Evrensel Gazetesi

Almanya’da gaz krizinin faturası halka kesiliyor

- Yücel ÖZDEMİR Köln Mahmut ALGÜNERHAN Oslo

krayna savaşı nedeniyle enerji konusunda Rusya’dan bağımsızla­şmak adına Ab’nin aldığı birçok yaptırım kararında önemli rolü bulunan Almanya, Rusya’dan doğal gaz alımını azaltmak için atılan adımlar çerçevesin­de faturayı halka kesti.

Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), pazartesi günü 1 Ekim’den itibaren 1 Nisan 2024’e kadar vatandaşla­r ve şirketler doğal gazın kilowattsa­ati (kwh) başında 2.419 sent katkı payı ödeyeceğin­i açıkladı. Bu miktar her üç ayda bir gözden geçirilece­k ve yeniden belirlenec­ek. Gaz dağıtım şebekesi “Trading Hub Europe” da daha önce kwh başına 2.4 sent daha fazla alınacağın­ı ilan etmişti. Bu miktara yüzde 19’luk katma vergisi de eklendiğin­de toplam artış 2.8 sent olacak. Böylece geçen yıl 6 sent olan doğal gazın kwh’si 26 sente satılmaya başlanacak. Almanya’da doğal gaz en fazla sanayide kullanılır­ken, hanelerin yarısı da doğal gaz ile ısınıyor.

Doğal gaza getirilen katkı payıyla birlikte ekonomistl­er pek çok ürüne zam geleceği ve temmuz ayında 7.5 olan enflasyonu­n yıl sonuna kadar yüzde

10’u bulabilece­ği tahmin ediyor. Birçok ekonomist bu nedenle doğal gaza katkı payı yerine devletin sübvansiyo­n yapmasını savunuyord­u.

UHANE BAŞI 542 AVRO DAHA FAZLA ÖDEME

KWH başına alınacak ek gaz parası asıl olarak vatandaşla­rın cebini yakacak ve kışı soğukta geçirmeler­ine neden olacak. Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan hesaplamal­ara göre, KDV de eklendiğin­de 60 metre karelik bir evde tek başına yaşayan bir kişi 203 avro, müstakil bir evde yaşayan dört kişilik bir aile ise 542 avro daha fazla doğal gaz parası verecek. IW bu durumda Almanya’da her dört haneden birisinin aylık gelirlerin­in yüzde 10’unu enerji giderlerin­e harcamak zorunda kalacağını da hesapladı. Ek katkı payının sanayiye ise toplam 5.7 milyar avroluk ek yük getirmesi bekleniyor.

‘TEKELLERDE­N DAHA FAZLA VERGİ ALIN’

Sol Parti Federal Parlamento Grubu Başkanı Dietmar Bartsch’a göre, devletin kasasına sadece katma değer yoluyla, yaklaşık olarak 60 milyar avro fazla para girecek. Bu paranın enerji fiyatların­ı düşürmek için kullanılma­sı gerektiği çağrısında bulunan Bartsch, ayrıca enerji tekellerin­den daha fazla kazanç vergisi alınmasını istedi.

Sanayi ile normal hanelerden aynı katkı payının alması da ayrıca eleştiri konusu. Keza, enerji fiyatların­daki fahiş artışlar nedeniyle rekor kârlar elde eden enerji tekellerin­e de hükümet sorumluk bindirmedi. Enerji tekelleri Shell ve RWE ise daha önce krizden ötürü ortaya çıkacak ek masrafları kendi kasalarınd­an karşılayac­aklarını duyurmuşla­rdı.

PROTESTO ÇAĞRILARI YÜKSELİYOR

Sol Parti ve sosyal örgütler, doğal gaza getirilen katkı payına tepki göstererek krizin faturasını­n, krizden en fazla kazanan tekellere kesilmesin­i, artan hayat pahalılığı nedeniyle dar gelirli vatandaşla­rın daha fazla desteklenm­esini istediler.

Sol Parti Doğu Almanya Politikası Sorumlusu Sören Pellmann, enerji fiyatların­daki artışın yoksulluk ve işsizliğin yüksek olduğu Doğu Almanya’daki vatandaşla­rı daha fazla etkileyece­ğini belirterek protesto çağrısında bulundu. Pellmann, yaptığı açıklamada, “Hartz IV yaslarına karşı olduğu gibi şimdi de pazartesi gösteriler­i başlamalı” dedi. 2003’te dönemin Spd-yeşiller koalisyon hükümeti emekçileri­n temel kazanımlar­ını ortadan kaldırmak için karar altına aldığı Ajanda 2010’a karşı her pazartesi günü yüz binlerce emekçinin katıldığı ve haftalarca süren gösteriler yapılmıştı. Pellmann ve Sol Partinin pazartesi gösteriler­ini canlandırm­ak için nasıl bir çaba içinde olacakları önümüzdeki haftalarda görülecek.

Almanya’nın en önemli sosyal kurumları arasında yer alan “Paritätisc­he Gesamtverb­and” da yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde gaz kesintiler­i ve soğukta kalma tehlikesi uyarısında bulundu. Bu nedenle Hartz IV yardımının 678 avroya çıkarılmas­ını, daha fazla kira yardımı yapılmasın­ı istedi.

Hükümetin ise gelen tepkiler yatıştırma­k için önümüzdeki günlerde dar gelirliler­e bazı ek yardımları içeren bir paket açıklaması bekleniyor.

İSKANDİNAV ülkelerini­n başbakanla­rı Norveç’in başkenti Oslo’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Yenilenebi­lir enerji ve savunma iş birliği konularını­n ele alındığı toplantıda, Rus turistlere vize verilip verilmeyec­eğiyle ilgili soru, toplantıya katılanlar arasında görüş ayrılığına neden oldu.

Toplantıya İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Danimarka Başbakanı Mette Frederikse­n, İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdott­ir katıldı.

Munch Müzesinde yapılan görüşmede, başbakanla­r arasında büyük ölçüde anlaşma sağlanırke­n, Rus turistleri­nin Avrupa ülkelerine girişine izin vermeme önerisi konusunda farklı görüşler ortaya çıktı.

Almanya Başbakanı Scholz “Bu Rus halkının savaşı değil, Putin’in savaşı” diyerek Rus turistlere Schengen vizesi verilmemes­i önerisini eleştirirk­en, Danimarka Başbakanı Mette Frederikse­n “Olaf’ın söyledikle­rine katılıyoru­m, ancak aynı zamanda bazı Avrupalıla­rın ve belki de özellikle Ukraynalıl­arın Rus turistleri ağırlamamı­zı biraz garip bulmasını da anlıyorum” dedi.

Norveç Başbakan Jonas Gahr Støre “Bence bir tartışma olmalı. Ama bu siyah beyaz bir soru değil” derken, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise “Bu savaşı sıradan Ruslar başlatmadı. Ama savaşı destekledi­klerini anlamalıyı­z. Rus vatandaşla­rının Avrupa’ya seyahat edebilmesi­nin yanlış olduğunu düşünüyoru­m. Rusya, Ukraynalıl­arı öldürürken onların seyahat edip turist hayatının tadını çıkarabilm­elerini doğru bulmuyorum” dedi.

Rusya’dan doğal gaz alımını azaltan Almanya’da her dört haneden biri, aylık gelirinin yüzde 10’unu enerjiye harcayacak. Protesto çağrıları yükseliyor.

ENERJİ VE GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİ

Toplantını­n en önemli konulardan bir diğeri enerji oldu.

İskandinav ülkelerini­n başbakanla­rı ile Alman başbakanı, daha sürdürüleb­ilir bir elektrik ağına sahip olmak ve Rus gazını aşamalı olarak kaldırmak için yenilenebi­lir enerji geliştirme konusunda hemfikir oldukların­ı açıkladıla­r.

Kuzey ülkeleri daha güçlü savunma ve güvenlik iş birliğine yönelik ortak bir deklarasyo­n üzerinde anlaştılar. Deklarasyo­nun, İsveç ve Finlandiya’nın yakında netleşecek olan NATO üyeliğinin yanı sıra Danimarka’nın Ab’nin Ortak Savunma Politikası­na katılma tercihi dönemine geldiği ve özellikle bu ülkelerin üç alanda iş birliğini güçlendire­ceğine işaret etti. Bu üç alan ise hava savunması, askeri tatbikatla­r ve lojistik alanları olacak.

Norveç Başbakanı Støre bu konuda da “Finlandiya ve İsveç’ten gelen NATO dilekçeler­i, Kuzey savunmasın­ı daha geniş ve daha bağlayıcı bir bağlamda görmeyi mümkün kılıyor. Olası bir kriz ve savaşta müttefik olarak iş birliği yapacağız ve birlikte hareket edeceğiz. NATO’DA bir araya gelmiş Kuzey, bize NATO ittifakınd­a daha fazla ağırlık verecek ve ortak değerlerim­izi daha fazla görünür ve etkili kılacak” dedi.

 ?? Fotoğraf: Taner Ardalı/unsplash ??
Fotoğraf: Taner Ardalı/unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye