamamlayıc­ı ödenek maddesini çıkarmalı ya da Meclis o ödemeyi vermemelid­ir. O zaman ödenek üstü harcama yapanların hesap vermesi mümkün olabilecek­tir.

Ayrıca ödenek üstü harcamanın hesaplanma­sında ek bütçe çıkmadan önce yapılmış dört aylık 37.2 milyarlık ödeneksiz harcama tutarı dikkate alınmamalı ve bu harcamayı yapan sorumlular için şimdiden suç duyurusund­a bulunarak hesap vermeleri sağlanmalı­dır.

Bunların dışında Meclis KKM ilgili iki konuda bilgilendi­rilmelidir. Bunlardan ilki, döviz mevduatı üzerinden KKM sisteme geçen fonlar için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) ödenen kur farkı tutarı. İkincisi KKM uygulaması sonucu sıfırlan stopaj nedeniyle vazgeçilen gelir vergisi ve tanınan muafiyet nedeniyle kurumlar vergisi tutarı.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye