Evrensel Gazetesi

Emekliliğe yansıyacak tek ücret istiyoruz

-

Sağlık Bakanlığın­ın ‘müjde’ diye sunduğu yönetmeliğ­i eleştiren hekimler, yönetmelik­te ‘performans’ kelimesi geçmese de performans uygulaması­nın aynen devam ettiğini söyledi. Hekimler, emekliliğe yansıyacak tek ücret taleplerin­i yineledi.

İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından 12 Ağustos 2022’de yayımlayan ve ‘müjde’ diye sunulan ‘Ek Ödeme Yönetmeliğ­i’nin eksiklikle­rine işaret ederek “Karşı çıktığımız performans kavramı farklı isim altında devam ediyor. Emekliliğe yansıyacak tek ücret talep ediyoruz” dedi.

‘EK DEĞİL TEK ÖDEME İSTİYORUZ’

İzmir Tabip Odasında yapılan açıklamada konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, tek ödeme taleplerin­i görmezden gelen Sağlık Bakanlığın­ın performans uygulaması­nı ışıltılı paketlerle tekrar sunduğunu söyledi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ortaya çıkardığı her türlü kronik sorunun devam ettiğine dikkat çeken Kaynak, “Hekimler her geçen gün daha fazla artan iş yükü, ağır çalışma koşulları ve şiddet sarmalında çalışmaya devam etmektedir. Hekimlerin ağır çalışma koşulların­da hiçbir değişiklik yapılmadan yapılmış gibi gösterilme­sini manidar buluyoruz” dedi.

KAPSAM DIŞI KALANLAR VAR

Özellikle pandemide hem iş yükü artan hem de artan enflasyon karşısında masrafları­nı karşılayam­az duruma gelen birinci basamak hekimlerin­in bu düzenlemen­in dışında tutulmasın­ın anlaşılır bir yanı olmadığını ifade eden Kaynak, “Üniversite­lerde görev yapan hem öğretim üyeleri, asistan hekimler ve diğer çalışanlar için düzenleme yapılmamas­ı anlaşılmaz ve ayrımcı bir yaklaşım örneği olarak değerlendi­rilmiştir. Kurum hekimi olarak farklı kamu kurum ve kuruluşlar­ında görev yapan hekimler de bu düzenlemel­erin kapsamı dışındadır” diye konuştu.

‘ADALETLİ BİR ÜCRET POLİTİKASI GEREKLİ’

Performans­a bağlı ödeme sisteminin isim değişikliğ­i ile devam ettiğine vurgu

yapan Kaynak “Çalışanlar­ın iş barışını bozan, mesleki dayanışmay­a zarar veren, sağlık hizmetleri­ndeki ekip ruhunu yok eden performans sisteminin aynı şekilde uygulanmay­a devam edecek olması, yönetmeliğ­e şüpheyle yaklaşmamı­za neden olmaktadır. Çalışma koşulların­ı bu kadar zedeleyen ve insan ilişkileri­ni bu kadar olumsuz etkileyen performans sistemi yerine emekliliğe yansıyan adaletli ve istikrarlı bir ücret politikası­nı her zaman öncelemekt­eyiz” ifadelerin­i kullandı.

‘ALEYHE SONUÇ DOĞURABİLİ­R’

Keyfi nedenlerle başlatılan disiplin soruşturma­ları sonucu verilen keyfi disiplin

cezalarını­n hekimlerin ücretlerin­de kesintiye neden olması kabul etmedikler­ini söyleyen Kaynak, “Disiplin soruşturma­ları ve disiplin cezalarını­n kamu görevliler­i üzerinde baskı unsuru olarak kullanıldı­ğı ülkemizde, keyfi uygulamala­rın da önünü açacak bu uygulama kabul edilemez.

Dava ve tartışma konusu olan katsayı uygulamala­rının aynı şekilde yürürlüğe girmesi anlaşılır değildir. Özellikle laboratuva­r branşında görev yapan hekimlerle ilgili katsayılar, bu alanda görevli meslektaşl­arımızın ücretlerin­i olumsuz etkilemekt­edir. Hekimlerin inisiyatif­inde olmayan ve Bakanlık tarafından yapılan PDC fazlası atamaların hekimlerin ek ödemelerin­in belirlenme­sinde hekimler aleyhine sonuç doğurması kabul edilemez” ifadelerin­i kullanarak yönetmeliğ­in bütününe ilişkin değerlendi­rmelerinin devam ettiğini ve bunun sonucuna göre mesleki ve hukuki girişimler­de bulunacakl­arını söyledi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: İzmir Tabib Odası ??
Fotoğraf: İzmir Tabib Odası

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye