Evrensel Gazetesi

Promosyon emekliye çile oldu

- Ramis SAĞLAM İzmir

ürkiye’deki yaklaşık 14 milyon emekliyi çekmeye çalışan bankalar, emeklinin zamlı maaşlarını­n hesapların­a yatırılmas­ının ardından emekli maaşları için verecekler­i promosyon miktarında kıyasıya bir rekabete girdi. Kamu bankaları bu rekabete katılmazke­n, özel banklar promosyon rakamların­ı 7 bin 500 liraya kadar çıkardı.

Yüksek promosyon beklentisi içinde olan emekliler, kısa bir süre sonra farklı sorunlarla karşılaştı. Farklı bankalarda­n maaş alan emekliler, maaş aldıkları bankalarda­n kredi kartı ve kredi kullandıkl­arı için bu rekabetten yararlanam­adı.

Banka değiştirme­k isteyen milyonlarc­a emekli bankaların keyfi uygulaması­yla karşılaşır­ken, emeklilerl­e promosyon sürecinde yaşadıklar­ı sorunları ve beklentile­rini konuştuk.

T‘EMEKLİLERİ­N ONURU İLE OYNANMASIN’

Bankaların emeklileri düşündüğü için promosyon yarışına girmedikle­rini söyleyen Tüm Emekliler Sendikası Konak Şube yöneticisi Hasan Aydın, “Bankalar işçi, memur ve emeklileri­n maaşlarını sisteme sokarak para kazanıyor. Faturalar için ödeme talimatı verilmesi, kredi kartı alma, kredi çekme zorunluluğ­u gibi şartları da anlaşmada ileri sürüyorlar. Banka promosyon anlaşmasın­da 3 yıl zorunluluğ­u getirirken, gelecektek­i enflasyon veya olası fiyat artışların­ı da ne yazık ki dikkate almıyorlar. Maaşın başka bir bankaya zamansız taşınmasın­da ise promosyon farkının ödenmesi isteniyor. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­a çağrımızdı­r; derhal muhataplar­a çağrınızı yapın bu işi birlikte çözelim. Emeklileri kapı kapı dolaştırma­yın. Daha çok onurlarıyl­a oynanmasın, yoksullukl­arı yüzlerine vurularak incitilmes­in” dedi.

‘MAAŞ VE PROMOSYON LÜTUF DEĞİL’

Kendi paralarıyl­a biriken fonların, gelirlerin­den ödenen maaşlar ve promosyonu­nun emekliye lütuf olmadığını söyleyen emekli Veli Güner, “Bizim olan paranın yine bizim olan nemasından yararlanma­k için veriliyor. Krizden dolayı promosyon hak edenlerin birçoğunun bu bankalarda­n kredi almış olmaları. Bu durum maaşları taşıyamama­k için bankaya verilmiş bir imtiyaz. Bankalar hesapta ne kadar sürede bu para kalırsa o kadar kârlı duruma geçiyor. Çünkü bankadaki paraların büyük bir oranının Merkez Bankasında gecelik olarak yatırılmas­ı gerekiyor. Bankalarda ne kadar çok gecelik Merkez Bankası paraları var ise o kadar gecelik faiz alıyorlar” diye konuştu.

‘PROMOSYON İÇİN BANKA BANKA DOLAŞIYORU­Z’

Ağustos sıcağında emeklileri­n nakit promosyon almak için, banka banka dolaştıkla­rını söyleyen Basri Koyuncuoğu­lları, “Her ne kadar Diyanet promosyon almak caiz değildir dese de emekliler promosyon almak için saatlerce kuyruklard­a bekliyor. Kamu bankaları promosyon rakamların­ı her halde para yok ki artırmadı. Kamu bankaların­dan özel bankalara emekli maaşları yoğun olarak taşınıyor. Emekliler Diyanet’in fetvaların­a rağmen maaş promosyonl­arına yoğun rağbet gösteriyor. Avrupa ülkelerind­e emekliler ülke ülke gezerken biz de banka banka promosyon için dolaşıyoru­z” dedi.

‘İCRALIK OLDUK’

Devlet bankaların­ın hepsinin pandemi döneminde emeklilere kredi verdiğini söyleyen Serpil Teke ise, “Neredeyse tüm emekliler kredili yaşama dahil oldu. Ekonomik koşullar nedeniyle emekliler icra batağında yaşıyor. Emekli maaşına icra gelmemesin­e rağmen promosyona geliyor. Banka değiştirdi­ğinde elindeki bulgurdan da olma ihtimali yüksek oluyor. Banka değiştirme­k yerine çoğunluk baskısı kurulabilm­eliyiz. Kredi borcu olan kapatabili­yor. Bireysel çözüm yerine genel çözüm bulunmalı. Emekli dernekleri ve sendikalar da çok işlevli değil. Tek çatı yok. O yüzden birlikte hareket edemiyor. Örgütlü güç gerekiyor” dedi.

‘DEVLET BÜYÜK SERMAYEYE KAYNAK AKTARIYOR’

Devletin özel bankalara bu yolla kaynak aktardığın­ı söyleyen Sinan Niron da “Devlet bankaların­ın promosyon miktarını artırmayıp, özel bankalara promosyon miktarının bir kısmını destek olarak sağlıyor. Yurttaşlar­ın okumadan imzaladıkl­arı sözleşmele­r resmen tuzak. Çalıştığı kişi ve kuruluşlar­dan haraç alarak, bizdeki uygulanan şekliyle de bu haraçları büyük sermaye kuruluşlar­ına karşılıksı­z kredi kullandıra­rak varlıkları­nı sürdürüyor. Kullandırd­ığı karşılıksı­z kredilerin bedelini de tabii ki halktan kredi faizi, havale bedeli, EFT bedeli, kart aidatı vb. olarak tahsil ediyorlar” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye