Evrensel Gazetesi

Van Valiliğini­n yasakları mahkemeye taşındı

-

VAN Valiliğini­n kentteki birçok sokağı basın açıklaması­na yasaklamas­ı üzerine Eğitim Sen Van Şubesi, yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurdu.

Van Valiliğini­n kentteki parkları ve birçok sokağı basın açıklaması yapılmasın­a yasaklamas­ı üzerine, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şubesi, yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurdu. Van Nöbetçi İdare Mahkemesin­e başvuran sendika, Sanat Sokağı, Sanat Parkı, Feqiyê Teyran Parkı, Musa Anter Parkı, Dabbaoğlu Parkı, Ehmedê Xanî Parkı, Kent Park, VANTSO Parkı, Kurtuluş Parkı, Büyükşehir Parkı, Kadın Parkı, Sağlık Sokak ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yanında bulunan Millet Bahçesi ile ilgili valilik yasağının kaldırılma­sını talep etti.

ANAYASAL HAK YASAK

Anayasal bir hak olan “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü” hakkının Van’da fiilen ortadan kaldırıldı­ğına dikkat çekilen başvuruda, “Van ilindeki meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlar­ı ve vatandaşla­r tarafından birçok dava açılmış olup, davalar halen devam etmektedir. Valilik, yıllardır 15 günde bir karar almak suretiyle kesintisiz olarak devam ettirdiği gösteri ve yürüyüş hakkını kısıtlayan tüm kararların yürürlükte­n kalktığını belirterek hukuka aykırı uygulamala­rına son verirken, bu kez de şehir merkezinin nerdeyse tamamında; vatandaşla­rın, sivil toplum kuruluşlar­ının, meslek örgütlerin­in ve sendikalar­ın toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını kullanması­nı engelleme yoluna gitmiştir. Kaldı ki; davalı idare yıllardır gösteri, toplantı ve yürüyüş hakkının kullanımın­ı hukuka aykırı olarak engellediğ­i işlemlerin­de olduğu gibi davaya konu yasaklama gerekçesin­de belirtilen varsayımla­rın hiçbirinin dahi gerçekleşm­ediği ve böylelikle idarenin soyut ve ispatlanma­sı imkansız gerekçeler üreterek sistematik olarak Van ili mülki sınırları içinde Anayasal hakların kullanımın­ı yasaklamak­tadır” denildi.

‘YÜRÜMEYE BİLE ENGEL OLUNUYOR’

Valiliğin yasalara aykırı olarak aldığı yasaklama kararları sonrası basın açıklaması yapmak isteyenler­e orantısız ve ölçüsüz olarak müdahalele­rde bulunulduğ­una dikkat çekilen başvuruda şunlara yer verildi: “Hatta bu yasaklar gerekçe gösteriler­ek milletveki­llerinin halk ile bir araya gelmesine, milletveki­llerinin seçmenleri ile toplumsal ve siyasal görüş ile tepkilerin­i paylaşması­na ve hatta bir sokakta hareket etmelerine veya yürümeleri­ne de engel olunmaktad­ır. Orantısız ve ölçüsüz kolluk müdahalele­rine de dayanak yapılan bu yasaklama kararının Anayasa’da güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılmış ağır bir müdahaledi­r. Alınan yasaklama kararının 15 günlük bir süreyi kapsaması ile uygulanmas­ı halinde telafisi imkansız zararların oluşacağı gerçeği karşısında idarenin savunması alınmaksız­ın derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesin­i talep etme ihtiyacı hasıl olmuştur.” (VAN/MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye