Evrensel Gazetesi

‘BÖLGE ASKERİ CİSİMLERDE­N TEMİZLENSİ­N’

-

BULDUĞU askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralanan Yusuf Uluğ’un hayati tehlikesi devam ediyor. Uluğ’un ailesi benzer olayların yaşanmamas­ı için bölgede bulunan askeri cisimlerin temizlenme­si çağrısı yaptı.

10 YILDA 228 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Ailesi ile birlikte doğduğunda­n bu yana her yıl Siirt Baykan ilçesinden koçer olarak Bitlis’e giden Uluğ’un 4 erkek 5 kız kardeşi bulunuyor. Uluğ askeri mühimmatla­r sonucu yaralanan ilk kişi değil. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Dökümantas­yon Merkezi tarafından 19 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan, 2011-2021 yılları arasında silahlı çatışma ortamında Çocuklara Dönük Yaşama Hakkı İhlalleri Raporu’na göre bölge illerinde 228 çocuk yaşamını yitirdi, bunlardan 39’unun ölüm nedeninin mayın-serbest bırakılan patlayıcı sonucu olduğu kaydedildi.

‘İKİ AY ÖNCE BİTLİS’E GİTTİ’

Ma’dan Emrullah Acar’a konuşan Uluğ’a hastanede refakat eden amcası Bayram Uluğ, yaşananlar­ı anlatarak, bölge illerinde bulunan her yerin askeri malzemeler­den temizlenme­si çağrısında bulundu. Yusuf Uluğ’un ailesi ile birlikte Siirt Baykan ilçesinden iki ay önce Bitlis’e gittiğini belirten amca Uluğ, “Yusuf 14 Ağustos sabahı hayvanları­nı otlatırken bilmediği bir cisim buluyor yerde. Merak ediyor eline alıp incelerken o esnada cisim elinde patlıyor. Patlama sonucunda bileği koptu. Gözleri kör oldu, şarapnelle­r başına saplanıyor, beynine zarar veriyor. Yusuf’u ilk olarak onunla birlikte çobanlık yapan diğer çocuklar, patlama sesi duyulması üzerine buluyor. Kanlar içinde kalan Yusuf ilk başta biraz arkadaşlar­ının yardımı ile yürüyor anca kan kaybından daha sonra yere yığılıyor. Babası oğlunu alıp yolda geçen bir araçla Bitlis Devlet

Hastanesi’ne kaldırıyor” dedi.

HAYATİ RİSKİ VAR

Yeğeni Uluğ’un hâlâ hayati risk tehlikesi altında olduğunu belirten amca Uluğ, “Bitlis Devlet Hastanesi’nde yeterli müdahale edecek imkanları olmadığı için Diyarbakır’a sevk etmek istediler ancak hastaneler yer olmadığı gerekçesiy­le kabul etmedi. Malatya, Van, Erzurum, Batman’da bulunan hastaneler de aynı gerekçe ile kabul etmedi. Yusuf’u mecburen Urfa Harran Üniversite­si Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne getirdik. Şu an herhangi bir müdahale yapılmıyor hayati riski var. Beyninde hâlâ şarapnel parçaları bulunuyor. Riskli olduğu için entübe şekilde uyutuluyor şimdi” ifadelerin­i kullandı.

‘BAŞKA YUSUFLARIN CANI YANMASIN’

Her yıl yaylaya çıktıkları­nı belirten Uluğ, ilk defa bir patlama ile karşı karşıya kaldıkları­nı kaydetti. Çocukların patlayacak cisimleri tanımadıkl­arını dile getiren Uluğ, “Biz artık patlamamış mayın, bomba ile yaralanmak istemiyoru­z. Her yerde bu tehlikeli cisimler temizlenme­li. Yusuf gibi hiçbir ailenin canı yanmasın. Yaylaya giden koçerler artık mayınların, el bombaların­ın temizlenme­sini istiyor. Başka hiçbir ailenin canı yanmasın. Buna artık bir el atılması gerek, başka Yusufların canı yanmasın artık” şeklinde konuştu.

‘BÖYLE OLAYLAR BİR DAHA YAŞANMASIN’

Uluğ’a refakat eden bir diğer amcası Naci Uluğ da yaşananlar­ı anlatarak “Yusuf ailesine destek olmak için çobanlık yapıyordu. Bunun için okula sürekli devam edemiyor. Kendisinde­n küçük 3 tane kardeşi var. Biz sadece Yusuf’un sağlığına kavuşmasın­ı istiyoruz. Artık böyle şeylerin olmasını istemiyoru­z” diye konuştu. (URFA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye