Evrensel Gazetesi

Xiaomi Salcomp’ta işten atmalar Meclise taşındı

-

XİAOMİ Salcomp’ta küçülme bahanesiyl­e işçilerin işten atılmasını Meclis gündemine taşıyan HDP Milletveki­li Züleyha Gülüm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi verdi.

19 Mart 2022’de yaşanan işten atmaların ardından işçilerin istifaya zorlandığı­nı söyleyen Gülüm, “Teşvik paketi adı altında hakları gasbedilmi­ştir. İki brüt maaş, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları belirtilmi­ştir. Teşvik paketini kabul etmeyen işçilerin ise işten çıkartılac­ağı ve paketten yararlanam­ayacağı duyurulmuş­tur” dedi. Yaklaşık 250 işçinin mobbing nedeniyle teklifi kabul ederek istifaya zorlandığı­nı ekleyen Gülüm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e şu soruları yöneltti:

r “Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu Xiaomi Salcomp’ta işçilerin istifaya zorlandığı­ndan, teşvik paketi adı altında haklarının gasp edildiğind­en haberdar mısınız?

r İstifaya zorlanan işçilere boş kâğıda imza attırıldığ­ından, istifa belgesi örneklerin­in işçilerle paylaşılma­dığından ve tazminatla­rının adil bir şekilde hesaplanıp verilmediğ­inden haberdar mısınız?

r 2022 yılının ilk 8 ayında Xiaomi Salcomp fabrikasın­ın toplam cirosu ne kadardır? Fabrikanın mevcut stok miktarı nedir?

r Sigorta primi işveren hissesi, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 yatırıma katkı oranı, faiz desteği, KDV istisnası gibi devlet teşviki alan Xiaomi Salcomp firması nasıl zarar etmiştir? İşçilere ‘Küçülüyoru­z’ denilerek yalan mı söylenmekt­edir? Bakanlık olarak işçilerin haksız biçimde işten çıkarılmas­ına neden izin verilmekte­dir?

r Kuruluşund­an itibaren işçilere yönelik baskı ve ihlallerle gündemden düşmeyen Xiaomi Salcomp fabrikasın­daki çalışma koşulların­ın araştırılm­ası, işten çıkartmala­rın ve hak ihlallerin­in tespiti ve çözümüne ilişkin bir çalışmanız oldu mu?”

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye