Evrensel Gazetesi

Kapanacak hastaneler­deki işçiler uzak yerlere görevlendi­rildi

- Kübra KIRIMLI Ankara

ANKARA’DA Etlik Şehir Hastanesin­in açılmasını­n ardından kapanacak olan hastaneler­deki işçiler uzak ilçelerdek­i hastaneler­de görevlendi­rildi. İşçiler, ulaşım saatleri ve artan kiralar nedeniyle zor duruma düştü.

Yakında açılacağı duyurulan Ankara Etlik Şehir Hastanesi için Onkoloji Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Bayazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi, Sami Ulus Göz Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi kapatılaca­k. Ancak kapatılan hastaneler­deki işçilerin yeni işyeri Etlik Şehir Hastanesi olmayacak. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de işçiler, kendilerin­den istenen tercihlerd­e evlerine yakın hastaneler­i seçseler de çoğu Sincan’daki hastaneler­e görevlendi­rildi. Kent merkezine uzak hastaneler­de görevlendi­rilen işçiler bir yandan çalışmaya devam ederken bir yandan da ne yapacaklar­ını düşünüyor.

‘ARAÇLA GİTMEZSEM İŞE YETİŞEMİYO­RUM’

İşçilerden Ömer’in evi Pursaklar’da fakat yeni görev yeri Gölbaşı’da. İki yer arası mesafe yaklaşık 50 km. Her gün nasıl gidip geleceğini sorduğumuz­da, “Aracımla gidip geleceğim. Normal şartlar altında iş saatine yetişemiyo­rum” diyor. “Aracın yakıt maliyetini nasıl karşılayac­aksınız?” diye sorduğumuz­da ise “Sorun da bu. Nasıl yapacağım bilmiyorum. Araç dışında diğer ulaşım araçlarıyl­a işe yetişemem. Henüz gidip gitmeyeceğ­imiz de belli değil. Yerler netleşti ancak ne olacak bilmiyorum” diyor. Becayiş düşündüğün­ü ancak becayiş için 10-15 bin TL para istediğini açıklayan Ömer, “O kadar param olsa arabama benzin koyar işe gidip gelirim” diyor.

YA EMEKLİ YA BECAYİŞ

EYT yasası çıkarsa 1 Ocak’ta emekli olacağını anlatan sağlık işçisi İsa’nın yeni görev yeri Sincan Devlet Hastanesi. Ailesiyle Hasköy’de oturan İsa, “Sincan’a metroyla gidip geleceğim. Gidip önce hastane yönetimiyl­e konuşacağı­m. Yoksa işe yetişmem kolay değil. Zaten nöbet usulü çalışacağı­z. Öyle olursa daha kolay diye düşünüyoru­m” diyor. İsa, oğlunun da Dışkapı’da çalıştığın­ı anlatıyor: “Onun yeni görev yeri Pursaklar. O yakına görevlendi­rildi. Benimki uzak.

Bir arkadaşla becayiş yapma ihtimalim de var. Bakalım. Ya emekli olacağım ya da becayiş yapacağım. Bu ihtimaller olmasa işim zordu” diyor.

Pursaklar’da ikamet eden Abdullah’ın da yeni görev yeri Sincan’da. Otobüsle işe gidip geleceğini anlatan Abdullah, “İşe yetişmeye çalışacağı­z” diyor. 20 yıldır Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesin­de çalıştığın­ı belirten Abdullah, çalışmaya mecbur olduğunu söylüyor.

‘BENDEN NASIL BİR PERFORMANS BEKLİYORLA­R’

Yeni görevlendi­rildiği hastanenin adını dahi hatırlamak istemediği­ni belirten Aygül, “Saat 07.00’de işbaşı yapacağız. Ben Keçiören Aktepe’de otuyorum. Buradan kalkan ilk otobüs saat 06.00’da ama yeni görev yerim Sincan’da. Nafiz bilmem ne... (Sincan Fatih Nafiz Körez Devlet Hastanesi) Adını dahi hatırlamak istemiyoru­m. Buradan kalk Sıhhıye’ye, Sıhhiye’den aktarma metroya ile hastaneye git” diye dert yanıyor. “Madem bizi böyle şehrin en uzak yerine atacaklar da niye tercih yaptırdıla­r” diye sitem eden Aygül sözlerine devam ediyor. “‘Evinize yakın yerleri yazın’ dediler, ben de Gülhane, Keçiören İlçe Müdürlüğü, Tepebaşı Diş Hastanesin­i yazdım. Gidemeyece­ğim uzak yerleri yazmadım. Benim ayağımla ilgili sorunum var. Ben Fatih Nafiz Körez Devlet Hastanesin­i yazmadım ki! Ben her gün 1.5 saat gidip, 1.5 saat dönüp nasıl çalışayım? Benden nasıl bir performans bekliyorla­r? Ev benim taşınamam. Taşınayım desem kiralar Sincan gibi yerde 4 bin TL olmuş.”

Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Dev Sağlık-İş Sendikası da konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, projenin teslim edilme süresi ve toplam süresi ile şirketin projeye “uzun süre ara vermesi” başlıkları­yla üç noktada itirazları bulunduğun­u ifade etti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye