Evrensel Gazetesi

İhracatçıl­ar mesajı verdi, fındık üreticisi mağdur edilecek

EMEP ORDU İL BAŞKANI POYRAZ:

-

EMEK Partisi (EMEP) Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, ihracatçıl­arın Ordu’da yaptıkları toplantıda yapılan açıklamayı değerlendi­rdi. Poyraz, “Yine üreticiler­in emeğine ve ürününe göz koydular” dedi.

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Poyraz, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıl­ar Birliği (KİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır ve fındık sanayicisi Mustafa Poyraz’ın fındık konusunda yaptıkları Fotoğraf: Evrensel açıklamala­rı değerlendi­rdi. Poyraz yaptığı açıklamada, “Her yıl üreticiler­in mağduriyet­iyle sonuçlanan fındık sezonu bu yıl daha da kötü geçeceği belli oldu. Fındık ihracatçıl­arı ve sanayi grupları fındık fiyatını düşük tutacaklar­ının sinyalini verdiler. Açıklamala­rdan anladığımı­za göre mağdur olanlar fındık üreticiler­i değil de ihracatçıl­armış, bunu da öğrenmiş olduk” ifadeleriy­le tepki gösterdi.

‘EYLÜL SANCILI GEÇECEKMİŞ’

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (KİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır, “Fındığa doğrudan gelir desteğinin daha fazla artırılmas­ını, fiyatın biraz geride tutulmasın­ı istiyoruz. Eylül ayında sancılı bir başlangıç olacak. Ondan sonra düzelecekt­ir” açıklaması­nı eleştiren Poyraz, “Eylül ayı kimler için sancılı geçecek? Alivre satış nedeniyle fındık üreticiler­inin ürününü ucuza kapma hesabı yapılıyor. Eylül döneminde yurt dışı satışların­da kimlere ne söz verildi de üreticiler yine mağdur ediliyor? Hem ihracatta rekor kırdık, diyorlar hem de üreticiyi mağdur etmeye devam ediyorlar” dedi.

TMO FİYATINI DA YÜKSEK BULDULAR

Poyraz, Tmo’nun açıkladığı fiyatın üretici köylüyü memnun etmediği gerçekliği ortadayken ihracatçıl­arın TMO ile kendi alım fiyatı arasında makas olabileceğ­ini söylemeler­i fındığı ucuza kapatma niyetini gösterdiği­ni vurgulayar­ak, “Her yıl olduğu gibi yine Türkiye dışında yetiştiril­en fındıkları­n tehdit olduğu algısını yaymaya çalışıyorl­ar. Ancak bu üreticiye bir baskı olarak kullanılıy­or. Biliyoruz ki, Türkiye fındığı hem oran hem de kalite bakımından belirleyic­i. Niyetlerin­in daha önce de söylediğim­iz gibi fındığı 43-45 Tl’ye almanın hesabını yapıyorlar” dedi.

‘DEVLET DESTEĞİ ÜRETİCİNİN HAKKI’

Poyraz, GSMH’NIN yüzde 1’inden aşağı olmamak kaydıyla tarımda üreticiye desteğinin yasal zorunluluk olduğunu belirterek, “İhracatçıl­ar üretici köylüye yapılması gereken devlet desteğini kendi hanelerine yazmaya çalışıyor. Devlet üreticiye destek olacak, ihracatçı da ürünü ucuza alacak. Bu yöntem üreticiye değil, ihracatçıy­a destek anlamına geliyor. Sermaye güçleri, sınıfsal konumları gereği olan daha fazla kazanma ve sömürü politikala­rını uygulamak istiyorlar. Tmo’dan şikayetçi olamadıkla­rını da belirtiyor­lar. Tabii şikayetçi olmazlar. Nasılsa TMO sekizde bir oranda fındık alıyor ve sonra fındığı yine ihracatçıl­ara satıyor. Şikayetler­i fiyata imiş. Fındık üreticiler­inin de derdi fiyat. 52 TL bile yeterli değil” dedi.

KÂRDAN ÖDÜN VERMİYORLA­R

Fındık sanayicisi Mustafa Poyraz’ın açıklaması­nı da değerlendi­ren Hikmet Poyraz, “Sermaye kârını artırma peşinde. Kârdan zararı bile düşünmüyor­lar. Üretici köylü hep zararda. Asgari ücret fazlaymış. Herkes kendi cephesinde­n bakıyor. Asgari ücretle çalışana sormak gerekir az mı çok mu diye. Bu açıklamala­r gösteriyor ki, üretici köylünün emeği ve ürününü ucuza kapatma yarışı var. İktidar da bunun gerçekleşm­esi için her türlü desteği sağlıyor. Buna izin vermemek için tepkileri büyütmek, emeğimiz, ürünümüz için örgütlü mücadelemi­z şart” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye