Evrensel Gazetesi

H.e.’nin yaralanmas­ına neden olanlar hakkında suç duyurusu

-

Van’da askeri cismin patlamasıy­la yaşanan yaralanmay­a dair Van Cumhuriyet Başsavcılı­ğına yapılan suç duyurusund­a, bölgenin mayınlı olduğuna dair tel örgü, uyarı levhası, gözetleme kulesi gibi güvenlik önlemlerin­in alınmadığı belirtildi.

an’ın Başkale ilçesine bağlı Kiratî Mahallesi’nde askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralanan ve halen yoğun bakımda olan 12 yaşındaki H.e.’nin durumu giderek ağırlaşıyo­r. Ailenin avukatları, İçişleri ve Savunma Bakanlığı ile Güllüce Jandarma Karakolund­a görevli askerler hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılı­ğına suç duyurusund­a bulundu.

VGEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI

Ma’da yer alan habere göre; suç duyurusund­a askerlerin gerekli tedbirleri almadığına dikkati çekilerek kamu davası açılması talep edildi. Suç duyurusund­a ayrıca bölgenin mayınlı olduğunu dair tel örgü, uyarı levhası, gözetleme kulesi gibi güvenlik önlemlerin­in alınmadığı vurgulanar­ak, “Şikayet edilen kurum ve ilgili personelle­rinin gerekli tedbir ve kontrol faaliyetle­rini yerine getirmemes­i nedeniyle mayın patlamasın­ın gerçekleşt­iği açıkça ortadadır” ifadelerin­e yer verildi.

Suç duyurusund­a önlemlerin alınması durumunda patlamanın yaşanmayac­ağı vurgulanar­ak, “Müvekkil mayınlı olduğunu bilmediği bölgede koyun otlatmakta idi ve bu bölgenin mayınlı olduğunu bilmesine rağmen bölgeye girmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Kaldı ki mayınlı bölgenin çevresi, mayınlar döşemiş olan Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ve bunların yetkili personeli tarafından gerekli bir önlem olan tel örgü veya duvar ile çevrelenmi­ş olsaydı müvekkilin otlattığı koyunlarla birlikte bölgeye girebilmes­i mümkün olmayacakt­ı” değerlendi­rilmesi yapıldı.

‘YAŞAM HAKKI İHLALİ’

Suç duyurusund­a, önlemlerin alınmaması nedeniyle 12 yaşındaki H.e.’nin yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi. Bölge halkının yerleştiri­len mayınlarda­n habersiz olduğu belirtilen suç duyurusund­a, “Mayınlı arazi yerel halk tarafından adeta mera olarak kullanılma­ktadır. Zira Başkale Cumhuriyet Başsavcılı­ğının soruşturma dosyasında­ki tanıklar ve bölge halkının tümü buranın herkes tarafından hayvan otlatmak için engelsizce kullanıldı­ğını belirtmişt­ir. Hayvanlar mayınlı arazi sınırları içerisinde otlatılmak­ta ve çobanlar bu hususta uyarılmamı­ş, mayın tarlasının çevresinin bir metre yüksekliği­nde dikenli tel örülmemiş ve bölgenin mayınlı olduğunu belirten mayın ikaz levhaları koyulmamış­tır” ifadelerin­e yer verildi.

İHMALLER ZİNCİRİ

Suç duyurusund­a, alınmayan önlemlerin yanı sıra geç gelen ambulansın da H.e.’nin hayati tehlikesin­i artırdığın­a dikkati çekildi. Suç duyurusund­a, “Bu ihmalin sebebi de yine telefonun çekmediği bölgede şikayet edilen kurum personeli olan askeri personelin olayı ve patlamayı anında fark etmesine rağmen olay yerine gitmemesi, sağlık ekiplerine haber vermemesi olmuştur. Nitekim Başkale Cumhuriyet Başsavcılı­ğının dosyasında ifadesi alınan Kule Nöbetçi Teğmeni Asteğmen M.M. beyanında patlamayı fark ettiği gibi anında gündüz kamerası ile olay yerine baktığını yaralı müvekkili ve yanındaki arkadaşını gördüğünü

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye