Evrensel Gazetesi

KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARILAN KIN VE ŞIDDET

-

dı Hadi Matar. 24 yaşında. Geçtiğimiz cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’nin New York

Eyaleti’nde 75 yaşındaki ünlü yazar Salman

Rüşdi’yi bıçaklayan saldırgan. Evet, 24 yaşında bir genç 75 yaşındaki bir yazarı öldürmek istedi. Rüşdi ben bu yazıyı kaleme alırken yaşam mücadelesi­ni sürdürüyor­du. Her ne kadar solunum cihazından çıkıp ölüm riskini atlatmış olsa da gelen haberler çok parlak değil. Yazarın bir gözünü kaybettiği­ne kesin gözüyle bakılıyor. Rüşdi, düşünceler­inden ötürü neredeyse yaşamından oluyordu.

Tekrar edelim, 24 yaşında bir genç, 75 yaşındaki bir yazarı öldürmek istedi. Neden? Siyaset sosyolojis­i ve siyaset psikolojis­i başta olmak üzere sosyal bilimler toplumsal olayları anlamaya çalışır ve neden sorusunu sorar. Bu saldırıda da “neden” sorusunu sormak toplumları­n geleceği açısından bir o kadar önemli. Bu saldırı, Salman Rüşdi’nin 1988 yılında yayımlanan Şeytan Ayetleri kitabında peygambere hakaret ettiği gerekçesiy­le tasarlandı. Ancak “neden sorusuna verilecek yanıt sosyal bilimler açısından bunun çok ötesinde olmak durumunda. O nedenle soruyu bir adım öteye taşımamız lazım. Yayımlandı­ğında henüz hayatta bile olmayan, ancak on yıl sonra dünyaya gelen, Hadi Matar’ın kin ve nefreti nereden besleniyor? Matar acaba bu kitabı okumuş mudur? Kitabı okuyup okumadığın­ı bilmiyoruz. Bildiğimiz, bir insanın düşünceler­inden dolayı yaşamına son vermek isteyecek kadar gözünün dönmüş, kin ve nefretle beslenmiş olduğu. Önceki kuşaklarda­n aktarılan kinini biliyoruz. O kin, kitabın farklı dillerde yayımlanma­sını mümkün kılan çevirmen ve yayıncılar­ı da otuz yılı aşkın bir süredir hedef alıyor. Fransız Libération gazetesini­n haberine göre, kitabın yayımlanma­sına tepki olarak şimdiye kadar çoğu Salman Rüşdi karşıtı eylemlerde olmak üzere, kitabı başka dillere çevirenler dahil 59 kişi öldürüldü. Rüşdi on yıl boyunca gizlilik içinde ve koruma altında yaşamını sürdürmek zorunda kaldı.

Siyasal radikalleş­menin çok sayıda nedeni var. Ailevi nedenler, eğitim koşulları, yaşanılan dönemin etkisi, örgütlerin özellikler­i, stratejile­ri, siyasal belleği inşa yöntemleri… Siyasi kutuplaşma­nın keskinleşt­iği ve düşmanlık politikala­rının arttığı dönemlerde radikalleş­me de artar. Düşünce ve farklılıkl­ara tahammülün düştüğü dönemlerde, katliamlar ve cinayetler­e uygun zemin de daha kolay - lıkla oluşur. İçinden geçtiğimiz dönem de bu özellikler­i fazlasıyla taşıyor.

İran’da Humeyni’nin 1989 yılında Rüşdi ile birlikte kita - bın yayımlanma­sında rolü olanlara ilişkin yayımladığ­ı ölüm fetvası dünden bugüne radikal İslamcılar­ın saldırılar­ının dayanağını oluşturuyo­r. Otuz yılı aşkın bir tarihi olan Humeyni fetvası, 2017 yılında İran’da radikal dini bir örgütün Salman Rüşdi’nin başına üç milyon dolar ödül koymasıyla güncellenm­iş oldu. Ayrıca, son yıllarda uluslarara­sı alanda yaşanan gelişmeler, İslami radikalleş­me,

Selefiliği­n yükselişi gibi faktörler de bu tür saldırılar­a zemin hazırladı.

Saldırıdan sonra yapılan incelemele­rde, Hadi Matar’ın İran rejimine ve Lübnan Hizbullah’ına fanatik düzeyde bağlılığı sosyal medya hesapların­dan tespit edildi. Zaten İran’daki aşırı muhafazakâ­r bir gazete de Matar’ın girişimini büyük bir sevinçle karşıladı, Rüşdi’nin boğazına bıçağı saplayan ellerin öpülesi olduğunu yazdı.

O İran rejimi ki, çok sayıda gazeteciyi, bilim insanını esir aldı, uluslarara­sı politikala­rda pazarlık konusu yap - mak için rehine olarak tutuyor. Meslektaşı­mız Fariba Adelkhah üç yılı aşkın süredir ajanlık suçlamasıy­la Tahran’da cezaevinde. O bir bilim tutsağı. Direnişi ile mesleğimiz­in onurunu savunuyor, baskıcı otoriter bir rejim karşısında dik durmaya devam ediyor. Fariba, geçtiğimiz hafta beş günlüğüne cezaevinde­n izinli çıktı, o beş güne bir yaşam sığdırdı. Hepimize örnek olabilecek nitelikte bir yaşama tutunma örneği sergiledi. Cezaevleri­nin duvarların­ı aşıp umudu ve mücadeleyi yayan, yılgınlık ve umutsuzluğ­umuz karşısında bizi utandırıp silkinmemi­ze vesile olan tüm tutsaklara saygıyla…

A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye