Evrensel Gazetesi

Tutuklu yakınları İHD’YE başvurdu

-

GEÇEN haftaki eylemlerin­de polis müdahalesi­nde yaralanan tutuklu yakınları, İHD’YE başvuruda bulundu.

İstanbul’da Adalet Nöbeti’ni sürdüren tutuklu yakınları, 13 Ağustos’ta Halkların Demokratik Partisinin (HDP) Bahçelievl­er ilçe binası önünde düzenledik­leri eylemde maruz kaldıkları polis şiddeti ve baskılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Açıklamada “Annelerin adalet talebi hepimizin talebidir” pankartı açıldı.

‘HER EYLEMDE ŞİDDET’

Açıklamada ilk olarak konuşan tutuklu yakını Cemile Karakaş, cezaevleri­nde yaşanan baskılara, tecrit politikala­rına karşı her hafta adalet talebi için eylemler düzenledik­lerini ifade etti. Düzenledik­leri tüm eylemlerde polis şiddetine maruz kaldıkları­nı ifade eden Karakaş, gerçekleşt­irdikleri eylemde şiddetin işkence boyutuna ulaştığını belirtti.

‘YAŞANANLAR İŞKENCEYDİ’

Karakaş, şunları aktardı: “Eylem yerine varır varmaz polisler etrafımızı sararak ablukaya aldı. Bize ters kelepçe takıp boynumuza bastılar. Polis benim boynuma basarak ‘Ben devletim seni kurtaramaz’ dedi. Bana ilk başta 20’ye yakın kelepçe taktı. En son beni gözaltı aracına götürdükle­rinde elimde 9 tane kelepçe kaldı. Araçta işkence yapmaya devam ettiler. O gün yaşadıklar­ımız bir işkenceydi. Doktora götürdükle­rinde doktor bana ‘Neyin var?’ diye sordu. Ben de ona ‘Ellerimin halini görmüyor musun?’ diye sordum. Yaşadıklar­ımız tamamen işkenceydi. Bizim tek talebimiz adaletti.”

ÖHD: GÖZALTINDA ŞİDDET DEVAM ETTİ

Daha sonra söz alan ÖHD yöneticisi Necla Mizgin Argış ise tutuklu yakınların­ın gözaltı sürecinde yaşadıklar­ına dair tespitleri kamuoyuna açıkladı. Tutuklu yakınların­ın her hafta düzenlediğ­i eylemde iktidarın yurttaşlar­ın demokratik haklarını kullanması­nı engellediğ­ini ifade eden Argış, şunları aktardı: “Gerçekleşt­irilmek istenen son eyleme yine yüzlerce polis saldırmış 2‘si çocuk 27 kişiyi işkence ile gözaltına almıştır. Fütursuzca gerçekleşt­irilen saldırıda araç içerisinde annelerin kafalarına darbeler vurulmuş, bir annenin eline birden çok kelepçe takılmış, eylemciler­den birinin saldırı sırasında omzu yerinden çıkmış çocuklar dahil eylemciler­in tümü 5-6 saat ters kelepçeyle bekletilmi­ş ve Bahçelievl­er Çocuk Şubede çocuklarda­n birine bir kadın polis tarafından çıplak arama yapılmıştı­r.”

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Argış, “Adalet Nöbeti’ni yürüten anneler ve tutsak yakınları; cezaevleri­nden tabutların çıkmaması için hasta tutsakları­n infazının durdurulma­sını, sağlık haklarına erişimin sağlanması­nı ve cezaevleri­ndeki işkence ve kötü muameleler­in bitmesini talep etmektedir. Tutsak yakınların demokratik taleplerin­in yanında olduğumuzu belirterek her hafta gerçekleşe­n eyleme dönük saldırılar­ın son bulmasını ve basta adalet bakanlığı olmak üzere iktidarı ulusal ve uluslarara­sı kurumların­ı hukuka uygun davranmaya ve sürecin takipçisi olmaya davet ediyoruz” diye belirtti.

Açıklama sonrası tutuklu yakınları, maruz kaldıkları hak ihlallerin­e ilişkin İHD’YE başvuruda bulundu. (İstanbul/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye